用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 小一學前普通話訓練班
go

小一學前普通話訓練班

囡囡星期六上午在SFA有個小一學前普通話訓練班, 請問家長需要拿什麼上堂,
唔該晒

The notice does not mention any special thing to bring.  I guess I will ask my girl to bring some water for drinking, and tissue for going to toilet.  {:1_1:}

用不用穿校服

I guess no need, because the notice for English programme mentions "casual wear".  I think the PTH class should be the same, and it is Saturday.

YLMom 的帖子

係等小朋友呢3個鐘,你地會去邊呢?

Ha ha, it is a good chance for "two-person-world" with your another half!  .......shopping in Festival Walk, have a haircut, or even go swimming .....

依家上聖堂暑期班不用着校服.
帶文具,水,小食,紙巾和外套.
我女話有時好熱. 有時又要着外套.
聖堂暑期班好開心.特別係做手工.
ENJOY !

Thanks Angelakibb.  Need to bring 小食?  Is there a snack time?

Angelakibb  應該有小休時間(去洗手間) .. 我個女日日包括今日都食得晒件蛋糕的. 佢之KG都係要自己帶茶點所以慣左帶左野就會食左佢.  發表於 12-8-4 19:09

你們的小朋友有沒有同你講返今日上堂情況?

cherry_bb  讀天主經 (不過係普通話版)  發表於 12-8-5 17:47
Angelakibb  睇卡通,讀書...  發表於 12-8-4 19:11

剛過去的星期六, 上了普通話, 亞女出來話好好玩, 有唱歌, 睇故事, 參觀學校, 吃茶點, 但唔夠時間, 只吃了三塊餅乾和飲了一啖水..

提提大家

原來課室有蚊, 亞女話唔係係禮堂咬, 係課室咬. 出來巳有四達蚊蚋, 勁痕.

原來有咁多活動,我以為只是做工作紙咁悶添,我女兒又不肯同我說,太太知道又沒有和我溝通,謝謝妳--handtele.

回覆:leannababa 的帖子

我們係FB 開咗group 方便大家交流,如有興趣 pls pm email.

今日媽媽同呀仔去預備班,剛剛同呀仔講電話,問呀仔上成點,好似無o羊反應。唔知是否聽唔明?

請問您地的小朋友上玩預備班後,感覺如何呢?

星期六預備班係用普通話, 上堂時有張紙比小朋友, 內容有正式上堂時, 老師和小朋友的普通話對話: 例如: 點名, 請安, 上洗手間, 安靜, 排隊等等.
唱了兩首普通話歌: 小蜜蜂, 小小姑娘
在投射板放了一個故事, 然後叫小朋友在紙上圈出答案, 再用顏色筆油上顏色.
吃小食在禮堂, 將食物放在椅上, 但時間很短, 只吃了三塊餅乾和飲了一啖水.
跟住老師帶小朋友參觀學校, 最後用普通話念天主經.

原來如此,很詳細,handtele你女兒真叻叻,我太太就沒有說給我知,Thanks!

Hi, leannababa
不用客氣, 大家交流交流啫, 你女兒參加咩野預備班, 我女兒只參加左星期六的普通話班.

回復 handtele 的帖子

我仔話老師講開學後一星期就要背到天主經的經文

回復 syboy 的帖子

現在要用普通話背天主經?我兒子好像兩年來都是用英文背而已...(飯前的經文都好像只是用英文)

貢獻勳章

以下有關BK群組的使用方法想推介給各位會員參考,以方便各會員於群組內與BK內的好友討論涉及更私人的話題及分享生活圖片:

http://www.baby-kingdom.com/group.php?mod=index

創建群組過程簡單且清晰。

稍後BK更會推出apps的群組功能,令大家可以更方便地使用BK群組。

如使用上或於隱私設置上遇到任何疑問,請到使用意見發帖查詢。

多謝留意!