用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 平心而論,現今小學生學習範圍太深
樓主: Radiomama
go

平心而論,現今小學生學習範圍太深   [複製鏈接]

有demand自然有supply,呢個係惡性循環

wister 發表於 12-7-25 11:52
非常同意

wister 發表於 12-7-25 11:52
非常同意

回覆:平心而論,現今小學生學習範圍太深

真係好悲哀,最慘係男仔發展比較遲,就算中文幾好,叫佢地去明白d文章意旨和修辭,實在是對牛彈琴。因此香港男子的弱勢,有部分係教育制度做成。

healthybaby 發表於 12-7-25 15:05
真係好悲哀,最慘係男仔發展比較遲,就算中文幾好,叫佢地去明白d文章意旨和修辭,實在是對牛彈琴。因此香 ...

咁又系呀, 如果玩到二歲面試要對答, 好多男仔都未識講野, 有尐都只系單字, 女仔就成句成句. 只系睇呢樣野就知道啦

SEricsson  都唔係架.. 有D仔講野好掂! 但女仔係有D優勢既! 因為感情多過理情!  發表於 12-8-3 13:16

看完你們的留言, 原來小學中文咁難, 真係要同仔仔(k2將升k3)看多些中文故事書, 因他幼稚園的中文較淺, 反而英文深d!!

emmazlo 發表於 12-7-25 16:27
看完你們的留言, 原來小學中文咁難, 真係要同仔仔(k2將升k3)看多些中文故事書, 因他幼稚園的中文較淺, 反而 ...

中文深唔深我無意見,

但我贊成儘早培養閱讀習慣, 我細個嗰陣中文比較多抄書默書書法, 到咗4年班才開始閱讀課外書,
依家小朋友P1已開始有閱讀理解 (鼓勵多閱讀) 和作文, 我認為咁反而可以提高中文質數... 因為要學好語言應靠多運用(看書多可幫助寫作, 亦可比小朋友發揮想像力)...

當年我讀完K3, 我睇完小一的中文練習後反應都和這裡的家長很似, 覺得跳咗一大級, 對自己個女無晒信心.....
但後來發覺小朋友的適應能力和進步能力是超乎我想像的, 開學後3個月, 她已適應了教學模式,

其實父母不應以自己的標準先入為主去斷定小朋友是否有能力學或會否太辛苦等等問題.... 只需配合學校, 儘力扶助小朋友便可.

emmazlo  是的, 閱讀真的很重要, 我一向也有和仔仔借書閱讀, 但英文書較多, 所以要多借一點中文書!!  發表於 12-7-25 17:25

Chowying 發表於 12-7-23 21:28
叫做“奥數“之後,大把家長中埋去交學費,以為係d乜勁野!

我都覺得好好笑架,不過或者人地錢多呢!

之前係度睇過一篇報道, 好似講外國課程好淺
跟住好多人留言, 話: 咁淺架, 我個仔幼稚園都識啦云云...
但我只係回應: 到長大後, 能在各人文科學領域得到較多成就的, 又係邊個國家的人呢?

教育只問量, 不問質, 出來的人, 質素真的會上升嗎?

yovin  其實外國很多著名大學學府的高材生中, 華人已佔很重比例 , 很多獎學金也是中國人囊中物o  發表於 12-7-26 01:49

行書展忍唔住到補充練習書攤翻翻開,有必要

原帖由 Radiomama 於 12-07-22 發表
行書展忍唔住到補充練習書攤翻翻開,有必要教/學咁深嗎?尤其是中文科,嚇死我。

...
幼稚園都已經默課文丶閱讀理解

cherry_bb 發表於 12-7-25 22:43
大家會選擇這種幼稚園讓子女讀嗎??
abc

cherry_bb 發表於 12-7-25 22:43
我覺得後行者還可接受,但前者就

healthybaby 發表於 12-7-25 15:05
真係好悲哀,最慘係男仔發展比較遲,就算中文幾好,叫佢地去明白d文章意旨和修辭,實在是對牛彈琴。因此香 ...
係平機會做成,係佢出錢告教育局,雖然我成日鬧教育局,唔好入錯數。應該鬧胡紅玉。

ALAL  你估胡紅玉個仔會不會讀本地學校  發表於 12-8-1 17:34
One-Mama  曾經升中派位把男.女生分開隊派位, 結果某年,有位男女小學的女學生家長去平機會投訴, 話教育局在派位中製造性別分歧. 對原本成績較好的不公芸芸...  發表於 12-7-29 21:30
Snakemama    發表於 12-7-29 01:05
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

小三中文TSA的選擇題答案,個個都差不多! 大學生都未必取滿分o
英文文法提早教。
好彩數學正常點 , 但遇到奧數 , 全家一齊都計唔掂。
常識有些學校考的課外題 ,唉!..........

最好嘢係 , 小小學生平均分九字頭大有人在! 即係科科只錯兩三題啦o
如果全級頭十的尖子 , 科科只錯一題半題o
稍有失手 , 都唔知跌咗去邊。
小小年紀挨成咁 , 話過中頭獎都一定唔再生o
唔跟大勢去勤讀 , 廿歲後嗰幾十年挨得仲'金'o

成日話求學唔係求分數, 但個問題是分數係最容易量度一個小孩子成就的指標, 唔掂連班都升唔到, 又入唔到好中學, 基本上分數決定了好多嘢如升中, 老師的喜好, 在校的成就感, 牽一髮動全身, 想唔玩都唔得.  政府好似越攪多嘢就間接令到小朋友之間的競爭在分數中顯示出來.

一層一層壓下去, 到現在連幼稚園都追求分數, 迫小朋友學呢嘢玩個嘢求成績, 如一間幼稚唔夠深, 家長便唔喜歡, 怕升小唔掂.  好似跑一百米咁, 迫到個個都要跑九秒幾...如果小朋友識表達, 可能會對媽咪講 : "媽咪, 我跑唔到咁快..."

maybo224 發表於 12-7-25 23:39
大家會選擇這種幼稚園讓子女讀嗎??
睇下呢度就知.
不過家長都係為勢所迫, 由小學壓到去幼稚園, 但好少人會話, 點解一/半條龍幼稚園多數偏淺, 係因為要切合大部份幼兒的需要, 不作無謂催谷, 長遠才有利學習.

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2422514&extra=page%3D1

yovin  其實外國很多著名大學學府的高材生中, 華人已佔很重比例 , 很多獎學金也是中國人囊中物o  發表於 21 小時前

>> 但好多人也說, 中國學生, 係高分, 但唔代表佢地真係聰明或真係有學識, 只係一味死讀. 外國學生唔會死讀, 但當真係在職場做野時, 智慧, 性格, 係重要過你識得幾多知識.  腦筋轉得快的人, 才容易在社會立足.

SEricsson  無錯, 所以讀到書唔代表做到野, 睇下依家D 80後就知!!  發表於 12-8-3 13:23

我睇完d小一中文練習同呢個post, 近來加緊同幼稚園既仔女睇中文書.
似乎都無咩方法比睇多d書更有效,更根底地去增強中文水平.

淺時又想深。深時又心痛。大家也在思覺失調。

PandaVV  我覺得令小朋友對閱讀有興趣, 自發地去讀書才是最重要, 不用介意深淺。讀最深的課本, 不明白又不懂運用, 浪費時間又可能令小朋友失去自信及興趣.  發表於 12-8-26 23:21
‹ 上一主題|下一主題