用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無9月bb做大仔?
go

有無9月bb做大仔? [複製鏈接]

小兒是9月bb, 耍找PN, 真的好像很艱難. 好多學校只會放細仔做後備. 今時今日,兢爭大到嚇死人. 大仔都不夠學位. 其實做超大,凡我都無所謂. 只是驚到k1同p1時太大無人收!!!
有無有經驗的媽媽?

1    0    0    0

回復 哈呣 的帖子

我個仔係9月做超大仔, 佢八月會開學讀PN班, 其實好多學校都唔會話9月太大唔收的. 反而係佢地比其他B 成熟D, 會多D機會多D學校收就真..唔洗担心, 我好支持做超大仔. 你可以睇下書, 好多學者都建議男仔應該要遲一年入學, 才是對男仔最好的決定.  書本參考有 STEVE BIDDULPH 的 "RAISING BOYS" , 中文版係聯合商務都有, 好似叫"教出好兒子". 另一本叫"男孩危機". 都有講解此原因. 仲有另一本叫 "BRINGING UP BOYS" 都係好書!

Hv u send ur boy to attend the PN class when he is just at 2 years old? Or just want him study in coming sep 2012?

Hv u send ur boy to attend the PN class when he is just at 2 years old? Or just want him study in coming sep 2012?

回覆:哈呣 的帖子

我個人認為9月份出世無需要比佢做超大仔,我覺得總有學校會收,我個仔都係9月B。九龍塘啲名校雖然少啲學校肯接受9月或以後出世嘅小朋友報名,但總有啲學校收。(其實我覺得嗰啲唔接受9月以後小朋友報名嘅學校,佢哋嘅辦學理念需要受到質疑,佢哋並唔係有教無類,冇比小朋友得到公平嘅教育機會)Anyway,PN只係入去比佢玩吓,同其他人相處吓,學吓啲日常基本嘢同自理能力,何需比佢做大仔?當然,有好多家長都會覺得細仔學嘢慢啲,驚佢入唔到好嘅小學,但其實我認為當小朋友大啲,佢嘅吸收能力唔會因為比人細幾個月而差好多。可能讀PN嘅時候,你會睇到大細仔有頗大分別,但我覺得去到K1中段,個個同學都已經差唔多咯。你諗吓我哋以前讀小學中學,係咪真係大仔就名列前茅?細仔就入唔到名校?其實我覺得小朋友嘅學習能力,都好視乎家長放喺小朋友身上嘅心思同埋教導,再加上個小朋友嘅專注力同埋佢肯唔肯聽。純粹個人意見。

‹ 上一主題|下一主題