用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Polyu BBA(Account) vs HKAPA-music(vocal),大家點簡? ...
go

Polyu BBA(Account) vs HKAPA-music(vocal),大家點簡? [複製鏈接]

假設以呢兩個課程為target?大家會點簡?比d意見!thx!
   0    0    0    0

回復 homemama 的帖子

They are two different courses - professional and artistic.

If you want to have a professional qualification in the future, you can take the PolyU course.

If you want to follow your dream of becoming a great vocalist, just go for it and take the other course.

It is a very personal choice.

醒目開學勳章 王國長老

好難揀wor
的確, 出黎做野多年, 發現acct真係好多工, 亦好易搵工, 條路亦好闊, 如果唔想做audit/accounting做一世, 仲可以繼續進修, 做internal audit, forensic, liquidator等等, 係會需要不斷進修但又平坦既一條路
apa講興趣, 我都成日話, 而家d細路已經比我地果代幸福, 成碼興趣可以搵飯食(上次學校周年表演, 見個負責戲服的, 係個好yeah既年青女仔, 係dr xxx啊, 果真行行出狀元)
我自己係讀bba出身的, 如果俾我揀多一次, 我唔會讀bba, 我會揀返自己興趣黎讀(我鐘意geog/humanities), 讀一科自己唔鐘意既真係好痛苦

醒目開學勳章 王國長老

仲有, 我相信polyu acct都唔錯的, 我相信老闆都幾鐘意請polyu(就齋account行業), 話說當年我讀3大之一, year 3時, big 4係入黎做recruitment talk, 之後同學係一班一班去interview同取錄, even係non-accounting major既同學, 但我聽我妹講(不是3大), 佢地只有最top的accounting學生至有機會, 呢樣你要打聽清楚

如果不喜歡會計而讀會計,肯定如入地地獄,萬一畢到業,入到行,更可能是永不超生!
不喜歡聲樂而考到聲樂,照理又很少會出現,所以學聲樂應是符合興趣,問題是你選興趣還是選「錢」途。
讀會計如Charlotte mon說,是一片光明,畢到業的要找工作問題不大,TOP 20%(隨意估計)已有很好的發展。 學聲樂呢?要像莫華倫的則百萬中無一,不到TOP 1%的不要寄望在歌唱事業上有所發展,聲樂的出路比演藝的更窄,你看有多少%的APA演藝生能入行?但學聲樂而從事教學的倒也不少。
最理想是對兩樣都有興趣,則可以到POLYU讀會計,課餘請名歌唱家學聲樂,不少名歌唱家是同時收私人學生和在APA或大學音樂系教聲樂的。要做歌唱家不一定要音樂系畢業,參加國際聲樂比賽便有機會一鳴驚人。

多謝大家意見,佢自知聲樂未必易揾食,所以都是揀account,或者業餘再教唱歌或自娛,我諗演藝事業條路真的不易行!,要向現實低頭!

回覆:homemama 的帖子

他喜歡Account嗎?雖然說account易有發展,但考慮可以做野以後進修(雖然轉折一些及花時間精神),但演藝的聲樂過後再讀容易嗎?

我自己是行BBA條路,托賴搵到入行門路,但將來我都希望亞仔大學可以選他真心喜歡的學系讀,畢竟大學是人生中最無憂無慮的一段,勉強自己讀一些興趣不大的學系有點可惜!

要選當然喜歡聲樂多一點吧!但行頭太窄,又是一個事實,所以多數都會揀BBA or account...,工餘再join下choir, 滿足下自己吧!

如能在apa畢業,出路並不窄,音樂行內apa很吃香,而且網絡也廣,讀得好取船再到國外留學,回來教學可以收取不錯的學費。最重要,能獲apa 垂青,定必能力相當。

homemama 發表於 12-7-30 10:40
要選當然喜歡聲樂多一點吧!但行頭太窄,又是一個事實,所以多數都會揀BBA or account...,工餘再 ...

如果呢一刻佢認為"容易揾食"重要D,不妨揀BBA or account;
將來有朝一日覺得"喜歡聲樂多一點",再進修也不遲。
柴可夫斯基最初也是讀法律......
我仔琴老師當年係CU讀BBA+Music,另一個pianist也是CU修Maths+Music,二人後來都成為全職音樂人。
漫漫人生路,機遇與可能性有許多。

PolyU acct 以前應該幾有名氣, 細個時見表哥讀PolyU acct, 出來係出名会計師樓做, 後來移民
所以 polyU acct 應存在幾十年歷史

回復 homemama 的帖子

想清楚自己的興趣,如果讀會計,最低限道有一奌奌喜歡,如可能,安排仔女去那裡工作(做什麼也好)。當年我已交了學費讀會計,一想到以後的工作就覺得悶,所以結果讀了其它科。

多謝大家意見,始終香港地也是現實一點,而且行音樂這條路,要成功必須用去擴闊眼界,到外國進修等,學JP話齋,搵左食先再尋找自己的理想會實際d

其實佢O唔OK讀ACCOUNT? 同埋中唔中意長時間對住ACCOUNT同埋之後KEEP住考相關既EXAM?

每年BIG 4都會請好多唔係讀ACCOUNT 但又來自3大既學生入去做
至於頂唔頂到D非人生活.............

醒目開學勳章 王國長老

哈哈哈, very true! 我會形容為互相利用啦, staff做到"有錢無命享", 不過同時貪大公司既威名, 仲有exam leave, reimbursement等benefit (有時仲有埋"補習班"tim), 朝8晚12, 日日如是, 的確唔係易頂 (忙起黎屋企都無得你返), 通常頂到考完試, 升左,  就即閃, 咁講真,  做過big 4, 身價係唔同既....
‹ 上一主題|下一主題