用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 討論吓中學點樣有較好成績!!
樓主: oscarmama
go

討論吓中學點樣有較好成績!! [複製鏈接]

oscarmama 發表於 12-8-1 13:41
多謝你回覆。小兒將入讀喇沙。
請教預習嘅做法,要暑假買咗書就要預習所有科目?還是每教一課前才預習個一 ...
我揩預習是上課前,上課後是溫習。
通常預習後,上課時較能明白老師的講解,抄筆記亦輕鬆些,遇到不明之處可即時或課後問老師,明白了,溫習時間可以縮短,如果懂得用腦圖,可以將筆記內容更精簡易明。

反叛期是必經階段,希望他的朋輩都正正經經,快些渡過吧。

Jackieson  希望安然渡過反叛期啦  發表於 12-8-3 15:02
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 12-8-1 21:48
我揩預習是上課前,上課後是溫習。
通常預習後,上課時較能明白老師的講解,抄筆記亦輕鬆些,遇到不明之處 ...

多謝指點,我都經常叮囑佢上到中學要小心交朋友。

oscarmama 發表於 12-8-1 23:43
多謝指點,我都經常叮囑佢上到中學要小心交朋友。
先學接納他的朋友,邀請他們回家玩,冷眼旁觀,好過靠估,黑天鵝,白天鵝,我都唔啋妳。

Jackieson    發表於 12-8-3 15:02
Snakemama  Good advice.  發表於 12-8-2 16:52
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

話時話,我阿仔不是讀喇沙,但他識幾個都好肆正,今年考HKDSE成績好好,查卷都講5*或5,好犀利。

我個仔仲細(就來上小學), , 因為一直覺得男仔冇女仔定, 要長期有好成績真係難d.. 呢個TOPIC 好有用, 尤其是在名中學讀的家長, 希望有多d分享!

ANChan59 發表於 12-8-1 23:58
話時話,我阿仔不是讀喇沙,但他識幾個都好肆正,今年考HKDSE成績好好,查卷都講5*或5,好犀利。 ...

我都希望我仔係其中一個

ANChan59  Sure!  發表於 12-8-2 14:25

簽名被屏蔽

oscarmama 發表於 12-8-1 13:23
小兒將升中,有時見有post都話自己子女成績頗好,好想請教吓。其實大部份好成績嘅中學生需吾需要補習?
小 ...

我囝也是讀band 1,今年升中二,由小學到現在都無補習,至小學開始做功課都係主動做,
上堂麻麻地留心,升中後放學有時都有溫習,課外書都成日睇,小學成績都頗好,中一成績都滿意,
都算係keep到成績,不過升中後呀囝都主動要求自己溫習,但都要成日提點佢,因為有時都心散,
我覺得讀書最緊要小朋友自覺性,有上進心,有鬥心,咁就成功咗一半

Snakemama  同意。我個仔就係唔主動學習,令我頭痛。  發表於 12-8-2 16:54

車厘2媽 發表於 12-8-2 14:35
..不過最重要都係遇到好老師先有幫助
的確老師好重要,一位用心對學生嘅老師,小朋友會特別喜歡嗰科,而且成績亦會好d

安格斯媽媽  好既補習社都重要,上堂留心老師教得好,但回家不肯溫習,補習老師幫他自願超時全科都照顧到  發表於 12-12-12 14:32
Yanamami  我囡話好like個中文老師但最差係果科, 費解.  發表於 12-8-2 19:11

kilykilyk 發表於 12-8-2 15:39
我覺得讀書最緊要小朋友自覺性,有上進心,有鬥心,咁就成功咗一半
...

如果個個小朋友如你所講咁自覺,咁好多父母都吾洗煩

回復 kilykilyk 的帖子

都中三以後會好好多,擔心會減少。

kilykilyk  希望我個囝如你所講就好了  發表於 12-8-2 19:11

回復 車厘2媽 的帖子

妳走對方向,靜待收成。

oscarmama 發表於 12-8-2 16:39
如果個個小朋友如你所講咁自覺,咁好多父母都吾洗煩

自覺性除咗天生,後天亦可培養,我都係咁訓練佢

kilykilyk 發表於 12-8-2 19:08
自覺性除咗天生,後天亦可培養,我都係咁訓練佢
可否和我們分享一下心得?謝謝。
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

Snakemama 發表於 12-8-2 21:26
可否和我們分享一下心得?謝謝。

其實都無乜特別心得,同大部份家長差不多,我囝至小好貪玩又心散,更唔會自動溫書,
我咪限定佢一定要做完功課先可以玩,set好哂溫書/玩時間,比多啲課外活動佢玩,
上網打機我當獎勵咁比佢玩,唔係日日有得玩電腦,怕佢上引,好采佢又好LIKE運動,
所以成日玩戶外活動,一有時間就陪佢一齊玩,大部份日常生活都有規律,直至現在升中二都無變,
佢又無乜要求,都好似習慣咗咁..

我覺得同小朋友相處,最緊搵到溝通方法,關係良好就易辦事,要做佢最信任o既人,
我都好怕佢特然會性情大變,因為聽唔小家長有類似情況,為有自己努力做好啲

Yanamami  規律好重要.  發表於 12-8-2 22:56

kilykilyk 發表於 12-8-2 22:25
其實都無乜特別心得,同大部份家長差不多,我囝至小好貪玩又心散,更唔會自動溫書,
我咪限定佢一定要做完功課 ...
謝謝分享。非常同意你所說:大家要保持良好的關係。
我也曾用過奬勵的方式鼓勵阿仔。可惜作用不太大,因他的心態是"無所謂"(有冇得打機都無所謂)所以好多時都慢吞吞地做功課。到做完功課,又夠鐘瞓覺,都唔使預習、溫習了。

對於阿仔無所謂的心態,用什麼方法可以對付呢? 請問有家長可以分享嗎?
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

其實平日返學上咗成日堂, 有時放學後還要課後活動/訓練, 孩子們都應該(精神上)倦累了, 所以如果他們(尤其是對於自律性較弱的男孩子)能自動做好功課和温好默書的內容, 也就不錯了.
我寧願他們每天有充足的睡眠, 白天才有精神上課留心聽書.  若真的需要温習, 可留待週六/週日, 抽部份時間温習, 也要留些時間給他們經鬆吓活動吓, 做些他們鍾意做的事, 身心平衡也要重要呢!

回復 Snakemama 的帖子

有些小朋友的性格天生是較hea, 較冇所謂, 你急佢唔急.  如果他能上堂留心, 做好功課(慢功出細貨), 這也是一個優點呢!  身為父母, 要欣賞他們的優點(並接納他們的缺點) , 多加鼓勵, 日子有功, 相信慢慢會好起來的.

Snakemama  Tks. 希望佢升中後會快手D  發表於 12-8-3 00:49
‹ 上一主題|下一主題