用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 夏天小朋友學游泳見聞之感
go

夏天小朋友學游泳見聞之感 [複製鏈接]

雖然呢頁文章(取自東區媽咪)不是講幼稚園, 我只想和幼稚園媽咪大家分享, 其實而家D香港小朋友都幾命苦!

今日帶小朋友去學游水, 看到一件很不愉快的事。 現在心裏仍不好受, 為那小男孩感到難過。

事緣,我只看著自己的小孩跟教練學游水(我是離遠看), 看了30分鐘左右, 給我近距離眼前的一個小男孩及一位女教練嚇壞。那位小男孩年紀很少,該是幼稚園。起初, 我看見他在池邊, 以為他要走, 揭起防水鏡抺眼睛, 跟著很快有一女子,過來用水推潑向小男孩, 因她穿一般教練穿的保暖衣,所以我第一感覺她是教練,她潑了很多水的,不似是在玩, 才令我沒有轉開視線, 就因為繼續看, 就看見那小男孩原來是在哭, 拿起防水鏡抺眼淚, 那教練還是很克意用水潑他, 我已感奇怪。

那小孩帶回防水鏡後, 教練不斷望向看台, 看看小男孩的媽媽在不在,然後又再潑水向小孩多次, 那小男孩仍在哭, 很可憐。那教練很不耐煩地叫小男孩游給她看(該是單對單教授), 然後自己就走到2米以外的地方, 又再一邊望向看台, 一邊又再催促小男孩游向她, 那小男孩仍在哭, 又喊媽媽, 那教練很不耐煩。直至小男孩說游, 但卻仍不開始, 那教練就又走到小男孩面前, 同樣一邊多次狂望看台, 一邊多次用水克意潑向小男孩, 要他游起來…後來小男孩游起來, 但姿勢真的嚇壞人, 見他邊游邊哭, 頭仔很辛苦才提到水面上面吸氣,那教練根本沒有指導那小男孩的泳姿, 我不是教練,不評論她的教法, 只是與我般看到的不同。

相信那小男孩很難學好游泳, 亦不會喜歡游泳, 而那教練真的很過份,小孩子那麼少, 有不明白的地方、不聽話或找媽媽, 可以用嚴厲的語氣指導,但犯不著用水潑向小朋友去發洩自己的不耐煩吧!真的好像在欺負人家似的!在場亦有其他家長看到。 我想告訴那小孩媽媽, 好讓她看一看教練的做法是否可接受,不幸我離開時不見那小男孩及他家人。但我老公叫我不要多事, 可能人地家長buy,但我真係不能接受這樣的教練, 教小孩一定要有愛心及耐性。

寫下來是想提醒身為家長, 找教練一定要小心,縱然是一對一教游水,都要自己觀察下, 以免小孩對游泳有不愉快的陰影!

jijincat  其實我贊成妳諗法,話俾小朋友個媽媽知,轉唔轉教練係佢o既事,起碼起妳對得住自己良心。  發表於 12-7-26 23:36
jijincat  其實我贊成妳諗法,話俾小朋友個媽媽知,轉唔轉教練係佢o既事,起碼起妳對得住自己良心。  發表於 12-7-26 23:35
   1    0    0    0

3歳可以學遊水?

rainbowcov  可以的.  發表於 12-7-25 10:26

回覆:LL222 的帖子

3歲可以,我兩個囡都係3歲學游水。其實最重要是學會透氣,4歲先開始學泳式。

我個仔都係3歲學"游"水... (1對3)
其實都係浸下水, 郁動下d手動.
教練好好, 佢仲玩得好開心.

如果好似以上教練的行為,
只會令小朋友怕水, 好唔專業呢!

如何媽媽都唔理, 亦好有問題呢!!!!

游水是樂事呢... ...
不要因為要比賽, 而迫他們練習!!!

回復 bigmacq88 的帖子

香港生活環境太好太富裕, 養活了一班怪獸家長! 連發夢都掛住幫小朋友比賽攞獎..唔好聽浸死佢算最 緊要有獎攞, 等我係D同事面前威吓..

回覆:夏天小朋友學游泳見聞之感

我女女三歲半,但不打算學游水,因為不想把一種娛樂納入學習範圍,佢咁細,游水同爸爸媽媽玩下便算lor!見一些家長跟細路游水囉囉嗦嗦,什麼教練怎教你架⋯吸氣⋯吸氣,我是細路我都煩啦,我的童年跟爸爸學游水的,沒上課咪又係得,請把快樂還給我們的孩子!

poor kid. That will just scare the kid and hate swimming....

同意樓上一位媽媽講:個媽媽本身都有問題!

個小朋友咁細,就算一對一,都唔可以自己唔睇!
就算自己要返工,都應該叫個工人睇實!就算唔係個教練衰,萬一真係有意外,都起碼多個人叫救命嘛!

唉…唔怪之得而家既小朋友冇晒童真冇晒想像力!

游水呢啲高危活動家長一定要陪架,3歲學游水只係想小朋友克服畏水及學踢水。

我睇完都好心痛,真唔明白個小朋友嘅家長點可以唔係度睇住

我睇完都好心痛,真唔明白個小朋友嘅家長點可以唔係度睇住

如果我係現場, 我一定會出聲話個教練, 點解d人咁大膽咁樣對人家既小朋友, 就係因為其他人唔出聲, 可能我都係諸事一族, 因我自己都有仔女呀.

醒目開學勳章

真係好過份喎, 根本教小孩一定要用愛心同耐性對待, 不應如此惡劣

離晒譜....  小孩子真可憐

好多人想小朋友能在小學時入泳隊呀,其實入到又點?
我見我外甥由細開始游,初時係因為小朋友氣管差,父母出發點係健康嘅,但日子耐左,心態開始變,要成日操水,皮膚乾燥、脫髮,照游、照操,為嘅只係攞奬,得十幾歲,個外型似三十,有m字額啦。
問佢鍾唔鍾意游水,佢苦笑答"ok 啦,媽咪想我游",唉!

‹ 上一主題|下一主題