用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 討論吓中學點樣有較好成績!!
go

討論吓中學點樣有較好成績!! [複製鏈接]

小兒將升中,有時見有post都話自己子女成績頗好,好想請教吓。其實大部份好成績嘅中學生需吾需要補習?
小兒小學一响無補習,讀書亦自己黎,於小學成績尚可,但吾知上到中學得吾得。
我自己諗基本要做1.備課;2.上堂留心;3.放學後温翻當日所教嘅書;4.多睇課外書。我估做齊呢幾點,最低都比及格好少少,是嗎?
各位有無多少竅門可以分享吓?
   6    0    0    0

妳心中已有初稿,問題應該不大。小兒覺得預習效益最高。

因為不知道妳兒子所讀學校的程度,如果程度越高,妳要心中有數,孩子成績未必一定名列前矛。但在全港可能仍是前列位置。補唔補習真是因人而已。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 12-8-1 13:29
妳心中已有初稿,問題應該不大。小兒覺得預習效益最高。

因為不知道妳兒子所讀學校的程度,如果程度越高, ...

多謝你回覆。小兒將入讀喇沙。
請教預習嘅做法,要暑假買咗書就要預習所有科目?還是每教一課前才預習個一課?另外就咁睇一次就可以,或要做更多其他工作?因小兒正值反判期,我只可提供意見,不可强迫,如網上有高人指點,我叫佢睇吓,比我講一百句好得多。

oscarmama 發表於 12-8-1 13:41
多謝你回覆。小兒將入讀喇沙。
請教預習嘅做法,要暑假買咗書就要預習所有科目?還是每教一課前才預習個一 ...

我朋友個仔都是入了喇沙, 佢應該係全級頭3名, 照計您應該放心才對.

hw1115 發表於 12-8-1 15:11
我朋友個仔都是入了喇沙, 佢應該係全級頭3名, 照計您應該放心才對.

點解放心呢?你朋友囝囝要做到全級頭3名應該自己都好叻仔,同埋平時預備功夫都吾少,如只依賴學校教而自己吾做多少少,相信吾會有咁成績。

oscarmama 發表於 12-8-1 15:23
點解放心呢?你朋友囝囝要做到全級頭3名應該自己都好叻仔,同埋平時預備功夫都吾少,如只依賴學校教而自己 ...

因您講的同我朋友差不多case law.

hw1115 發表於 12-8-1 15:28
因您講的同我朋友差不多case law.

明白晒!多謝你!

oscarmama 發表於 12-8-1 13:23
小兒將升中,有時見有post都話自己子女成績頗好,好想請教吓。其實大部份好成績嘅中學生需吾需要補習?
小 ...

1.備課 >>>>>>>>>>>>>> 我仔唔會.
;2.上堂留心 >>>>>>>>>>>>> I don't know.
3.放學後温翻當日所教嘅書 >>>>>>>>>>>>>>>> I hope my son will do.

4.多睇課外書 >>>>>>>>>>>>>>> My son just like comic.

hw1115 發表於 12-8-1 15:35
;2.上堂留心 >>>>>>>>>>>>> I don't know.
3.放學後温翻當日所教嘅書 > ...

我都只係希望我仔會做咋。我知道好多學生上到中學就成個人變晒,所以而家我响道所寫,吾等於我仔肯做,我只想佢睇吓人哋意見,佢自己識得自己反思吓咁囉。

2.上堂留心 >>>>>>>>>>>>> 年年班主任見家長得2隻字--------發夢/雲遊
3.放學後温翻當日所教嘅書 >>>>>>>>>>>>>>>> 未試過

4.多睇課外書 >>>>>>>>>>>>>>>咁佢成日睇,佢除左打機就係書陪訓(佢同我一樣鍾意睇中史/科幻/偵探 既書)

仙姐  小兒準備升小四, 我囝囝同你囝囝一模一樣呀 @@  發表於 12-8-17 15:00
仙姐  小兒準備升小四, 我囝囝同你囝囝一模一樣呀 @@  發表於 12-8-17 14:58

杰杰媽媽 發表於 12-8-1 15:47
2.上堂留心 >>>>>>>>>>>>> 年年班主任見家長得2隻字--------發夢/雲遊
3. ...

