用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 要教升上小一的小朋友去洗手間
go

要教升上小一的小朋友去洗手間

如題!

差不多6歳、対否? 不識去洗手間、唔明???????
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

Can your kids clean po po him/her self in P1?

little_yolky  sure, mine is only 4.5 yr old and can clean after po po.  發表於 12-8-13 13:23

唔駛擔心, 返學自然會識. 我女女都唔鐘意自己抹poo poo, 但在學校冇人幫唔自己抹都唔得. 不過在家時細女就一定要我幫. 點都唔肯自己抹, 怕污槽喎.:;pppp:

我仔去廁所ok,不過就要習慣下穿西褲時如何去vv,平常多數著橡根褲頭

我反而擔心阿女去廁所點坐廁板....咁DIRTY
雖然平時出街都會教佢放幾張紙巾墊住.........

小露比* 的帖子

我都係擔心呢樣。唔知洗唔洗教佢坐無形登呢?

小兒仲攪笑, 話如果小息時去大大, 點夠時間呀, 上左堂, 老師會唔會罰我呀, 我叫佢去大大不要好以屋企咁享受, 又睇書, 又唱歌, 比佢激死.

佢一路都係工人姐姐同佢抺PET, 今個暑假先迫佢自己抺, 不過. 都担心會唔夠乾淨

開大都係呢個暑假迫佢自己黎,同佢講,小學唔同幼稚園,無人幫你,開始時都唔願意,次次叫佢自己抹就話唔返小學,又話DIRTY....N咁多藉口,教左一個月終於無野講自己攪掂.

依家囡囡可以自己上廁所(大小都可以), 但一定要佢自己抹廁板或舖廁紙先坐, 不過佢經常唔記得關門

sixlau 發表於 12-8-6 23:31
我都係擔心呢樣。唔知洗唔洗教佢坐無形登呢?
點坐無影凳呀.........

我擔心痾完popo抺得吾乾浄,不過lee個都糸其次,因為最多痕養,最怕之後洗手吾乾淨食左落肚。

little_yolky  咁要教埋洗手方法了。  發表於 12-8-13 13:26

我就打算比支好細支的消毒液亞女, 去廁所前抹吓個板先去.

little_yolky    發表於 12-8-13 13:26

比支洗手液好題議

我囡囡P.1返學其間去toilet都係坐無影凳架(佢話), 就算我日日比包wet tissue佢, 佢都好mind自己抹toilet版, 因為....大家明喇! 唉...所以初時經常屙濕褲同埋鞋襪架!  ~死症~

不過屋企有工人姐姐照顧大小問題, 我個case同大家一樣, 全部由姐姐幫手清潔....搞到太依賴, sunday姐姐放假, 連我都要同流合污. 暑假後升P.3, 小解和洗澡係仿自己做...但大解都重係要人幫, 唔知點算?  

alice44  吓! P.3仲....  發表於 12-8-7 16:46

一定要係暑假TRAIN定, 唔係到時都好煩

noodle_amy_h  good idea.  發表於 12-8-7 16:01

Is it possible to ask him/her to Po po before school? And popo after school? Is it so frequent to Po Po in school? Any experience

little_yolky  I have never poo poo in the school before.  發表於 12-8-13 13:28

其實我都train緊佢,但唔係好順利

回覆:要教升上小一的小朋友去洗手間

同小朋友講明上小學無人幫,大小二便自己要處理,否則可能俾人笑(懂怕瘀才有用)。

我幾個月前已教左阿仔自己處理去大便。開始時協助佢,教佢摺廁紙,抹pat,看佢沖厠洗手。之後慢慢放手要佢自己處理,要忍心,佢叫我幫佢抹我唔理佢,我俾我媽罵我都唔幫佢,因我知佢已處理到。

佢完成到就大讚佢,結果好快做得好,仲話自己叻。