用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 亞女要求我比零用錢
go

亞女要求我比零用錢 [複製鏈接]

貢獻勳章

亞女第一日預備班,就問同學仔借左一蚊去小食部買糖,尋日同今日都問爺爺每日攞兩蚊,請問你地點比零用錢?一年級應該比幾多?我大仔因學校無食物部,所以一直無比,有無人可以教下我
   2    0    0    0

又係我出動既時候la...

1. 我嚴禁借$, 借出借入都唔准.
2. 會同小朋友解釋, 零食無益.  Mami會為佢準備健康小食帶回校小息食.
3. 我P1無俾零用個女, P2得$2/week.  無錯, 係per week.  我同佢講, 我唔贊成去買snack, 但又想佢學儲$/ 用$, 所以會俾少量零用. 佢可以一有$就用晒(買唔到d乜) or 儲起2weeks, 買多dd野. 間中會俾$5佢買飲品(大既once a week), 佢亦可選擇忍口唔買野飲, 儲起呢$5.

禁樣佢有機會去小食部買野食過下癮, 但又唔會日日買snack.  但要注意, 有d小朋友受唔注引誘, 會問人借$買野食/ 成日叫同學請食野......要好好引導&約法三章.  留意多d佢係學校既情況. 有d同學仔會有較多零用$, 要同小朋友解釋清楚, 每人屋企規矩唔同, 唔一定要很人,唔洗比較.  就算對方主動請客我亦唔俾接受(當然一粒半粒糖就OK la).

Hi, 比幾多,因人而異,我記得以前學校好似有指引,每天不多於10元,但我認為太多,所以大仔小一時,我每天只比一元,而我說你每年長一年,我就加一元,大仔升小六,我將會給他六元,而我亦會每天給他小食及細包飲品,跟本他就不用錢,而他也習慣把錢儲起,到細仔時,他小一時也有一元,最初他每天買糖,如是者好幾天,我跟他說你買來作什麼,後來見大哥有儲錢的習慣,他也很少亂花錢了

其實一開始我都諗住唔比零用錢,但再諗下每星期比兩蚊佢都OK,我同囡囡講你可以一次用或者儲多D先用又或者可以唔用,咁可以訓練下佢理財都係好事。

Yanamami    發表於 12-7-20 10:36

本人非常唔讚同咁早自己買小食.
但有比較,人人都有得買,囡囡自己無得買,返到黎都係會扭要我俾錢佢.
結果,經一輪討論之後,決定,
1. 每日俾一蚊.儲夠錢都唔可以買,d錢係以備不時之需.(e.g. 唔記得帶茶點盒...)先可以買.
2. 買完要返黎mark數.
3. 唔可以帶多過十蚊

哈,希望開頭盡量執緊D先,慢慢先放鬆...

Yanamami  That's the way to do it.....記住易放難收.  發表於 12-7-20 10:37

阿仔返嚟無問過攞錢買零食,只是我們問他小息時做過乜,他話到小食部睇人買嘢食,爸爸見他好像好可憐,同意給他4元「責袋」買飲品。但有同他約法三章,不可買零食和燒賣,只限有需要時買細盒飲品。

阿仔返嚟無問過攞錢買零食,只是我們問他小息時做過乜,他話到小食部睇人買嘢食,爸爸見他好像好可憐,同意給他4元「責袋」買飲品。但有同他約法三章,不可買零食和燒賣,只限有需要時買細盒飲品。

阿女到現在都只是在家裡帶小食回校, 有時她會帶多一些和同學分享或交換, 所以她都會有燒賣和糖吃. 不過下學年她升五年級, 我們打算給她$10/week當零用錢, 希望她能節制及好好運用.

零用錢給多少人人不同, 但千萬不可用八達通, 細佬有同學仔試過帶八達通回校, 結果一個小息已經請了十個同學飲嘢....

kelvincheng 發表於 12-7-20 14:43
阿女到現在都只是在家裡帶小食回校, 有時她會帶多一些和同學分享或交換, 所以她都會有燒賣和糖吃. 不過下學 ...

You may try to pay her MONTHLY in P6.  Let her learn how to manage her pocket money b4 F1.  If she finishes her money b4 pay day, she'll have to wait, don't pre-pay her for whatever reason.

Yanamami 發表於 12-7-20 15:09
You may try to pay her MONTHLY in P6.  Let her learn how to manage her pocket money b4 F1.  If she  ...
Hi Yanamami,
多謝你的建議,就等小六時試下,希望她到糧尾時仲有錢剩.

另外, 有些關於上智的問題想向你請教, 請check pm.

貢獻勳章

回覆:OCT0609 的帖子

我都係比一元一日,但我是星期一比五元for一星期,同佢講可以儲存好用來買其他東西,佢咁樣反而唔捨得用人家說女孩子要富養、男孩子要窮養!所以我依然維持升五年班的仔仔一元零用都冇

回復 花仔媽咪 的帖子

我都會轉一星期發一次糧,因為佢日日問我攞一元,俾佢煩c!
我個囡都係唔捨得駛呀!!!

貢獻勳章

回覆:OCT0609 的帖子

一蚊佢會去買糖食,多些錢佢會唔買糖

我女女都是過了第一天預備班就話要我比張八達通她回校買嘢食, 因為有小朋友小息時巳經請食燒賣

貢獻勳章

回覆:JASMINE1020 的帖子

唔好用八達通!佢地會覺得任du,冇概念錢!

貢獻勳章

回覆:JASMINE1020 的帖子

唔好用八達通!佢地會覺得任du,冇概念錢!

我結果無比佢, 因佢好大頭蝦怕佢唔見左, 結果佢帶多點小食請小朋友食.
‹ 上一主題|下一主題