肯睇書已經好好,近黎我仔集中打機,希望佢開學前轉軚,佢把口話會

杰杰媽媽 發表於 12-8-1 15:47
3. ...

您叫我睇書我會sleepy, so .................

杰杰媽媽  哈哈.......我知有d人真係一睇見暈   好彩我同我仔都係書精黎啫  發表於 12-8-1 16:08

oscarmama 發表於 12-8-1 15:42
我都只係希望我仔會做咋。我知道好多學生上到中學就成個人變晒,所以而家我响道所寫,吾等於我仔肯做,我 ...

明白晒.
我都擔心阿仔中學是否 ......................... so many ................

學ANChan話齋, 你已有d idea, 我女仲會每個weekend翻溫果個week教過d乜(睇多兩次再係禁2make notes). 不過加多樣....答題技巧. 如果好似我女禁答唔中point, 成日dull 圈R唔中癢處就暈得一陣陣.

Yanamami 發表於 12-8-1 16:36
學ANChan話齋, 你已有d idea, 我女仲會每個weekend翻搵果個week教過d乜(睇多兩次再係禁2make notes). 不過 ...

Yanamami

我諗女會定檔過仔。你囡囡讀完第一年,佢有乜comment?辛苦嘛?

Yanamami  Honeymoon period, 一d都唔辛苦, 好鍾意番學, 但成績就......  發表於 12-8-1 16:53

Yanamami  Honeymoon period, 一d都唔辛苦, 好鍾意番學, 但成績就......>>>>>>>>>

我堂妹個女都係上屆入咗St.Paul Convent,佢又係話個女成績吾得,但佢女响學校係頭十幾,所以我都有d擔心

Yanamami  SPCS勁人多嘛.....  發表於 12-8-1 21:05

你是那間小學入LSC?
17/7有沒有回校聽講座和留下與家長義工分享?

snowbell 發表於 12-8-1 17:16
你是那間小學入LSC?
17/7有沒有回校聽講座和留下與家長義工分享?

我仔KTS。
我有聽講座,但無留低同家長義工分享,因太夜要接阿仔回家。
你都係新生家長?你聽到乜呀,可否分享吓?

回復 oscarmama 的帖子

你囝囝是KTS應付LSC F.1 上學期是卓卓有餘一定唔會包尾,看完上學期的成績表再那一科需要自己教或放出去補習。
上學期比時間自己和囝囝了解和適應學校,反之在初中品行反比學業為重,還有青春期,同輩影響 ......
品行好再加家長的支援, 自己的讀書態度, 成績不會很差,遁步漸進,短期目標是F.3的分科.
鼓勵囝囝多參予學校運動、活動、服務..... F.1學生最好參加Reading Club, 家長可以做義工,  一齊在校參予同一活動,每個月一次,你和囝囝又可認識F.2以上的師兄和家長了解學校。
另外,當他們認識到叻的師兄,自然亦會討論吓你出的議題,師兄講一句勝過我講十句,當然這個我們做家長在F.1 - F.3因應囝囝 成長速度,要作適當的指引。
講座分享那部份是每組有幾個家長義工和F.1家長分享Q & A ....
我囝囝巳經是高班了, 希望能分享這個給你.  

Jackieson    發表於 12-8-3 14:57
Yanamami  Excellent advice!  發表於 12-8-1 21:04

snowbell 發表於 12-8-1 19:10
回復 oscarmama 的帖子

你囝囝是KTS應付LSC F.1 上學期是卓卓有餘一定唔會包尾,看完上學期的成績表再那一 ...
好多謝你意見,我會叫阿仔睇吓你嘅提議。
‹ 上一主題|下一主題