用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 阿女個小提琴E線斷左... 那裏可以正返?
go

阿女個小提琴E線斷左... 那裏可以正返? [複製鏈接]

通利 / 柏斯 可以嗎? 你們提意去那裏好些? 謝謝!
   1    0    0    0

原來買的地方會幫你整,或者買條E弦叫老師幫手,大部分老師都識換弦

回復 wykamy 的帖子

最好都係請小提琴老師幫手換線﹔我試過有學生去琴行買線﹐順便叫琴行職員換埋﹐但到我同佢上堂時﹐才發現條線上得吾好﹐打sai 交叉。

多謝各位幫忙意見! =D

e線係最容易斷試過幾次,5蚊買定幾條看門口可叫老師幫手換,費事上堂冇得用。

換套好一點的線.....不可缺、感覺或許大不同。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

那裏可以買好一點? 去了Tom Lee他們的線是$5條. 已經換了! 但都要買多幾條放起家裡...

是呀!請老師教你怎樣換弦線, 那下次可以自己換。
琴放在小朋友耳朵邊拉,換套好一點的弦線,無咁刺耳無咁傷,而且拉出來的聲音會很不一樣。
for every one criticism, three positives must be given.

用得耐d線會退化,最近成套缐換左$2xxd聲都幾好。

勤幫小朋友剪指甲,可能可以用耐少少。得閒摸下那些弦線,睇下有無地方不平滑。有時弦線雖然未斷但不平滑都要換了。

bebebe12345  拉得多.....換得快!正常的事。  發表於 12-8-1 15:24
for every one criticism, three positives must be given.

我都係出面買定2條A&E線,等用用下斷左毫叫老師換,我仔都試過上上下堂斷左一條,好彩我琴盒內一定有幾條spare線,老師即刻換完繼續上堂.

任何時候﹐琴盒內必備一套spare strings!

我從未想過放套spare strings在琴盒內! Good idea! 那些牌子strings好一點? 那裏買的會好一點? 我在通利買條E 線只是$4.5. 覺得很平...

杰杰媽媽  大陸線梗係平,我多數上YAHOO BID買台灣線,COM用D,冇咁易斷,都係幾十蚊一SET,又唔洗好似外D國名牌咁貴  發表於 12-8-5 22:00

可以試下Dominant, 最常聽就係呢隻。

杰杰媽媽  我仔個老師係唔主張買太貴既野,我個琴一千蚊佢都話貴 (係佢角度只要買D最BASIC就足夠)  發表於 12-8-5 22:03
杰杰媽媽  老師成日同我講佢地咁細個唔洗買咁貴既線,係都等佢用4/4既琴時先買  發表於 12-8-5 22:01

杰杰媽媽  我仔個老師係唔主張買太貴既野,我個琴一千蚊佢都話貴 (係佢角度只要買D最BASIC就足夠)  發表於 昨天 22:03

杰杰媽媽  老師成日同我講佢地咁細個唔洗買咁貴既線,係都等佢用4/4既琴時先買  發表於 昨天 22:01

我囝囝隻琴平過妳囝囝的,$800。他老師都叫我留彈藥買隻好的full size琴和弓。不過佢都同意,如果要改善音色,技巧不用說,最值得做的就是換套好弦線。雖然他說松香不重要,但我早前連松香都用塊好的。拉出來的聲音有很大分別。相對幾萬元的琴,那弦線和松香算是很小的投資。

wootaitai  我諗個個老師唔同style。。。我都唔會主動講比老師聽D野幾錢,費事他又覺得我傻比人呃又多餘  發表於 12-8-6 13:50
marcuscyrus  我都打算買靚rosin同換靚線!!  發表於 12-8-6 11:50

lillymarie 發表於 12-8-6 11:28
杰杰媽媽  我仔個老師係唔主張買太貴既野,我個琴一千蚊佢都話貴 (係佢角度只要買D最BASIC就足夠)  發表於  ...

同意. 買塊靚松香加換條靚線, 成本相對學費其實極低, 但卻能令聲音變得好很多. 我對耳好受了不少, 試過就會覺得很值得.

Marcus, 支持你入盒靚松香!!!

相對於學費.....佔的份量相對十分少。
但對孩子的幫助、提升.....值得!
有比較自然明白固中之分別!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

松香幾多錢先叫靚, 我果舊 Pirastro Piranito Rosin 都係40蚊, 已經係 made in Germany, OK 嗎?
‹ 上一主題|下一主題