用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2012 新高中女狀元
樓主: kenfu
go

2012 新高中女狀元 [複製鏈接]

無論仼何宗教辦的學校(或沒有宗教背景),官校、津校、直資、私立和國際學校。只要能教出好學生(家長自行下定義:何謂"好"),在我心目中,就是好學校。

自由和民主的社會,人均有選擇權和發言權。不同而和,方能體驗公民的質素。

MacMa  Agreed!  發表於 12-7-20 14:11
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

Yukyuk 發表於 12-7-20 13:12
回復 JustAParent 的帖子

JustAParent,

我覺得佢唔係咁嘅意思, 佢應該係講教育局班官僚將個教育制度搞到立立亂, 迫到D學校變直資, 然後仲要佢地跑好D成績, 好似好享受依一個教育局搞出來的怪制度

不是講緊班學生和家長, 所以redkoni 真的冇必要"彈起"

redkoni  我中文水平雖然不高,還懂得睇上文下理,有不同意見我絕對會接受,我不會無限上綱上線,亦不希望別人上綱上線!  發表於 12-7-20 14:31
redkoni  你攪錯!我只是不認同「職業歧視!」請不要亂估我的想法當事實!  發表於 12-7-20 14:12

BallBallMaMa 發表於 12-7-20 14:07
我覺得佢唔係咁嘅意思, 佢應該係講教育局班官僚將個教育制度搞到立立亂, 迫到D學校變直資, 然後仲要佢地跑 ...

redkoni 我中文水平雖然不高,還懂得睇上文下理,有不同意見我絕對會接受,我不會無限上綱上線,亦不希望別人上綱上線! 發表於 1 分鐘前

redkoni 你攪錯!我只是不認同「職業歧視!」請不要亂估我的想法當事實! 發表於 20 分鐘前

請問是誰上崗上線呢?

(1) 我不是在亂估你的想法, 我是講緊我所理解的JustAParent的想法, 你做咩要對號入座呢?

(2) 成日係度話人地歧視, 其實最睇唔起人地的是你自己, 舞女只是一個普通職業, JustAParent只是用來做一個比喻, 我答一句咀, 你就出成 4 個 「!」, 如果佢用肉販劏豬做比喻, 你又會唔會話咁大反應呀?

醒目開學勳章

本討論區歡迎各位自由發表意見,但懇請大家能保持冷靜討論的氣氛,不要人身攻擊、挑釁或作出侮辱性的言詞。

由於文責自負,請盡量留意用詞,免生誤會及負上不必要的責任。

不理智的攻擊言論,發言者將被禁言,讓其冷靜。

多謝大家合作!

超版 iantsang

BallBallMaMa 發表於 12-7-20 14:45
請問是誰上崗上線呢?

(1) 我不是在亂估你的想法, 我是講緊我所理解的JustAParent的想法, 你做咩要對號入座呢?

(2) 成日係度話人地歧視, 其實最睇唔起人地的是你自己, 舞女只是一個普通職業, JustAParent只是用來做一個比喻, 我答一句咀, 你就出成 4 個 「!」, 如果佢用肉販劏豬做比喻, 你又會唔會話咁大反應呀?

你又會咁大反應,上綱上線又不是指你?

「世間上, 最不道德的, 是迫人下海做舞女, 還要人家‎跳得開開心心, 好好睇睇.」

你講得無錯,舞女只是一個普通職業,但我並不認同上面成段的表述,覺得表述上帶職業歧視,有乜問題?

BallBallMaMa  你在我的POST下點評, 我當然覺得你話我啦, 仲要用4個「!」喎  發表於 12-7-20 15:07
1   2   3   6  8

回復 redkoni 的帖子

BallBallMaMa 你在我的POST下點評, 我當然覺得你話我啦, 仲要用4個「!」喎 發表於

啊,咁下次咪好似咁樣開新一欄先講囉,同埋唔好亂用「感嘆號」,咁okay啦。

BallBallMaMa  Thanks!  發表於 12-7-20 15:19
1   2   3   6  8

大家少動氣, 是我的話引起誤會, 就讓我把它說得清清楚楚.  

不論天主教, 基督教, 沒有教會背景的學校我都很尊重, 畢竟辦學者沒理想, 很難做下去.  但現在社會最有興趣的, 是教育理想?  我看不是, 是狀元榜和學校排行榜才真.  學校要谷讀書影響課外活動及全人發展, 要轉直資引發教育貴族化及公共資源私有化, 校長看不到?不明白 ?  但教改混亂,  一些家長又只求學業成績, 學校不下海去變還有何選擇 ?  誰迫成的 ?  下了海沒所謂, 學校也肯努力繼續做, 如何 ?  你學校變質, 不貫徹辦學理念了, 為何不有教無類呀?  為什麼會有這種評價?  因為你學校變得不夠好睇, 我看得不夠開心呀.  請變間有教無類全人教育的精英學府給我看   

p.s. 我原文用舞女做比喻是職業歧視, 我再三看了, 我不同意.

GHcat 發表於 12-7-20 11:29
但學校轉直資是有很多原因,請勿太惡意抨擊。是政府規定中、小的資助模式相同,中學才可收自己小學的學生。 ...

JustAParent 發表於 12-7-20 15:23
大家少動氣, 是我的話引起誤會, 就讓我把它說得清清楚楚.  

不論天主教, 基督教, 沒有教會背景的學校我都 ...

''一些家長又只求學業成績''因為好多人不求甚解,盲目投射學校的成績在自己子女身上。
重點是誰主導解釋如何才是好學校,到底是出產狀元重要?5**最多重要?定係拔尖多先係好學校?
事實係大家都只希望用名氣去得到最大勝利,最差是那些不擇手段地去得到名氣的名校,帶領著香港的教育風氣。

smcc有教無類﹖咁我都想個仔入去讀,拿,叫佢地唔好用性別歸類wor!
smcc有教無類﹖小學大抽獎時唔會理會b1 b2定b3,全部一齊抽﹖
d大學真係衰,成績好先收,重要唔好唔收,難道要好好反省﹖

我唔係反smcc,只係覺得樓主咁講有d不合情理,
直資又好,私校又好,津官又好,各有做法,百花齊放各取所需啫,應該互相尊重!

BallBallMaMa    發表於 12-7-21 01:22
CHAN-2    發表於 12-7-20 17:29

回覆:mrsjacky 的帖子

邊有有教無類這回事啊!
一條龍對內好就等於冇也位畀外邊的人,我地想報都冇也機會。
你講得對,各有各做,冇話邊個方法好d。

HaYi  agree!  發表於 12-7-21 21:10

各有各做 la
‹ 上一主題|下一主題