用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 大家好~我係禮賢既舊生
樓主: krs500060
go

大家好~我係禮賢既舊生 [複製鏈接]

glory 發表於 12-8-24 10:48
是呀, 9月8日係校園開放日, 上午10:00 - 中午12:15....
搞錯校網無寫搞到我無得搶頭香翻去幫手-3-
試下一朝打電話翻去睇下有無得搶香先xd

最新消息:9月8號open day本人有幸回到母校於中文科服務,協助解釋
如有家長有意得知更多資料,可於當日到中文科展板所屬課室找Vincent Ng吳泓沖.謝謝:)

請問你是否所有小學老師是基督徒呀? THANKS

喵媽 發表於 12-8-29 16:40
請問你是否所有小學老師是基督徒呀? THANKS
我無記錯既话好似係..

喵媽  thank you!  發表於 12-8-30 17:46

醒目開學勳章

回覆:大家好~我係禮賢既舊生

禮賢幼稚園學生係咪優先入P1,歷來多唔多收外來幼稚園小朋友呢?我8/9會去OpenDay,唔知見唔見到你~

醒目開學勳章

回覆:大家好~我係禮賢既舊生

禮賢幼稚園學生係咪優先入P1,歷來多唔多收外來幼稚園小朋友呢?我8/9會去OpenDay,唔知見唔見到你~

well1975 發表於 12-9-6 11:08

...
其實如果係禮幼去in禮小既話机会係大啲既~不过我听过有人都係入waiting list而唔係直入@@
我会呀~我喺中文科個房度~~

krs500060 發表於 12-7-31 01:58
Annyeong-haseyo:)My Name Is Vincent Ng
我網名係xdvincent或者Vincent Gem Soshi Ng(簡寫vgsng)如題~我係 ...

你好~ KRS500060, 上星期六去完禮賢簡介會之後, 更深深愛上禮賢~ 想問問平時你需唔需要另外補習同學其他課外活動呢? 學校提供既野係唔係已經足夠? 如果小朋友追唔程度, 學校會畸SUPPORT 佢? 介唔 介意講你一年級到六年級係唔係都係頭10名內, 因為"林護'都係我心水中學, 你升上中一之後, 適唔適應到同追唔追到中學程度呢? THANK YOU~
三個人, 一 條心 :-)

onelokgor 發表於 12-9-10 10:03
你好~ KRS500060, 上星期六去完禮賢簡介會之後, 更深深愛上禮賢~ 想問問平時你需唔需要另外補習同學其他課 ...

無補習
課外活動:
校外:書法,素描,鋼琴(而家無)校內:小六:游泳(校隊訓練班(最廢禁濟)),校園電視拍攝(<3<3<3)
校外活動其實我去in中學淨係講過一兩樣左右,應該岩岩踩界@_@不過而家出邊好多人都識唔少野,最好學多啲

會有support,不過真係好個別.同埋點support法真係唔知.如果真係想知既可以pm/email我.我再幫你問下老師

全年average係,每個term都係.最低試過第7(3年班上學期)

入左林護之后中文大倒退@_@數學~55/147
我本身數學唔係幾ok
中文我聽好多人都話差左

-----------
如有任何問題請pm謝謝

xdvincent;)

miriam  切勿再在版面公關電郵地址,如再發現會給予警告,敬請留意!  發表於 12-9-12 11:43

醒目開學勳章 王國長老

如有需要請在版面或以 PM 商討,切勿在版面公開個人電郵或資料,以保障個人私隱,敬請留意!

版主
Miriam
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

想問下禮賢每班學生有幾多人?是大班還是小班教學?師生比例多少?interview 時多數問咩呢?有冇筆試架!謝謝!

bb1225 發表於 12-9-13 00:17
想問下禮賢每班學生有幾多人?是大班還是小班教學?師生比例多少?interview 時多數問咩呢?有冇筆試架!謝 ...
30-33中文同英文有一個叫協作教學既野
中文叫閱寫樂
英文叫ESL
大概將成班人分半
師生比例煩請到學校網頁查看.因為本人都唔知
我以前係看圖說故事.但係其實好似年年唔同

回覆:krs500060 的帖子

除左英文協作教學外,中數有無呢?此外,宗教氣氛怎樣? 例如早禱、吃午餐前祈禱、崇拜等;又或者老師會否重視聖經教導? 唔該晒!

joantsang 發表於 12-9-13 23:02
除左英文協作教學外,中數有無呢?此外,宗教氣氛怎樣? 例如早禱、吃午餐前祈禱、崇拜等;又或者老師會否 ...
中數既意思係文教既數學定中文同數學?如果你話中文既係有但係數學兩科都無其實協作教學尼個名係中文科既.係英文科有個類似既野
我地既班主任時間,食飯,宗教堂一定會祈禱.老師都好重視架~

好多谢你覆我呀!想再问一下,六年的联课活动对你在课外活动方面有什么帮助?有否帮你发展了一项或多项才能、兴趣?

joantsang 發表於 12-9-16 00:40
好多谢你覆我呀!想再问一下,六年的联课活动对你在课外活动方面有什么帮助?有否帮你发展了一项或多项才能 ...
講游水先啦..其實我游得好慢- -去左都好似有啲曬氣咁..所以我suggest如果你既子女識游水但又游得唔快就唔好入游泳校隊@@好啦講校園電視
其實佢唔單只教你攝影,拍攝既技術
我地仲要自己去做編劇~去諗好個storyboard
所以我覺得雖然係文化活動中最貴嗰樣
但係好值得去;)同埋尼個活動係for小五-小六既同學去
我強烈建議如果係入既就小五去左先~盡量唔好出翻尼~.~因為我地上年(即我F1)得一個係舊人其他全新.幾乎要全部野教過晒- -比較上就會晒時間啲.同埋如果有興趣既就小六玩埋茖去啦;)

咁聯課活動係學校老師教定係請導師教?

doramami  請導師教.  發表於 12-9-19 08:14

doramami, thanks a lot!

joantsang 發表於 12-9-20 18:23
doramami, thanks a lot!
但係有啲係會有學校老師去睇住上堂既情況~
‹ 上一主題|下一主題