用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我囝嘅心儀小學要等到幾時?
樓主: bbyuen2010
go

我囝嘅心儀小學要等到幾時? [複製鏈接]

我同C6(佢咩意見都無)講過,與其不斷投放要寄信去未知是否合適的一線學校,不如攪好阿仔小一入學準備,串熟同寫好D字,俾阿仔有心理準備小學會好忙,這暑假要嘗試這滋味.

給機會派到的小學,因為佢有心辦學,而且小朋友有很多機會發揮,例如:朗誦比賽不只是老師選,家長也可要求俾子女參加(後悔幼稚園時放棄左),小一已有中、英文拔尖.

之前因工作沒參觀過那些一線學校,來年注意學校的開放日再作比較,真係有需要小二才轉校.

我同C6(佢咩意見都無)講過,與其不斷投放要寄信去未知是否合適的一線學校,不如攪好阿仔小一入學準備,串熟同寫好D字,俾阿仔有心理準備小學會好忙,這暑假要嘗試這滋味.

給機會派到的小學,因為佢有心辦學,而且小朋友有很多機會發揮,例如:朗誦比賽不只是老師選,家長也可要求俾子女參加(後悔幼稚園時放棄左),小一已有中、英文拔尖.

之前因工作沒參觀過那些一線學校,來年注意學校的開放日再作比較,真係有需要小二才轉校.

升上小學對小朋友來說已是重大改變,需時適應。剛習慣了小一,又要到新學校升小二?
Minamina, 你派到果間咁似我果間嘅?有心辦學,勁多比賽攞獎,不過要被老師選中才可參加

咁你間母校一定有宗教背景 而你又唔係教徒嘞,  if 你係教徒就有25分一定收左啦. 好可惜呀. 想知係邊校小學(如果你唔介意講既話).

minamina 發表於 12-8-2 10:37
我同C6(佢咩意見都無)講過,與其不斷投放要寄信去未知是否合適的一線學校,不如攪好阿仔小一入學準備,串熟同 ...

Net16 最hit

bbyuen2010 的帖子

今朝收到私校打嚟吹交學費auto pay form, 都唔知點算!? 好煩惱!
其實我已經交咗九月學費,唔通我唔交張form,佢唔比我囝讀?

回覆:bbyuen2010 的帖子

唉…無望嗎?

回覆:bbyuen2010 的帖子

No need to be too disappointed. Still have chance until early September. Also your kid already got an offer from a private school, which mean that is one of the schools you chosen. It is much better than those who only got the lucky draw in hand!

‹ 上一主題|下一主題