用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 談幼稚園 請左yau jm幫忙
go

請左yau jm幫忙

發現仔仔可能係左 yau,因為做乜佢都係出左手先,揸匙教咗咁耐,右手都好似冇咁好力,左手好似順手的甘。阿仔三歲半要教揸筆,要注意啲乜?寫字的筆順有冇分別?thx alot!

回覆:請左yau jm幫忙

我囡囡都是左yau妹,寫字時,要注意光源,紙張可微微斜向左上方放置,方便眼睛看到自己寫緊的字,還有要買左yau較剪

Oscar66    發表於 12-7-23 13:22

yaulinda 的帖子

thx!!

回復 yaulinda 的帖子

yaulinda,

八卦問下,其實點解要買左yau較剪? 我係左yau既,但用平時的較剪都剪到...

回復 twllc 的帖子

其實我本人係左右yau架,
所以有時都會用左手剪紙,
左yau較剪同右手較剪的刀口是相反方向架,
左yau人用左yau較剪,可以確保剪紙時看得清楚,
剪仔細的地方會準確好多.

醒目開學勳章

我都是左 yau 人, 除揸筆外全部都用左手! 可以的話揸筆用右手好D, 英文中文筆順好D.

引用:發現仔仔可能係左+yau,因為做乜佢都係出左

原帖由 viscattery 於 12-07-21 發表
發現仔仔可能係左 yau,因為做乜佢都係出左手先,揸匙教咗咁耐,右手都好似冇咁好力,左手好似順手的甘。阿 ...
有冇打算自小訓練番佢右手寫字?其實所有BB漸漸長大都係以左手為主,如果及早留意,可以更改為右手!俾佢右手用多D力啦!因為我覺得有D老師,係不太懂教左手寫字及畫畫,所以,能改為以右手為主較好,希望你唔好介意我呢個反建議啦!

回覆:請左yau jm幫忙

thx all. we r still doing a lot of tests on his grips.. seems both hands r ok( right hand a bit weaker) but he is willing to write w both, so i will let him practise his right hand more. thx