用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 成功考入女拔書院的學生,多數由邊間小學黎呢? ...
樓主: jimmus
go

成功考入女拔書院的學生,多數由邊間小學黎呢? [複製鏈接]

KiuKiu-Mama 發表於 12-8-9 22:56
據我所知,嗰位女同學並沒有被DG取錄而SPCC就取錄咗佢! 今年DG收宣小的確比往年少,相反SPCC就收多咗唔少! ...

我以為只有協恩先會晤收top three, 原來DGS 都有呢D case. (最後HYS都沒有收我囡學校最叻果位,但DGS , SPCC 都收)。

HY412  沒有被 DG 取錄的原因會唔會 DG 同時知道有去 IN  SPCC ? ( 據學生講 DG 校長有問她們 )  發表於 12-8-10 09:10

like_travel 發表於 12-8-10 08:59
我以為只有協恩先會晤收top three, 原來DGS 都有呢D case. (最後HYS都沒有收我囡學校最叻果位,但DGS , SP ...

Quote : HY412  沒有被 DG 取錄的原因會唔會 DG 同時知道有去 IN  SPCC ? ( 據學生講 DG 校長有問她們 )

DGS Mrs. Stella Lau 最like 有SPCC offer 既同學, 面試當日如同學答yes, with spcc offer 呢位同學只會被加分, 除非個同學同 Mrs. Stella Lau  說, 即使您收我我都唔讀您 DGS .....  

JuiceMum  agree! Mrs Lau also asked my daughter the same question.  發表於 12-8-17 15:47
KiuKiu-Mama  佢應該無2nd in.所以無見過Mrs.Lau!  發表於 12-8-10 12:50

據我所知,嗰位女同學並沒有被DG取錄而SPCC就取錄咗佢! 今年DG收宣小的確比往年少,相反SPCC就收多咗唔少! ...
佢只係最後一學期全級第一,當時SPCC已經收咗佢!
"Bejoyful always; pray continually; give thanks in all circumstances."(1Th 5:16-18) ;-)

KiuKiu-Mama 發表於 12-8-10 11:21
佢只係最後一學期全級第一,當時SPCC已經收咗佢!

Kiu Kiu-Mama,

如果我無"古"錯, 呢位宣小同學應該係突然標出來P6 下學期考第一(上學期唔係top five), 如果唔係, DGS 通常會比佢入second interview 果round.  

HY412  『(上學期唔係top five), DGS 通常會比佢入second interview 果round.  』不適用於 APS.  發表於 12-8-10 14:16

睇上文,見寫話今年收宣小學生少左, 你地係咪指 2011 年九月入學果d ? 另外, 我聽過一個媽咪講 (佢有小朋友讀緊宣小)話早輪同主任傾過計, 話今年 (ie 2012 九月 入 F.1 的) DGS 收左約30個宣小? 好鬼誇, 真係唔知堅定流呢 !!

marrowcream 發表於 12-8-13 16:42
睇上文,見寫話今年收宣小學生少左, 你地係咪指 2011 年九月入學果d ? 另外, 我聽過一個媽咪講 (佢有小朋友讀緊宣小)話早輪同主任傾過計, 話今年 (ie 2012 九月 入 F.1 的) DGS 收左約30個宣小? 好鬼誇, 真係唔知堅定流呢 !! ...

KiuKiu-Mama  絕對流料!  發表於 12-8-14 15:37
like_travel  即係流料到流到死 lor  發表於 12-8-14 11:30
DiamondHill  想請教其實是什麼意思呢?!  發表於 12-8-13 22:41

睇上文,見寫話今年收宣小學生少左, 你地係咪指 2011 年九月入學果d ? 另外, 我聽過一個媽咪講 (佢有小朋友讀緊宣小)話早輪同主任傾過計, 話今年 (ie 2012 九月 入 F.1 的) DGS 收左約30個宣小? 好鬼誇, 真係唔知堅定流呢 !!

