用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 第一次 填表 一問
go

第一次 填表 一問 [複製鏈接]

第一次想幫亞仔申請 N 班,但見到有 D 地方 唔知填得唔清楚有冇影響呢?
如:

國籍:  亞仔 香港 出世的,咁你地會填 "香港" 或是 "中國" 呢??

在家中使用語言: 平時我同佢講 "廣東話" ,但爸爸多數同佢講"英人",而工人姐姐只係同佢講"英人",那應該是什麼?

種族: 這又是什麼東西??  唔通填 白人、黑人淨係黃皮膚人?好奇怪!

監護人: 如果無,是否留空白就 OK 呢?

備註: 唔知通常你吔有無填什麼東西呢?

唉!唔試過填都唔知原來自己咁唔識填表..... 好似填錯咗就影響 好大咁....

多謝分享!   
   2    0    0    0

angel-papa 的帖子

國籍:Chinese 中國,

種族:Chinese ,

常用語言:我填母語(廣東話),

監護人:如果已填父母資料,呢格便留空。

備註:没有特別填寫。

常用語言:我填英文/ 中文 (廣東話/普通話 如有..  ) 以便學枚了解小朋友可以識多幾種語言 / 方言..

國籍:Chinese 中國

種族:Chinese

常用語言:廣東話和英文

監護人:我會填自己

備註:有需要咪填,無需要我會填 N.A.

種族唔係應該填"yellow race" 黃種人咩?
想問係咪chinese 咪問左國籍囉

shevachevy 發表於 12-8-3 16:47
種族唔係應該填"yellow race" 黃種人咩?
想問係咪chinese 咪問左國籍囉

不是yellow race啊!
Chinese 可以是國藉, 都可以是種族.
如你入左加拿大藉, 你國藉是Canadian, 種族是Chinese, 對吧?
如你係白人, 入左中國藉, 你國藉是Chinese, 種族是Caucasian.

gwlam    發表於 12-8-8 16:25

樓主係未填緊啟x 份表呢??
有關種族...我打過去問學校...如果香港人應該填咩??
佢答我:漢族

回復 cherryiiiii 的帖子

梗係跟學校指示填啦  學校先係個讀者!
‹ 上一主題|下一主題