用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我好驚訝,原來而家中史在初中不是必修科!!! ...
樓主: LilianLegend
go

我好驚訝,原來而家中史在初中不是必修科!!! [複製鏈接]

大陸出的中吏, 內容係 optional 的.

QQee 發表於 12-7-31 09:49
大陸出的中吏, 內容係 optional 的.
中吏是選修科,咁中史呢?

QQee  手快快, 按錯制都比你睇到.   發表於 12-7-31 15:36
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

bobbycheung 發表於 12-7-30 12:23
民族緊要定國家重要? 其實全部都唔重要, 包括人民, 公義, 法治, 平等, 自由, 生命, 私人財產............. ...
bobbycheung,

/作為中國人, 連這些最基本的都做唔到, 而家仲猛話要教導小朋友以身為中國人而自豪, 想落都幾好笑./

我宜家嘅心情係:
對大陸嘅小朋友,想落都幾悲哀...
對香港嘅小朋友,想落都幾閉翳...

/有甚麼比黨更重要?  有, 就係領導人及他們的子女.  
有甚麼比國民教育更重要?
有, 教小朋友分甚麼是對, 甚麼是錯./

無論如何,謝謝你告訴我們有甚麼比黨更重要和有甚麼比國民教育更重要。很好的提醒!
補充一點:據聞薄熙來在文革時期批鬥其父薄一波。爹親娘親不及毛主席親!
還是早一點讓小朋友讀讀關於文革的傷痕文學如天讎、人啊人...

回復 cowboymama 的帖子

"據聞薄熙來在文革時期批鬥其父薄一波。爹親娘親不及毛主席親!"

有人說「這種人精於權術,冇咁容易被洗腦。在那些年,他這樣做可能醒目至真。因為,換上其他人出手,隨時唔被打死都被打殘。老鄧當年也曾被人鬥,大仔仲被打到殘(跛),。如果佢個仔學薄咁批鬥老竇,可能可保一家平安」
‹ 上一主題|下一主題