用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 2012小一分班
go

2012小一分班 [複製鏈接]

有無家長知道小一分班點分? 是否按能力分班? L / R / D / S 有無話代表咩意思?
亞囡分到1D 班.....有無同班媽咪傾傾.
   0    0    0    0

其實4個英文字母,只係取自校訓的"愛敬勤誠": Love = 愛, Respect = 敬, Diligence = 勤, Integrity = 誠。第一年P1,學校應該係隨機分班,就算往後升班,只會平均地將所有學生編班,並沒有按考試成績來分班.

羚馬 發表於 12-8-2 16:04
有無家長知道小一分班點分? 是否按能力分班? L / R / D / S 有無話代表咩意思?
亞囡分到1D 班.....有無同班 ...

今日返學校買書先知佢分左去1S班,紅社,順便去埋通利買了個新小號。

請問你女女分配了學什麼樂器?8月25日早上是小一新生日,還未收到學校通知!

亞囡是篮社。今日通知入到咩樂器?收信通知定問校務處?

羚馬 發表於 12-8-4 23:35
亞囡是篮社。今日通知入到咩樂器?收信通知定問校務處?
係第一次做評估時考普通話、英文及音樂時,在音樂評估時會建議你學那一種樂器。當時學校建議學小號,跟著第二次評估時有信通知7月30日下午去進行咀形測試。當日有試吹小號及色士風,他兩個都ok,但導師說他小號吹得好些,所以建議選小號。因為每位學生要選一個樂器,所以老師應該會幫你小朋友選。我見有位小朋友導師幫他選了打鼓,但他媽媽帶他來做咀形測試想他學管樂,但導師說他的咀形不適合,且上下牙齒太疏,不適合學管樂,後來幫他選了橫笛。

回覆:babypetpet 的帖子

大家好!我囡囡係D班,綠社

回復 roccolamar 的帖子

若無揀建議樂器呢? 我無收到通知! 是否什麼都無?

羚馬 發表於 12-8-5 09:11

若無揀建議樂器呢? 我無收到通知! 是否什麼都無?

我都不知道,可能要資深家長解答,因音樂評估時老師幫他選了小號,我以為佢會幫所有小朋友選,因他說最小選一種樂器。

不過這裡有很多你女女的同班同學在

家長可按小朋友的興趣及特長自己在外面學。學期尾通知學校就可以。學校要求每年至少二十小時。一年班下學期音樂考試開始考自選樂器。

xueyun 發表於 12-8-5 18:15
家長可按小朋友的興趣及特長自己在外面學。學期尾通知學校就可以。學校要求每年至少二十小時。一年班下學期 ...

o下,考樂器?考d乜?我仔仔學緊鋼琴,我無谷佢考試,我只是想培養佢音樂興趣,咁係唔係要谷佢出面考試?唔谷會唔會唔合格!

羚馬  我都係叫亞女學下琴, 無話要考咩級數. 順其自然咁學咋!  發表於 12-8-6 15:29

回覆:roccolamar 的帖子

請問如果在校外學樂器,學校會否有指引,每種樂器在下學期尾需要考些甚麼或最低要求是甚麽?

其實學校鼓勵小朋友一人一樂器,助長個人發展,從中亦可挑選一些表現好的入樂團。最多人學的是鋼琴(可能因為較易入手),其次是小提琴。小一下學期期考音樂科要考樂器,小朋友獨奏。中、英、數學的比重各都是9,音樂科比重是2,樂器佔音樂科25%(如沒記錯)。還有其他科目,所以樂器佔總成績份量不重,亦不會因樂器而升不了班。最重要考慮小朋友興趣,如認為不合適便自行轉樂器。

已在外學鋼琴的學生,不需要再學其它樂器(除非你自己想再學),因為學校係計算鋼琴的,只是不計木童笛,就算在外學小提琴或其它樂器也可以的。

其實樂器考試也很簡單,學生填寫通告,事前告知老師學了那種樂器、年期和自選樂曲,到考試日演奏便可以了,不用太擔心,因為完全沒有壓力的。

實在太好了! 最驚唔count 學琴. 咁可以考慮一下仲有無必要學其他樂器.

1D 班有26人, 但男多女少..... 18男8女. 差咁遠嘅! 我無留意其他班, 唔知是否都係咁唔平均?

羚馬 發表於 12-8-6 16:27
1D 班有26人, 但男多女少..... 18男8女. 差咁遠嘅! 我無留意其他班, 唔知是否都係咁唔平均? ...

我都無留意其他班,我小朋友1S班26人,現在睇番都係男多女少....17男9女其中有位好似係混血兒,在咀形測試好似見過佢。

我數過小一每一班女仔都係8至9人.
留意到LHT每年男女收生比例都是3:1.

Ivy18018 發表於 12-8-7 09:09

我數過小一每一班女仔都係8至9人.
留意到LHT每年男女收生比例都是3:1.

咁即係今年已收多左女仔,現在男女比例是 2:1
‹ 上一主題|下一主題