用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學鋼琴有需要先學電子琴嗎?
go

學鋼琴有需要先學電子琴嗎? [複製鏈接]

阿女而家上左幾堂電子琴, 但教學進度好似好慢 (因為成10人一班). 本身都諗住遲d 都會比佢學鋼琴, 其實係咪應該而家即刻轉學鋼琴, 而唔再浪費時間學電子琴?
   0    0    0    0

回覆:學鋼琴有需要先學電子琴嗎?

Of course.

如果決定学PIANO,就先不要学電子PIANO。 我用数「馬」PIANO作練習、弾PIANO時、都出現力度不足、没有弾的感覚等問題。 所以不要学壊手亜。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

有心學鋼琴.....即轉!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

明白啦, 唔該哂!

學樂器, 最好都係1對1上堂。
大班似平, 但獲益少又浪費時間聽其他人彈, 反而仲貴。
一般都係學鋼琴之後再玩電子琴, 到時你先會enjoy如何用玩出鋼琴冇嘅野。

你想小朋友通過上音樂班到咩呢?小朋友幾大呢?

我仔仔細個都有返音樂班,都係彈電子琴。
個時我比佢上係想佢喜歡音樂,有音樂感,加上佢比較慢熱,同小朋友一齊上堂,佢反而輕鬆一D,無一對一咁緊張。另外佢當時年紀細,手仔唔係咁有力,所以上堂時係彈電子琴,對佢嚟講無咁吃力。
而家仔仔都高小啦,我都唔覺得上音樂班係浪費時間,只不過係邊樣野適合自己個小朋友。

我自己唔識音樂,但覺得如果佢識得欣賞音樂,識得用音樂表達自己嘅感受,同人交流,佢會一生受惠。
‹ 上一主題|下一主題