用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 澳洲數學比賽
go

澳洲數學比賽 [複製鏈接]

大家小朋友今日去完覺得點呀? 呀仔話好難 (MIDDLE PRIMARY), 可能有一半唔識,不過佢都有試做左先喎。

BTW, 大家知唔知幾時會公佈結果? 同埋係寄黎定係點架? THANKS!
   5    0    0    0

醒目開學勳章

silvia_ng 發表於 12-8-2 14:38
大家小朋友今日去完覺得點呀? 呀仔話好難 (MIDDLE PRIMARY), 可能有一半唔識,不過佢都有試做左先喎。

BTW ...

大仔基本上都識,除咗第30題。今次佢好乖,份卷全部寫曬答案,出黎我幫佢計過,除咗第30題,還錯多5題,都喺錯大意,60分鐘做30題包括長題目,時間要掌握得好好先得,粗略我都知道佢分數。

報名時有得選擇寄到屋企或自己去理工攞成績表,我揀咗郵寄。

kittylam 發表於 12-8-2 15:43
大仔基本上都識,除咗第30題。今次佢好乖,份卷全部寫曬答案,出黎我幫佢計過,除咗第30題,還錯多5題,都 ...
THANKS! 我都完全唔記得有選擇寄定攞添。不過唔知大約幾時有呢?!

醒目開學勳章

silvia_ng 發表於 12-8-2 15:59
THANKS! 我都完全唔記得有選擇寄定攞添。不過唔知大約幾時有呢?!
舊年記得好似最快都要9月尾先知,今年唔知呢!可以打電話去問下。

kittylam 發表於 12-8-2 16:05
舊年記得好似最快都要9月尾先知,今年唔知呢!可以打電話去問下。
oh, thank you你呀!

kittylam    發表於 12-8-2 16:14

醒目開學勳章

小學中年級自家答案,有錯歡迎更正!

1.(  E  )       2.(  D  )      3.(  C  )       4.(  D  )      5.(  C   )
6.(  B  )       7.(  D  )      8.(  E   )      9.(   B  )     10.(   D  )

11.(  C  )        12.(  C   )         13.(   B   )       14.(   A   )       15.(   A   )
16.(  B  )        17.(  C   )         18.(   E   )       19.(   D   )       20.(   D   )

21.(   E   )          22.(    D   )          23.(    E    )        24.(    C    )        25.(    D    )

26.(    29    )          27.(    58    )            28.(    416    )        29.(    21    )          30.(    8   )

FEDC  The answer in Q.30, I think it is 9.  發表於 12-8-5 15:24
FEDC  The answer in Q.30, I think it is 9.  發表於 12-8-5 15:24

kittylam 發表於 12-8-2 18:00
小學中年級自家答案,有錯歡迎更正!

1.(  E  )       2.(  D  )      3.(  C  )       4.(  D  )  ...

請問你小朋友係咪升四年級呀? 我尋晚返去睇一睇份卷, 發現佢唔識既多數都係邊長, 面積果類呢。我唸要4年級先識了。(因為我地學校冇教快一年半年呢)

btw....我自己都好多唔識....嘩卡卡卡卡! 呀仔仲要呀仔考英文卷...真係佢識我, 我唔識佢呀...

cc89cc89 發表於 12-8-3 08:25
囝囝越級 Upper Primary  and  Junior

佢話唔難   好多題一樣   45分鐘左右做完
好利害呀!

請問呢個比賽可否自行報名的?

cc89cc89  http://www.polyu.edu.hk/ssro/amc/  發表於 12-8-3 23:50
peremum  可以  發表於 12-8-3 14:11

醒目開學勳章

silvia_ng 發表於 12-8-3 09:10
請問你小朋友係咪升四年級呀? 我尋晚返去睇一睇份卷, 發現佢唔識既多數都係邊長, 面積果類呢。我唸要4年級 ...
三升四!!我哋學校都冇教快。
唔緊要啦!有今年經驗,出年會更好。

回復 cc89cc89 的帖子

你仔仔好叻呀!

醒目開學勳章

FEDC 發表於 12-8-5 14:54
回復 kittylam 的帖子

I think the correct answer in Question 30 is 9, not 8.
經你提出我再計算過,找到以下(    9     )種組合,有錯漏請補充。

FEDC  Hi! Nice to know you.  發表於 12-11-20 19:53

請問以個人名義參加,郵寄掛號收取通知,有沒有人已收到成績通知?

amy997 發表於 12-10-1 13:54
請問以個人名義參加,郵寄掛號收取通知,有沒有人已收到成績通知?

I also want to know too.

約9月底,10月初有結果, 這個星期應該有消息.  
‹ 上一主題|下一主題