用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 要準備考小一,大家會安排小朋友考什麼試? ...
go

要準備考小一,大家會安排小朋友考什麼試?

我家小孩要升K2, 要準備考小一, 普通話可以考幼兒普通話水平測試 KPCC, eng Cambridge starter, 還有什麼公開試大家會考?

唔係升K3先老親小一嗎?

唔係升K3先考小一嗎?

一年前準備, 差不多了!

剛剛完成這一場硬仗,得出的結論是不用考什麼證書去證明小朋友的能力,而是即場表現最重要!所以忠告大家不要浪費金錢在取什麼證書!

dindin123  我都係剛剛打完仗,其實無須去攞cert  發表於 12-8-19 12:38
monsterparentss  非常非常非常同意!  發表於 12-8-15 17:13
JOJA  完全同意   發表於 12-8-15 14:28
whychan777  thanks.  發表於 12-8-10 17:47
yee8001  同意^^  發表於 12-8-9 09:23

Queenielam88 發表於 12-8-5 17:03
剛剛完成這一場硬仗,得出的結論是不用考什麼證書去證明小朋友的能力,而是即場表現最重要!所以忠告大家不要 ...

我曾經想過要為小朋友報考外面的考試,但上完試堂後, 發覺他還未可以.
如果真係要報名, 都只會看"英文"方面, 不過並非因為考小一而報考,
只是想知道他的程度.

現在反而先修正不正確的行為 及 增強自理能力 .

linushui 發表於 12-8-5 07:43
我家小孩要升K2, 要準備考小一, 普通話可以考幼兒普通話水平測試 KPCC, eng Cambridge starter, 還有什麼公 ...

會否考慮給小朋友參加朗誦比賽?

既可以提升語言, 又可以增強自信心.

對將來小一面試有一定幫助, 不過唔好比太多壓力給小朋友.

我完全冇上面試班, 冇考試, 冇證書, 都有學校收.  不過我唔係 target 名校.

monsterparentss  我仔仔都係,有三間學校收咗,所以唔需要呢啲嘢㗎!  發表於 12-8-15 17:15
whychan777    發表於 12-8-10 17:49

我同阿仔都打完了一年的仗, 真的證書不是太看, 只是如有就加上去, 根本profile 都不知他們有沒有看 (而且有好幾間學校是不收的).

普通話試kpcc, 根本來來去去都是那幾十條問題, 差不多幾公式的答案, 但往往是上2-3千元堂先可以考 (我寧願想用此價錢上幾個月併音班實際一點), 我阿仔沒有此cert.  而且很多考小學的都沒有考普通話.

真的臨場表現最重要.
如是怕羞, 說話不清晰, 反而需要跟進, 今年都有幾間是考看圖描述, 作故事.

我小兒是讀學卷幼稚園, 上以下的couse不是為取cert的
由於曾跆拳(已沒上, 他不喜歡, 但可train手腳協調), 游水 (此為他強身健體, 現在仍有學), 有cert
有上英文班(k1-k3上學期 phonics), 有cert
有上珠心算 (k2-現在) (最初是training他能坐定定及思考), 有cert
starter自教, 慢慢串字, 慢慢教, 不用浪費錢去上course (幾千元先說15, 14盾, 不要急於足5歲就考, 因差幾個月小朋友的心理同理解真的差幾遠, 我同阿考是差不多6歲, 建議k2下學期先考, 我阿仔都有15盾)

另外數學, 我亦沒有出外補 ($2xx 一堂很貴), 我自行教 (中數, 我幾滿意他現在所憧的, 而他亦覺得有優越感, 很有興趣於數學), 坊間通常是英數, 但留意的是上小學時不是很多間學校是英數的, 但個concept一樣, 如英數應該都容易上手的.

普通話, 由於自己教不到, 我k3時才同他學 (都12月了), 現在上了半年, 都幾好, 因小兒考到的小學是普中, 所以暫時仍會keep住學.

在k1時同阿仔上過及考試有cert的有話劇but沒有用的, 我阿女應不同她join了, save money.

我沒有同阿仔上過音樂班, 應該會開學時(p1)研究0下需不需要學

希望你們在準備中留意小朋友的心理, 不是谷太多活動, 以免他怕了.

恩盈    發表於 12-8-15 09:55
Maymcliu    發表於 12-8-15 09:21
whychan777    發表於 12-8-10 17:49
HIULAM997    發表於 12-8-8 16:35
zuzu888    發表於 12-8-8 13:14

回覆:linushui 的帖子

我地只考左cambridge starters and movers, 同埋一個朗誦比賽;如果想考英小,我相信學校會睇同英文有關的證書同臨場表現!仲有不用考聖三一、考試形式好兒戲!

whychan777  thanks  發表於 12-8-10 17:49

簽名被屏蔽

回復 Queenielam88 的帖子

delete ...

教好佢D中文仲好啦!!!
而家D名校希望小朋友講好D中文
清楚表達意思~~~~~~~~
唔好夾D唔咸唔淡0既英文..

上年報小一的小小分享:
認識的朋友有k2/k3有四級琴和Flyer certification的好成績,但報校都不如理想。我想一些一線的學校未必因一兩個cert. 而給offer的。反而interview和小孩的整體發展比較重要。我會見議多些和小孩看書和不同場合接觸社會不同事物。語言和溝通能力對一些學校都很重要。考試和比賽都不是壞事。但總覺得是過程裏的學習多於結果。如自信和認識其他的好手••••••
只是個人分享,總覺每個小孩都有獨特之處,應有不同的策略。
PS: 有幸上年有CKY,TSL,DGJS,GT 等等 offer,小小分享作參考。

引用:我地只考左cambridge+starters+and+movers,

原帖由 magleeyy 於 12-08-08 發表
我地只考左cambridge starters and movers, 同埋一個朗誦比賽;如果想考英小,我相信學校會睇同英文有關的 ...
Movers 都有考?

引用:上年報小一的小小分享:認識的朋友有k2/k3

原帖由 janeba 於 12-08-10 發表
上年報小一的小小分享:
認識的朋友有k2/k3有四級琴和Flyer certification的好成績,但報校都不如理想。我 ...
你囡好叻呀

Queenielam88 發表於 12-8-5 17:03
剛剛完成這一場硬仗,得出的結論是不用考什麼證書去證明小朋友的能力,而是即場表現最重要!所以忠告大家不要 ...

重有, 辛苦了小朋友

回復 janeba 的帖子

你小朋友一定好聰明

magleeyy 發表於 12-8-8 12:15
我地只考左cambridge starters and movers, 同埋一個朗誦比賽;如果想考英小,我相信學校會睇同英文有關的證書同臨場表現!仲有不用考聖三一、考試形式好兒戲!
即係聖三一呢間小學唔係咁好

trinity 叫聖三一 (中文), 而不是就聖三一小學, 另外聖三一小學, 是有中學的, 此校比較小人考but好似今年都有1千幾2千人.  

小兒沒有考此校but我參觀過此校校舍.