用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 [自閉症]大家教下我要點做呀....
go

[自閉症]大家教下我要點做呀.... [複製鏈接]

[自閉症]大家教下我要點做呀....

我細老今年4歲半la...
佢3歲幾時知道左有自閉症傾向,
之後知道有兼收位,但無上讀,因為果時我地都接受唔到,
但之後我地都有更加注意去訓練佢,教佢,
上語言治療,上過醫院既紅十字訓練,
依家上緊普通學校+語言訓練
依家佢講野mama地,要用幾慢既速度去講,
唔太識同小朋友玩,行為固執
依家排左幾耐位,仲未排到,
我地都唔太識去教佢,
唉,好擔心會錯失6歲前既寶貴時間,
大家知唔知道邊到有特殊學位快d去,或有個做私人訓練?
唉...........so sad>,<

Re: [自閉症]大家教下我要點做呀....

lui4321
我早輪同啊仔同學媽咪傾, 佢話大埔這邊會有& 快, 但我唔係住這邊, 所以無考慮同無問過, 你check下啦!

好呀,不過我住將軍o,
不過唔緊要,如果唔太遠都可以考慮下,
始終為左我細佬緊要!
JOANNA722 寫道:
lui4321
我早輪同啊仔同學媽咪傾, 佢話大埔這邊會有& 快, 但我唔係住這邊, 所以無考慮同無問過, 你check下啦!

lui4321
感岩既!  我都係住Tseung Kwan O, 得閒一同去公園玩!!!

joanna722:
你住將軍澳邊處呀, 看下有沒有機會多d見下面?

彩明苑,
你地個仔仔幾多歲?

系你隔鄰附近, 將中

Hi lui4321,
       希望以下的處理方法能幫助你及你的弟弟:
1. 一家人要一條心,對弟弟的處理方法要一致,並抱[活著就有希望]的想法,不要放棄.
2.找評估中心的社工,要求協助找I位或S位.
3.協康會的青蔥計劃可加強訓練你的弟弟.
       最後, 請你及家人明白,學業/學問並非你弟弟的首選,反而自理能力,情緒及溝通,足以影響他日後能否獨立生活及與人接觸.
       如再想詳談, 可pm我. 加油吧!

Step by step

多謝你
青蔥計劃要等幾耐,
其實我地依家有排緊學位,
不過唔知要等到幾時><
step-by-step 寫道:
Hi lui4321,
       希望以下的處理方法能幫助你及你的弟弟:
1. 一家人要一條心,對弟弟的處理方法要一致,並抱[活著就有希望]的想法,不要放棄.
2.找評估中心的社工,要求協助找I位或S位.
3.協康會的青蔥計劃可加強訓練你的弟弟.
       最後, 請你及家人明白,學業/學問並非你弟弟的首選,反而自理能力,情緒及溝通,足以影響他日後能否獨立生活及與人接觸.
       如再想詳談, 可pm我. 加油吧!

Hi Lui4321,
     I don't know how long the waiting list is, you can try to contact them(Tel: 23937555). Hope they can help you and you brother.

step by step

http://www.swap.org.hk/cms/
唔知help唔help到你

Thanks a lot~!

lui4321,

明白你好擔心呢, 俾心機啦, 我深信每一個兒童, 無論佢係自閉症或其他問題, 都能夠進步!

特殊幼兒中心一般都係學年初(約八九月)會比較快有位, 年中就難講 d, 要視乎間中心多唔多兒童中途轉學. 幫你轉介o既社工有冇話俾你知邊區條隊會快 d ? 唔太遠的話可考慮其他區.

至於私人訓練, 你想問言語治療定係幼兒導師? 你講緊而家o既語言訓練係邊度做緊? 幾耐一次? 一般政府 / 醫院言語治療因資源有限, 唔會太夠. 而家有唔少私家訓練服務, 也有些機構有一些自費服務你可以考慮, 不過一樣要視乎你果區同埋你要要求咩時間上堂. 如果你想找上門的言語治療/幼兒導師訓練亦都可以.

希望幫到你啦 !

有排緊3個區,佢好似無講邊到快d
依家有做言語訓練,大約一星期一次
我想做既係一些針對自閉症既訓練
請問有咩資源?

其實除左語言訓練,
仲有無一些社交、認知等等既訓練?

lui4321

你可以試下協康的幼兒訓練, 350元50分鐘幾好架.

有咩?有無網址?
Thanks~!!!

Hi Lui4321,
    Please check the following web :
http://www.heephong.org/c_1st.htm

lui4321 寫道:
有咩?有無網址?
Thanks~!!!

香港痙攣會:http://www.spastic.org.hk/

自閉症人士福利促進會:http://www.swap.org.hk/cms/modules.php?name=News&file=article&sid=38

我好明白你的處境,我有個同事以前去美國北卡羅連那州受訓,專學教自閉症(TEACCH programme),現兼職為有需要的兒童補習,有興趣可聯絡我
‹ 上一主題|下一主題