用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 想入St.Cat,有無話讀邊家Playgroup好D?
go

想入St.Cat,有無話讀邊家Playgroup好D?

fifipanda 發表於 12-8-2 16:36

真係未聽過特別要讀邊間,考SC同考其他KGs一樣,平時自己教小朋友多d常識,同佢睇書,帶佢多見人免得太怕醜,其實都已經好有幫助,至於返playgroup可以當讓小朋友增進多d學習機會,亦培養佢適當將來學校生活,SC雖然係活動教育學,但亦十分注重紀律,除非小朋友將來讀國際學校,因我唔知國際學校既情況,如果一般上統統小學,SC係會兼顧呢方面既訓練!

無話邊間playgroup有幫助, 睇小朋友in成點最緊要. 英/粵班用廣東話in, 英/普用英文同普通話in, 所以小朋友要識用英文回答, 同埋明小小普通話做反應. 要train下d英文同普通話.  

想補充及作小許更正cycream的留言,考英粵班是可以選用英文或中文interview. 如想考英普班,老師便會安排多一個普通話面試。如果你小朋友於普通話還節表現不理想,但其他表現令老師滿意,老師仍會保留英粵班的學位給小朋友。

回覆:想入St.Cat,有無話讀邊家Playgroup好D?

即場面試表現最緊要,
不怯埸、不爭玩具、有禮貌,
邊間playgroup都可以有機會的。

聽話選用英文interview 機會大D. 嗰D老師俾分鬆手D.

我也有同感,`小女便是

my son too

貢獻勳章

回覆:fifipanda 的帖子

肯講坐定係大原則,不過我知有前st cat教左十幾年的老師出來教幼稚園面試,我估佢熟識流程,應該有d幫忙!

回復 花仔媽咪 的帖子

請問果位老師喺邊間PG教緊?想幫個女報

引用:回復+花仔媽咪+的帖子 請問果位老師喺邊間

原帖由 margarita0510 於 12-09-24 發表
回復 花仔媽咪 的帖子

請問果位老師喺邊間PG教緊?想幫個女報
我都想知果位老師喺邊間,我正在揾緊合適的面試班啊!

回覆:花仔媽咪 的帖子

我想知道果位老師喺邊間教,因為正在揾緊面試班比兒子!麻烦唒!

貢獻勳章

回復 ShirenIan 的帖子

巳pm你們,希望可以幫到你們!

Can u pm me also? Thanks a lot!!!

引用:肯講坐定係大原則,不過我知有前st+cat教左

原帖由 花仔媽咪 於 12-08-11 發表
肯講坐定係大原則,不過我知有前st cat教左十幾年的老師出來教幼稚園面試,我估佢熟識流程,應該有d幫忙!

...
Can u pm me the class too?

Can u pm me as well? Thanks!

引用:想入St.Cat,有無話讀邊家Playgroup好D?

原帖由 fifipanda 於 12-08-02 發表
我個女無讀救世軍n班,interview sc時返咗n 2個月,返學重會喊。

回復 花仔媽咪 的帖子

花仔媽咪, please PM me too! thanks a lot!

回覆:想入St.Cat,有無話讀邊家Playgroup好D?

Pls pm me as well. Thanks!

我都好想知.請問可唔可以pm我