用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 大家好~我係禮賢既舊生
go

大家好~我係禮賢既舊生 [複製鏈接]

Annyeong-haseyo:)My Name Is Vincent Ng
我網名係xdvincent或者Vincent Gem Soshi Ng(簡寫vgsng)如題~我係禮賢既舊生.有好多禮賢既問題我都可以答到你地:)
其實我以前都有上下尼,不過幾個月前開始無尼(very sorry><)我諗好多家長都應該唔識我~所以我喺度做多次自我介紹:)

本人是九龍禮賢學校2010-2011年度小六畢業生

Vincent Gem Soshi Ng字(vgsng0224)
ps.我超中意韓國的說xdd

miriam  切勿再在版面公關電郵地址,如再發現會給予警告,敬請留意!  發表於 12-9-12 11:42
   10    0    0    0

有無覺得由小學升上中學唔習慣?唔適應?

ericliang 發表於 12-7-31 12:09
有無覺得由小學升上中學唔習慣?唔適應?
當然無.其實我地暑假個時都有啲course可以識下其他同學

我認識一些家長..他們的小朋友從禮賢小六升上其他學校的中一....不適應是很常見的...那些小朋友覺得禮小的老師很愛護他們....但中學的老師很惡...所以唔習慣...唔開心....你小學的同班同學仔有相同的經驗嗎?

ericliang 發表於 12-7-31 14:14
我認識一些家長..他們的小朋友從禮賢小六升上其他學校的中一....不適應是很常見的...那些小朋友覺得禮小的 ...
我又無聽過佢地咁講bo.當然禮賢既老師個個都好好.其實我既兩個班主任都好好人.一男一女, Mr Chan and Ms Yim.

Mr Chan係訓導處(Discipline Section,下稱DS)既老師.佢係全個DS最好人既老師.不過佢尼緊9月都唔喺度sosad/_\

Ms Yim都好好人架~佢好用心去教學生架~同埋因為我地係EMI school所以我地英文堂係全英.如果有人講左唔係英文既語言就要罰演講一分鐘或者唱歌一分鐘.有一次我上完IS堂本來1115就放小息1130上英文堂.我1110喺IS Lab收到電話話我婆婆就走我即刻仆去醫院.我1140翻到課室坐低之後Ms Yim問我點解禁遲先翻尼.我諗住講個陣時已經即刻爆喊佢都叫我去洗洗臉先.我去完washroom翻尼佢地喺課室門口問我發生左咩事.佢地好耐心咁聽我廢up.佢都用左好多時間去安慰我.翻到入去個時佢都話如果我唔ok既話可以坐低休息陣唔洗join個活動結果我真係成堂無做過野

hi hi ! 我個女係禮小升讀p.2啦 ! 我好想問下你成績方面, 名次上要keep住幾多名內, 先可以考到banding 好嘅學校呢?
因此校無全級名次之分 ?唔知遲下高d年級, 會唔唔知呢??
心急媽媽現階段好想知呀女係校內考成點? Tks !

naritakudo 發表於 12-8-3 15:49
hi hi ! 我個女係禮小升讀p.2啦 ! 我好想問下你成績方面, 名次上要keep住幾多名內, 先可以考到banding 好嘅 ...
我班呢...頭5名最好,頭10都得
到小五小六就會有全級名次架啦

ok !! Tks !!

即係話要keep住係全班10名內最有保証啦!

naritakudo 發表於 12-8-10 16:11
ok !! Tks !!

即係話要keep住係全班10名內最有保証啦!
都可以話係既.5就最好la:)

回覆:krs500060 的帖子

好多謝你的分享,請問你知不知你們一級

1.派到band 1 中學的百分比呢?
2.他/她們派到那些中學?
3.由於禮賢是深水埗網,有否同學派到或考到九龍城網的中學呢?

由於我們住九龍城區,所以有此考慮,謝謝你分享!

3wa4 發表於 12-8-13 10:34
好多謝你的分享,請問你知不知你們一級

1.派到band 1 中學的百分比呢?
我當年(10-11)就64%啦~其實都係睇翻學校個網姐~我嗰時好多都係派去何文田迦密架~因為學校好鼓勵我地去考~我地個網度話比較多學生去讀其實都係比其他多一兩個- -同埋滙基東九龍都幾多.派去九龍城網既多數都係住喺九龍城轉左網.如果你想派去九龍城網既學校你最好轉網

回復 krs500060 的帖子

非常多謝你的回覆呀! 請問點樣可以轉網呀? 我都家住九龍城, 我心儀迦密同華英, 不過以我所知, 小學升中學個網係要跟小學的校網而唔係跟住址, 而因禮賢係深水埗網, 所以令我有點為難.

據你所講, 咁係咪即係你的同學仔升迦密, 東九龍匯基等都係自己考嘅而唔係派位呢? 抱歉我咁多問題!!! 真係好多謝你的回覆呀!!! 萬分感激!!!!

3wa4 發表於 12-8-17 17:20
回復 krs500060 的帖子

非常多謝你的回覆呀! 請問點樣可以轉網呀? 我都家住九龍城, 我心儀迦密同華英, 不 ...
你可以問下老師呀~因為有好多同學都係咁.滙基東九龍直資尼既就肯定係考入架啦迦密既話就有考有派~

請問你為什麼會升讀葵盛林護呢?是自己考還是派位的呢?謝謝!

mickey_hk 發表於 12-8-21 09:56
請問你為什麼會升讀葵盛林護呢?是自己考還是派位的呢?謝謝!
應該係考到掛...因為我住屯門禮賢又喺九龍塘..我無轉網架~

krs500060 的帖子

請問你當時返學,朝早幾点出門口呢?

joantsang 發表於 12-8-23 23:48
請問你當時返學,朝早幾点出門口呢?
我住屯門就6點3起身6點8上褓母車7點4左右翻到禮賢
btw我想問下有無人知道9月8號係咪開放日?

krs500060 發表於 12-8-23 23:57
我住屯門就6點3起身6點8上褓母車7點4左右翻到禮賢
btw我想問下有無人知道9月8號係咪開放日? ...
是呀, 9月8日係校園開放日, 上午10:00 - 中午12:15....

回覆:krs500060 的帖子

你好,—向知道禮賢重德育。 但實在每—間學校也有頑皮的學生。已你所知,是否禮賢學生都是乖巧的? 如有頑皮學生,校方會怎樣處理?另外你覺得禮賢喜歡收甚麼類型的孩子? 唔好意思,咁多問題。。

maewmaew 發表於 12-8-24 17:35
你好,—向知道禮賢重德育。 但實在每—間學校也有頑皮的學生。已你所知,是否禮賢學生都是乖巧的? 如有頑 ...
當然唔係全校都禁乖
有既話全部都係訓道組老師會跟進下,班主任都會密切留意(無記錯既話就係)
當然每間學校都係中意收啲乖既學生
但我覺得KRS就算有啲百厭既學生都一定會盡力去教!
‹ 上一主題|下一主題