用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2012年 HKDSE,中學文憑試各中學報料區
樓主: wkkelvin
go

2012年 HKDSE,中學文憑試各中學報料區   [複製鏈接]

Anybody knows about the HKDSE results of St. Louis in Western District ?

iantsang  Available in their school website:
http://www.stlouis.edu.hk/notice.html  發表於 12-7-23 21:21

長生不老 發表於 12-7-22 02:21
回復 zhuzhu 的帖子

其實只計3322可比性唔強 , 考到3322有鬼用咩 , 大學都唔知有無得讀啊 ! 應該計考獲5**5*5有幾多

同意, 若在聨招結果公佈後加埋 升讀本地資助大學率 就勝過計算 3322 %

http://www.gtcollege.edu.hk/pdf/GTC_HKDSE_2012.pdf

優才
3322比率73.2%

flyda 發表於 12-7-22 09:19
97回歸後,A level中文必修,數學才選修!但我個人認為在大學要以英文作傳授語言,理應給一些學生擁有極端 ...

那有冇人會團結爭取呢?

DSE 的 grade 換為 A - G 分配,  像易看些.

5** = A
5*  = B
5   = C
4   = D
3   = E
2   = F
1   = G

kat0318  如2=F, 大學點會收呢?同埋, 舊制無G grade, 得u(unclassified) after grade F  發表於 12-8-4 19:14

醒目開學勳章 王國長老

引用:DSE+的+grade+換為+A+-+G+分配,++像易看些.

原帖由 snowbell 於 12-07-22 發表
DSE 的 grade 換為 A - G 分配,  像易看些.

5** = A
又可對wor, 2仲算合格

醒目開學勳章 王國長老

回覆:2012年 HKDSE,中學文憑試各中學報料區

係「又吾對bor」至岩

回復 Charlotte_mom 的帖子

講是3322合格入大學,  但真係拿這成績可以入港大、中大和科大嗎?

alice44  當然不可以.  發表於 12-7-23 12:20

回復 nicholasmom 的帖子

rec'd email from wyk
Discuz!

回復 snowbell 的帖子

當然不能,那是最低要求,港大已表明最高5科分數要有20分或以上,則平均要有4才可

mum0724 發表於 12-7-22 11:35
一間學校好與不好。確實要睇全體學生的平均成績。大比數是3322的話。最終有幾多個能入讀大學呢? ...

我覺得一間好學校,唔係睇3322 %亦唔係睇 level 5有幾多人,係睇間學校能否令整體學生upgrad,如果中一入學時係b3,中六走人時係b2,就已經係好學校;相反,如果中一收生全部係b1,但中六走時有一半變左b2,就好有問題。鬼唔知間學校全部人科科a係最好,但如果標準係咁,可能得幾間學校達標,其實呢d叫名校。b3都應該做好學校,入黎時係b3尾,走時係b3頭,咁都好好啦!

mary2000    發表於 12-8-7 16:46
km1357    發表於 12-7-26 17:09

janicetsang 發表於 12-7-22 12:39
http://www.gtcollege.edu.hk/pdf/GTC_HKDSE_2012.pdf

優才

終於都有tko區,其他三間呢﹖

大卡細卡  迦密中七考得好!但中六一直沒有公布.  發表於 12-7-23 13:56
talknwrite  遲遲唔公佈, 都唔慌好得去邊處  發表於 12-7-22 16:32

mrsjacky 發表於 12-7-22 15:32
我覺得一間好學校,唔係睇3322 %亦唔係睇 level 5有幾多人,係睇間學校能否令整體學生upgrad,如果中一入 ...
非常同意。我都想咁。但如果要咁睇,學校的資料就要非常公開和透明,家長亦要用多D時間去睇,唔好似依家一睇成績,大家心目中已有個大概。

快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

引用:Quote:mum0724+發表於+12-7-22+11:35+一間

原帖由 mrsjacky 於 12-07-22 發表
我覺得一間好學校,唔係睇3322 %亦唔係睇 level 5有幾多人,係睇間學校能否令整體學生upgrad,如果中一入 ...
同意!

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

Snakemama 發表於 12-7-22 15:48
非常同意。我都想咁。但如果要咁睇,學校的資料就要非常公開和透明,家長亦要用多D時間去睇,唔好似依家一 ...

懷疑教署有做呢d研究,但無公開,曾經小道聽聞過呢d資料。

mrsjacky 發表於 12-7-22 15:53
懷疑教署有做呢d研究,但無公開,曾經小道聽聞過呢d資料。
你等教育局,蚊瞓著佢都未得。
最簡單嘅學校成績排名,佢都唔肯做,如果唔係D家長搵學校,就唔頭都大啦。

like_travel   cannot agree more  發表於 12-7-22 18:45
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

回復 Snakemama 的帖子

其實有公佈過, 以前有教育局公佈過 正增值/ 負增值的資料, 就是學生入學時BANDING到中五畢業後的比較.不過也有缺點的, 對於全部收取BAND1學生的學校, 他們可以有進步的空間是沒有的, 只可保持, 好難會有正增值的空間.

Snakemama  Tks.  發表於 12-7-22 16:24

大學計分法不同易混淆
【本報訊】文憑試以1至5**級作成績評級,但各大學招生的計分方法略有不同,如香港大學、城市大學把第1至5**級依序轉化為一至七分,港大表明考生少於二十分,入港大機會渺茫,中文大學則把第一級定為零分,5**為六分,不同院校計算選修科科次上亦有分別。香港考試及評核局指不同的計分方法容易令考生混淆,局方會向院校反映意見,希望有一套統一的計分方法。
八大院校並非把文憑試各科評級總和作入學要求標準,考生若考獲1級,港大、城大會轉化為一分,但中大、理大、嶺大及教院則視作零分。港大、城大、嶺大、教院把5**視作七分,中大、理大則視作六分,計分方法五花八門,學生選科時,可把文憑試成績按不同院校做法轉化為相應分數

政府公佈5科 Level 3 包括中、英 = Form 7學歷
比較各校成績用3,3,3,3,3 % 是否較好呢?

hoihoima 發表於 12-7-21 22:22
回復 MATHEWMA 的帖子

Any information on Ying Wa College (Sham Shui Po)?

一般啦!
80% 3322+2
通識 Level 4 70%

我覺得現在傳統名校始終不夠地區名校積極操d學生,可能佢地覺得d學生個個有補習及私補,
另外知道佢地很大機會到外地升學啩!

‹ 上一主題|下一主題