用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我好苦惱上小學後,到底應唔應該cut了彈琴? ...
樓主: ling1211
go

我好苦惱上小學後,到底應唔應該cut了彈琴? [複製鏈接]

回復 nakoko 的帖子

操水和體操一星期一堂肯定唔夠, 教練一定詐你型.

回覆:nakoko 的帖子

体操一星期一堂的確唔足夠,因D根好快會硬,想keep住狀態,最起碼一星期要2堂以上 但現在又有另一問題,囡於7月尾已開始在新校上小一適應班,當中有“壁球“學,前日老師跟我說,教練經觀察後,第一個看中我個囡,覺得佢有天份,運動底又好,想佢入校隊著重培訓(老師話學校很重視“壁球“運動,亦成日出賽攞好多獎),但一星期要練2日,每堂2個鐘!尋日同老師講想推掉入校隊,話冇時間,老師叫我再諗下先,猛話覺校搅呢個運動好出色,得了好多獎,叫我比個囡先試一個學期,讓她多方面發展運動世界,發掘專長,同時又話開學後應不會再另出通告加人我而家唔知點好?如果真的推掉,會唔會给新學校一個唔好印象?如入的話,我只好暫時放棄比個囡學游水同珠算

引用:+本帖最後由+ling1211+於+12-7-28+02:27+編

原帖由 ling1211 於 12-07-27 發表

我現在有個問題!我囡今年將升小一,是好動型孩子,熱愛游水( ...
應該減珠心算、我個仔在K2開始學珠心算、學了一年、學得都好、考學校公開試成績都唔錯、但小一實在忙、最後我放棄珠算、留下學琴。現在小兒五年級、回顧當天决定很正確、珠算对他數學進情幫助不大、但琴真是重要、起码音樂我完全不理都年年有A。

如果我細女咁叻,我會先停珠算,待明年暑假再學除數;游泳學齊蛙式及自由式就cut,待明年暑假再學背泳,蝶式不學,因影響身形做体操唔靚。當然大前提係要鍾意玩壁球先!

回覆:BLUEYELLOW 的帖子

我睇完你地意見都决定了由囡繼續學琴先,thx

回覆:仔仔錫錫你 的帖子

其實唔係我個囡叻,佢在學體操度都唔係最標青那批,只係佢有體操底,所以玩其他運動才會較有優勝有問過佢鍾唔鍾意玩壁球,佢話鍾意(其實問佢咩運動佢都話鍾意架,因為佢係好動派),但壁球甘冷門,對升中有冇幫助架?(請不要怪我現實,但這的確係重點 ) 珠算都認同你說法,可以先停一停,以囡数學的底子,應付一年级数應冇問題,下年暑假才學埋除数

回覆:仔仔錫錫你 的帖子

佢只係在今年7月才開始學游水,才一個月,所以還末真正學懂自由式,但如果選擇入校隊,我開學後一定不能再比佢學游水,真的排不到時間學,體操2堂,壁球又2堂,再加琴,普通話,英文

其實,答案好簡單,睇下你個小朋友是否能夠應付到。有D細路,越忙越勁。你可以睇下佢開學後才決定

回覆:lokyiumum 的帖子

no 啦,不能再加,我老公同屋企人已經成日鬧我痴線同過份,安排過多活動比個女,攪到佢好忙,冇時間玩同休息其實我近排都有為此事唔開心,除了普通話,英文,我一定要佢學外,其他野都係阿囡要求繼續學的,仲話學得好開心,但旁人成日覺得我好變態

杰杰媽媽  琴,棋,畫,童軍,SWIM,機械人,英,珠算/奧數. 只有奧數係我要求佢學既.  上晒咁多樣everyweek  用左11個鐘.我仔到P.6都仲夠時間溫書,大把時間打機.  發表於 12-8-4 20:48
杰杰媽媽  我由P.1已經成日俾2邊屋企人話我痴線,我唔會理佢地咁多,只要個細既真係鍾意,而時間又就到,我一定繼續,我仔由P.1 -  P.6 都KEEP住7-7樣.  發表於 12-8-4 20:44

回復 ling1211 的帖子

有關珠算的,請check PM , THX!!

可以學郅咁多, 真係唔簡單

http://hk.myblog.yahoo.com/phoebemmwong/

好似周身刀, 但我情願有一把鋒利刀就夠了. 我仔仔學了一年琴, 最後升小一cut 了. 雖然無係出面學, 但有時興致到時會彈下歌,  我覺得咁樣仲好仲enjoy piano..  有些人可以好順利, 一學學到尾考十級八級, 有些人可能長大後, 發現自已原來都好鐘意, 咁咪到時學番羅. 我又唔係為証書而學.  唔想迫得太緊了.

而珠算學了一年多, 就快學除數, 但你學校一年教晒 ???咁快??

回復 mandy304 的帖子

讚成要有一張刀利,他曰考中學,學校會睇有冇獎,並非單看有冇學過,要去到攞獎(重最好有代表性)的水平,並非一朝一夕。最好睇女女喜歡那項,那項比較强再決定取捨。

忙碌是一件不錯的事情,因為小朋友習慣了,就不覺得一回事。
萬一懶惰了,真係幾難要佢積極返。
至緊要妳幫佢安排得時間好就得。
‹ 上一主題|下一主題