用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友有番主日學是否好大機會入高小
樓主: Silverhawk
go

小朋友有番主日學是否好大機會入高小 [複製鏈接]

Silverhawk 發表於 12-7-22 23:07
我唔係教友啫, 我老公同個仔係, 咁我個仔番主日學都好正常啫.
想了解下非教友家長俾小朋友上主日學目的。我堂區都有父母係非教友俾小朋友上主日學!

Silverhawk 發表於 12-7-22 23:13
我就係唔知先要問, 我知一定收就唔洗禁擔心啦, 問吓都唔得咩?
都係好奇問一下。當然可以問。

回覆:Silverhawk 的帖子

北角聖猶達堂有兒童主日學,K2開始

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Silverhawk+發表於+12-7-22+23:13+我

原帖由 SCKnight 於 12-07-23 發表
都係好奇問一下。當然可以問。
我係非教友俾小朋友返主日學,公道講句,其實技術上黎講,四歲開始返,k3係無可能趕得切拎五分的,而且教會都未必肯收非教友小朋友,因為位吾多,吾想預左個位俾你,跟住懶下懶下又吾再去(反而吾係怕你呃分,如果處心積累果d, bb三歲前父母會自己領洗,順便做埋嬰領洗)。
至於原因,係因為我女讀完教會幼稚園,問我好多宗教問題,我吾識答,就問我教友朋友,佢建議我俾個女返主日學,返返下,咁就領洗了。又攪攪下、連我都領埋洗了。就係咁lor! 套句宗教d既話,天父既種子一早擺左o係我身上,用左幾十年時間發芽

回覆:Charlotte_mom 的帖子

回復 Silverhawk 的帖子

打去堂區問下,應該有開的
可能都要報定名九月開課

如果你先去聖猶達問完, 然後再去總堂, 真係好難唔令人有特別聯想. 高主教係教區屬下學校, 唔知係咪真係如你導師所言有特別關聯, 但既然有心想入, 就唔好諗太多, 好好裝備小孩面試能力和多了解學校至係正途. 我都識人考高主教, 非教友收了, 教友反而要 wait.

SCKnight 發表於 12-7-22 23:56
想了解下非教友家長俾小朋友上主日學目的。我堂區都有父母係非教友俾小朋友上主日學!
...

EK 家長我唔評論, 總之堂區接受佢子女入讀, 甚至領洗就OK, 其他就係天主同佢地慢慢計.
我認識老一輩一位好虔誠的女士, 佢仔女全部嬰兒領洗, 孫都升大學啦, 但佢自己仲未係教友喎! 因為佢覺得自己犯了大罪, 不配領洗, 絕對唔係為咩利益, 我知佢幾乎日日去望彌撒的, 數十年如是. 當然教理上應該有解決的方法, 不過太離題唔講咁多了.

Charlotte_mom 發表於 12-7-22 23:31
好多church都會攪主日學, 以我所知港島區都起碼有上智之座小堂, 聖馬加利大堂, 聖伯多祿堂, 聖猶大堂等,  ...
今年四旬期我做了3個"新人"的代母, 去綵排洗禮時, 見到要領洗既人真係太多太多!呢D人既子女又係有果5分(我估)!所以, 而家呢5分唔值錢了!
當然,你係好committed+ 真心去侍奉教會,呢5分又同人既5分不一樣了!

醒目開學勳章 王國長老

神父有話(我去聽既係吳智勳神父), 唔好理d人, 初初去接觸天主係為咩目的, 無論係阿媽迫又好, 想tum女朋友又好, 為左5分都好, intention唔緊要, 重要既係佢日後既信德, 有好多初初"有打算"既教友, 最後比born catholic更投入
我初初俾個女去上sunday school, 同我自己去上慕道班, 都無打算過領洗, 我只想去搵答案, 但天父原來一早安排左(讀左廿年天主教學校無信, 幾十歲無啦啦至黎信, 仲唔係天父安排?!)
所以, 懷住寬大既心去睇成件事, 自然會得到平安, 以前我唔明, 而家我明了

回覆:Charlotte_mom 的帖子

i will say 身敎 is very important.

Charlotte_mom 發表於 12-7-23 20:30
神父有話(我去聽既係吳智勳神父), 唔好理d人, 初初去接觸天主係為咩目的, 無論係阿媽迫又好, 想tum女朋友又 ...

我從未讀過天主教學校, 但20年前反而洗了!
到我有小朋友,因為長期在外地工作,又未開始留意升小事情, 所以一直無同我大女嬰兒領洗!

到我細女出世,我先安排大女洗埋, 跟住重比神父質問我重咩咁遲先黎洗!

引用:神父有話(我去聽既係吳智勳神父),+唔好理d

原帖由 Charlotte_mom 於 12-07-23 發表
神父有話(我去聽既係吳智勳神父), 唔好理d人, 初初去接觸天主係為咩目的, 無論係阿媽迫又好, 想tum女朋友又 ...

題外話,我也十分喜愛聽吳神父講道!十分入心!

Charlotte_mom  我識好多人都鐘意佢架!  發表於 12-7-26 22:49

原帖由 Charlotte_mom 於 12-07-23 發表

‹ 上一主題|下一主題