用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 Enopi敎學
go

Enopi敎學

醒目開學勳章

請問Enopi敎加數,係唔係在數字旁加無形嘅點點敎小朋友數!好似圖甘,如1+4,即會數四點!想問係晤係間間Enopi唔同敎法?thx

醒目開學勳章

回覆:Enopi敎學

四奌係無形,唔會奌出來,喺小朋友心裡面數,好似圖甘!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

怪不知見阿仔一邊加,一邊拍心口

其實我e+都諗緊第日比阿仔讀enopi, 公文定珠心算... 所以留意到你地的posts

enopi在數字旁加無形嘅點點, 咁會吾會拖慢左佢地學心算的進度呢? 還是, 在數字旁加無形嘅點點只係讀enopi level 1 or 2時的教學方法?

另外, 我覺得enopi比公文同珠心算嚟講, 好似all rounded 一d, 但又想問一下, enopi的 critical thinking 難吾難? 同埋其實要吾要咁細個學呢?

回復 妹妹豬媽媽 的帖子

我仔由讀level 3讀起﹐最初都係甘﹔之後自自然然就switch左去心算﹐no problem!

回覆:Enopi敎學

Enopi數學,最好幾歳開始呢?我個囝3.5歳會否太細?

回復 MayBride 的帖子

如果您小朋友可以寫到0-9,就可以去中心度試試;我仔三歲半開始讀enopi math。

回覆:ohmygosh 的帖子

Thanks