九龍塘宣道小學
2009-2011 中學學位分配結果
拔萃女書院  9人

cychan39  今年是2010-2012年度  發表於 12-8-14 17:15
yukico  2009-2011咁得意? 以2年計, 合共9人?  發表於 12-8-14 15:48
1   2   3   6  8

都算合理, 為起每班收2人到.

redkoni 發表於 12-8-13 23:01
九龍塘宣道小學
2009-2011 中學學位分配結果
拔萃女書院  9人

人哋學校鍾意用2009-2011去代表2011年9月升中的一屆學生,聽故仔就唔好拗,教育局都是用咁嘅形式表示,升中派位的三次呈分試也覆蓋小五及小六,2009-2011都無話唔啱?至於九龍塘宣道小學的2010-2012中學學位分配結果,即今屆畢業,於2012年9月升中,人哋學校仲未正式公布。

http://www.apskt.edu.hk/index.php?option=com_content&view=category&id=65&Itemid=49

1   2   3   6  8

睇上文,見寫話今年收宣小學生少左, 你地係咪指 2011 年九月入學果d ? 另外, 我聽過一個媽咪講 (佢有小朋友 ...

Heard 6 accepted DGS offer.  Not very sure how "keen" is the news.

Quote : JuiceMum  agree! Mrs Lau also asked my daughter the same question.  發表於 15 分鐘前

劉校長仲會問d假設性問題 : " 比個位您讀唔讀呀 " ? 睇吓您回答得進取與否.   

宣小已公佈了今年升中學位分配結果
http://www.apskt.edu.hk/secondary.html

比較往年, 今年SPCC 的確收多了不少宣小學生

deleted by myself. Aviod voice talking

回復 kidslover 的帖子

比你報料後, APS 網站大塞車, 我已更改左, 睇住我呢個先 ( 已按學校網頁修改資料 ) http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2445561&extra=page%3D1

** DGS 成日比人傳入得 1 個 , 最終都係照我地最初第一手資料一樣有 6 個, 差 D 信心被動搖.

MacMa    發表於 12-9-7 00:20
KiuKiu-Mama    發表於 12-9-6 20:22

HY412 發表於 12-9-6 19:25
回復 kidslover 的帖子

比你報料後, APS 網站大塞車, 我已更改左, 睇住我呢個先 ( 已按學校網頁修改資料 ) ...
換了新的版面

http://www.apskt.edu.hk/2012/secondary.html

此外,喜見當年兩位一同學樂器同學,在小五級"品學兼優獎 "出現.
是否今年讀DGS的大熱呢?

是否宣小入DGS最多既小學呢?  不計DGJS.

HY412  抱歉我不大清楚.  發表於 12-9-7 18:47

回復 kls12 的帖子

每年 DGS/DBS/SPCC 未正式公開收申請表時, APS 已有機會去申請, 呢三間都係大熱, 今年 SPCC 早過 DGS 收生, 通常家長簽左就唔會改變選校.

今年 HY 轉直接, 直資學校中最早公開面試的 (十月底), 不過通知收生結果遲過上述三間 (正選計), HY 吸取上次經驗, 希望今年會順暢一點, 否則會繼續留失勁人....

DiamondHill  Thanks for your input & sharing.  發表於 12-9-7 23:22

DiamondHill 發表於 12-9-7 14:51
是否宣小入DGS最多既小學呢?  不計DGJS.

答案年年不同。
2010年:Yes.
2011年:Not sure.
2012年:No.

不計JS,今年最多外校生是來自一間女校小學。

DiamondHill  Thanks for your reply.  發表於 12-9-8 22:16
VETY  邊間呀? 係唔係聖 x ? 佢自己都有間 top 中學架喎.  發表於 12-9-8 11:28

martie 發表於 12-8-17 00:14
Heard 6 accepted DGS offer.  Not very sure how "keen" is the news.

Should be correct.
Got the same information from APS.
一位是正選入的,三四月已經收到offer了。
五位是Waiting入的,較遲收到offer,她們在體育或音樂上都有卓越的表現。

cellon 發表於 12-9-8 01:47
Should be correct.
Got the same information from APS.
一位是正選入的,三四月已經收到offer了。

It is an excellent school in terms of student allocation to elite secondary schools.
‹ 上一主題|下一主題