用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一定是 band 3, 男仔九龍城自行選那間 好 ? ...
樓主: TracyC
go

一定是 band 3, 男仔九龍城自行選那間 好 ? [複製鏈接]

在BK,B1學生只怕揀錯了一間低Banding 的中學,但B3的學生........
阿仔是B3真係好慘,我只想搵一間校風好d的中學,但原來都咁難。

彭學高 vs 鄧鏡波  是 band 3    首選志願 ?

我仔小學說鄧是B2, 但亞仔同學B3選乙一第一志願就入咗, 反而B2生作第三志願就泡湯.

chuntam 發表於 12-7-25 01:23
唔係話唱衰人地學校,而係實在太離譜!
有同學爸爸可以同另一個女人生左個女再比個老婆湊,女更衣室又不時傳出 ...

我地從客觀方面去睇,人家屋企裡的事,我覺得實沒有必要拿來講,唔通St Paul Co-ed有家長有事,我地又唱通街,叫人唔好去讀?

再者你拿一兩件事來抹黑新亞,並不可取。試想想,皇仁早幾年都有學生犯事,唔通有家長會為呢一兩件事放棄報讀皇仁?張祝珊上年的一件事,會影響今年的家長報讀意願嗎?男拔在DSE的成績強差人意,難道明年會沒人報讀男拔嗎?
只有會興風作浪的人才會落井下石!

你講到話新亞踢人出校的問題,雖然我唔清楚來龍去脈,但各家長可以細心想想,以一間band 3學校,佢地的目的已唔係放響成績方面,而係校風方面。校譽可以放低,若學生有任何行動係足以影響其他同學的,我倒讚成學校決斷的行動。

至於上年轉校的同學,人家轉入大埔係去一間band 1名校,我相信係好多人的夢想,亦都係同學奮鬥的成果。由一間band 3轉去band 1,珠玉在前,若有機會的話,點解唔轉,好多家長望都係想望有這個機會。甚麼良禽擇木而棲、甚麼人望高處,水向東流....這些說話,這兩個月在EK都不知聽了多少回,只是這些band 3的事,對有子女在band 1學校讀書的家長起不了共鳴!請不要誇大到話人地走就一定係間學校衰。

家之達人  聽君一席話,仿讀十年書!  發表於 12-7-25 23:15
98730    發表於 12-7-25 13:42
:verycold: :verycold: :verycold:

How about 勞工子弟?

bb613 發表於 12-7-25 10:12
我仔小學說鄧是B2, 但亞仔同學B3選乙一第一志願就入咗, 反而B2生作第三志願就泡湯. ...
正常情況下,係唔會發生!因為band 2生揀完派完然後才到band 3生派的。

可能band 3的同學在自行收生時已被取錄,因為自行收生時,學校沒有教局的banding,只有排名的先後次序,學校只知邊個比邊個好。況且自行時,只能計算頭兩次的呈分,沒有第三次拖累,於是對某些邊緣同學可能有利。或者band 3同學有某方面突出的才華和獎項,所以能在自行時吸引學校而被取錄!

:verycold: :verycold: :verycold:

HappyEE 發表於 12-7-25 12:53
How about 勞工子弟?

勞工子弟係直資學校,所以預留給派位的學額不多,今年有26個。若有興趣的話,最好循直資收生的途徑。

勞工子弟由於是直資關係,可以有較大收生自主權,雖然沒有顏寶玲這類全英直資那麼吸引,但學校提供以英語為主要授課語言的班級供選擇,學校並逐步增加英語教授的學科以配合新高中的課程。

勞工子弟學校雖然係band 2學校,特別是英文班更是競爭激烈,但我覺得band 3的同學可在直資收生時一試,就算入唔到英文班都望入其他班,反正報直資又沒有限制的。

家之達人  長里長城長又長,不及良朋解說詳...受用...:idea:  發表於 12-7-26 06:02

回復 ohnono 的帖子

該B3生考13X/149, 自行沒選鄧, 而B2生考10x, 可能變了B3生, 所以派第六志願

回復 HappyEE 的帖子

網上討論區勞工子弟, 好像沒甚麽壞消息。
但亞仔小學, 評它,聖匠和聖母院是3C

bb613 發表於 12-7-25 14:39

網上討論區勞工子弟, 好像沒甚麽壞消息。

勞校都有架,一些個別情形,成者別人家事,家家有本難念的經,放諸學校皆準。我想大家都係明理之人,不如去發掘有沒有d有意義野咪重好,大家揀學校都開心d,又可以多些選擇。

回復 ohnono 的帖子

新亞當然有好野,我隨口講幾個啦...1.學校好大(1萬幾平方米)
2.有一個好大嘅圖書館,校內閱讀風氣良好
3.老師有料
4.比起聖X院,學生乖好多(至少校門唔會成日有警車)
5.有D同學仔真係好乖,好叻
我並非唱衰新亞,而係B3男生搏下鄧鏡波有乜唔好,又唔係冇成功例子,鄧鏡波一定好過新亞,如果最後失手派入D比新亞更差的學校,再叩新亞亦十拿九穩,識人派了去三十間以外的麗澤,英數不合格,一樣叩到新亞.

回復 chuntam 的帖子

絕對讚成 !

我仔仔是Kowloon City School Band 3 Student, 今年跨區在葵青網派了此校(14選),this school is Band 2B School, Good Studying but less activities. 但最後無選他, 因為屋企隔離間Band2B(首選)叩門成功. if you son is Band3. this school is OK! Teachers are very nice when we go to registrate. School is big, whole floor is Canteen for lunch. Students are 樸素。   

我想講講個人經驗...

我仔也是九龍城區band 3小學生, 好采最終派咗去鄧鏡波, 初初我也以為機會好微, 但我聽朋友講, 其實都好睇小朋友間小學係band幾, 雖然我仔係band 3成績, 但小學係間band 1小學, 所以派位可能會比其他band 2/3小學優勝, 所以如果你小朋友係讀band 1小學嘅話, 可以博一博band 2中學, 我相信絕對有機會的!!!

回復 helenting 的帖子

helenting:

我仔跟你仔仔情況一樣, Band 1 小學, Band 3 的成績 (2A,2B 平均分有82-3分)

TracyC 的帖子

‹ 上一主題|下一主題