用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 any Funful Sear Rogers 2012/13 P.2 classmate?
樓主: joanthony
go

any Funful Sear Rogers 2012/13 P.2 classmate? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+joanthony+於+13-9-10+23:55+

原帖由 joanthony 於 13-09-10 發表

舊年我都好慘, 小一考左14-15間無間收, 得4間waiting list ...
*** deleted ***

引用:Quote:原帖由+joanthony+於+13-09-10+發表

引用:+本帖最後由+shadeslayer+於+13-9-10+23:44

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+13-09-10+發

原帖由 joanthony 於 13-09-12 發表
諗番起我仔幼稚園由PN開始共轉了5間: PN讀了兩間, K1-K2上學期又讀了另外2間, 直到K2下學期開始先係第5間地 ...
好難相信,一個現在 P1 小朋友,己讀了七八間學校。以此趨勢,未完成小學便要讀十幾間學校。我希望你認同這是不光彩的事。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+joanthony+於+13-09-12+發表

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+13-09-12+發

原帖由 joanthony 於 13-09-12 發表
是否光彩無諗過, 只關心是否適合, 自問對學校及仔的學業好高要求, 但同時又憎傳統填鴨式, 其實過往每次轉校 ...
不光彩只是我厚度委婉的說話。選校如選男女朋友,不是找全城最好,是找最合適,最「有𡟇」的。五年換畫七次,愛情路上沒可能有真感情,沒理由有真快樂,對嗎?

同理,五年七八間學校,無論每一間學校如何好,整體孩子接受的,不能叫做良好教育。孩子沒法投入學習,任何良好教育也不能在數個月發揮作用。

問題不在政府,學校,課程,中文英文,老師,孩子---問題百份百在家長的心態。想不到有任何合理理由。可幸你說現校很滿意,可怕的是你說如果成績好,可能再轉。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

醒目開學勳章

shadeslayer 發表於 13-9-12 20:59
不光彩只是我厚度委婉的說話。選校如選男女朋友,不是找全城最好,是找最合適,最「有𡟇」的。五年 ...
好老實,有頭髮邊個想做X喱吖,邊個唔想個小朋友一去就搵到理想嘅學校,當初joanthony同我都比funful呃咗,我地嘅仔日日比人打,就萛學校幾好都無可能留,何況唔係呢

回復 sillything 的帖子

返學日日比人打,樓主個仔比人打甩門牙.....
吾係我小朋友,聽到都想流眼淚。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-9-12+20:59+

原帖由 sillything 於 13-09-12 發表
好老實,有頭髮邊個想做X喱吖,邊個唔想個小朋友一去就搵到理想嘅學校,當初joanthony同我都比funful ...
Funful 只是一間,孩子五年轉七間呀!

換畫一次可以說遇人不熟,五年換七個又遇人不熟?

醒目開學勳章

Jane1983 發表於 13-9-12 21:39
回復 sillything 的帖子

返學日日比人打,樓主個仔比人打甩門牙.....
我梗係知係佢個仔比人打甩門牙啦,佢仔p.2時我仔p.1,我仔比人打到隻眼同鼻樑瘀哂,我要帶佢去照x-ray..

Jane1983  轉校有新開始就好!  發表於 13-9-12 23:44

醒目開學勳章

shadeslayer 發表於 13-9-12 21:49
Funful 只是一間,孩子五年轉七間呀!

換畫一次可以說遇人不熟,五年換七個又遇人不熟?
有時每個人都係要經歷一d嘢先知問題喺邊,唔係當昤人真係未必會明,每個家長都係為自己小朋友好

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-9-12+21:49+F

你簡直係我偶像呀, 我成日都覺得做RESEARCH都好難知適唔適合, 要讀過至知.  個仔可以返學返得開心都係我宜家既NO.1希望.  

我個仔宜家係屋企附近剛讀K1, 但我覺得間學校好一般.  但係如果每天要用2個小時來回上學, 對小孩子又有點辛苦?  或者要搬屋遷就? 不過宜家住緊個度好好, 夠大, 有花園, 空氣好, 鄰里關係好,又好多小朋友同我個仔玩... 唔想搬...!...真是不知如何取捨?

回覆:any Funful Sear Rogers 2012/13 P.2 classmate

引用:雖然幼稚園轉過幾間(有學券有英普)但一直係

原帖由 joanthony 於 13-09-13 發表
雖然幼稚園轉過幾間(有學券有英普)但一直係區內, 就算九龍塘York 同金巴倫收左都無去, 始終唔想咁細個跨區, ...
五年轉七八間,LS 轉 IS 再轉 LS ...... 每間只有幾個月,維持成五年,總有大量理由,我不便批評。但孩子接受的教育,不可以叫優質。那些理由,沒道理是以孩子為出法點。以這情況,成績好考慮再轉是十分可怕的想法。

回覆:any Funful Sear Rogers 2012/13 P.2 classmate

引用:優唔優質光唔光彩都好,+我做得佢呀媽當然係

優唔優質光唔光彩都好, 我做得佢呀媽當然係為佢著想唔通害佢咩,  總之而家仔托賴開心無死谷成績好又中意睇 ...
不要誤會,我沒有批評你的行為,我只點出事實。我亦沒說你孩子唔叻(不過k3 看ORT level 12 也沒特別之處),唔轉可能比現在叻多了。

引用:+本帖最後由+joanthony+於+13-9-13+23:21+

點都唔夠你係咁咬住唔放咁可怕, 係咁講埋晒d風涼話,  比起 ...
出得來論壇,總有人批評點事實,咁勞氣做乜。

回覆:sillything 的帖子

咩人嚟? 咁衰!

‹ 上一主題|下一主題