用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新學制選校宜選地區名校
樓主: Mandy2002
go

新學制選校宜選地區名校 [複製鏈接]

回覆:CPU1995 的帖子

唔明,可否詳述?

kym  我估佢係話"有得揀緊係入SPCC啦 "  發表於 12-7-24 11:39

CPU1995 發表於 12-7-24 11:09
今年我識得男拔收St Paul Co-edu都收的小六生,個個都去St. Paul Co-edu讀中一而沒有讀男拔。

個個 - 即係幾多個? 1個 + 1個?

每人選校有自己原因, 我都知有人揸住女拔offer letter 去 Co-ed, Co-ed 比埋獎學金即收; 又識一個成績好好嘅男仔,  真係間間名校都收, 最後揀男拔!

以上例子只係想講出選校原因, 喜好個個人唔同, 公平d !!!

ANChan59  Let it be.  發表於 12-7-24 13:10

cmamum 發表於 12-7-24 12:02
個個 - 即係幾多個? 1個 + 1個?

每人選校有自己原因, 我都知有人揸住女拔offer letter 去 Co-ed, Co-ed  ...

我所識得真不算多,祇得5個是2間都收,5個都去了Co-ed,5個都是很叻的學生,相信日後都會幫學校爭取見報率。

kenfu  所言甚是, 學校收你都是想咁, 真係絕配   發表於 12-7-24 13:19
ANChan59  For me, I also picked SPCC, but my son insisted to join DBS. Of course, I respect his choice, he studies in the school, not me. The other three, may be girls, am I correct?  發表於 12-7-24 13:10

引用:Quote:BallBallMaMa+發表於+12-7-23+20:47+

原帖由 ANChan59 於 12-07-23 發表
可能d有心人跟你想法一樣。
你兩個真係 ... 洩露機密了

vincher  如此看來,為犬兒跨區執死鳮,中二去插旗可能有機  發表於 12-7-24 15:34
ANChan59  罪過   罪過  發表於 12-7-24 13:12
杰杰媽媽    發表於 12-7-24 13:10

引用:回復+kym+的帖子 人怕出名豬怕壯+,+係咁嘅

原帖由 長生不老 於 12-07-24 發表
回復 kym 的帖子

人怕出名豬怕壯 , 係咁嘅喎 , CY都經常俾人插啦 !
唔係呀?如果男拔衰到可以同CY比,我寧願個仔唔讀書都好過入去。

vincher    發表於 12-7-24 23:16
杰杰媽媽  AGREE  發表於 12-7-24 21:03

miffy 發表於 12-7-25 14:37
請問九龍同荃灣區有邊間係你所講會為學生補課的中學??

其實我都好鬼憎d學校, 靠學生自己出去補習。
學校「補」唔到你A,亦「保」唔到你A,但出面d補習社強調係A「工廠」,幾吸引架!
不過今年暫時都未聽到有5**工廠。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-7-25 15:55
學校「補」唔到你A,亦「保」唔到你A,但出面d補習社強調係A「工廠」,幾吸引架!
不過今年暫時都未 ...

我估計在不久的將來會見到各補習社的廣告

侄女在某補習社分別補2科, 每科只補了4堂, 花費數佰元,
高憑剛好在這兩科獲得 5**, 已獲通知將獲發獎學金千多元
當然要親身到場領取及拍照, 用意不問可知

杰杰媽媽  可以pm我知邊間嗎?  發表於 12-7-25 17:40

kenfu 發表於 12-7-25 16:01
Do you believe DBS has student's HKCEE is all  "Fail" ? Is it more worst than CY ?

No surprise.  There is at least one DBS celebrity alumnus with HKCEE score 0, to my knowledge.  So ?  

Tell you what ...  academic excellence is one thing, morality is another.  The former requires student's best effort and is somehow gifted, the latter is parental responsibility.  If both cannot be aligned, I would prefer that my children strive for holiness and moral contentment.  Birds of a feather flock together.  Please don't insult DBS and the students by comparing them with an unethical guy !

ANChan59  Agree totally in this context.  發表於 12-7-25 23:20

+本帖最後由+miffy+於+12-7-26+09:59+編輯+

原帖由 miffy 於 12-07-26 發表
咁香港應該冇學校啱你,讀英美名學校

+本帖最後由+miffy+於+12-7-26+10:55+編輯+

原帖由 miffy 於 12-07-26 發表

有朋友推介 聖若瑟,林護,曽肇添 和 張祝珊

要唔要補習工廠真是因人而異,以下兩人可做參考:
去年 我朋友的兒子在 Wah Yan Kowloon  讀, 考A Level 獲得 3A 成績, 他從未補習, 祇是上課留心, 唔明問老師及將過往十年試卷做好。

今年 DSE 試, 旅港開平其中一位取 6科 5** 的學生, 亦沒有做補習, 讀書方法是與 form studying group, 做練習 (坊間和網上的) 和得到好老師情導讀。

P.S. 前者我感覺他是讀書型的學生, 後者可在「中學交流」的「旅港開平討論區」見到她的貼子‧

回復 miffy 的帖子

王少清、何傳耀、林護、可風.....
可能這些學校知道大部份學生家長唔係個個好似名校的是專業人仕,他們母語已經是英文,睇電視是英文台,
先天條件已優勝,補習是4、500元/小時的私人老師,所以這些屋村名校的老師都很努力為學生付出。
我朋友的女兒在港島區BAND TWO 中中讀書,考HKDSE中、英文會話前老師都要同學返來補會話。

miffy  thanks  發表於 12-8-6 17:34

elbar 發表於 12-7-29 10:47
有朋友推介 聖若瑟,林護,曽肇添 和 張祝珊
聖若瑟不算地區名校,其他幾間,學業成績好到無話可說。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題