用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 enopi maths 小一升小二通常 Level 幾?
go

enopi maths 小一升小二通常 Level 幾? [複製鏈接]

女兒前幾日上完笫一堂返嚟見 d exercise 好淺(eg 14+1=? 17+2=? 最深的一題 16+10=?), 究竟佢地係由淺入深, 定編錯 Level?

之前佢地比左一份G1 Diagnostic Test 女兒做 assessment, 女兒只錯了2 條文字題, 現被編入 Level 7(8) (9), critical thinking Level 5(19).

女兒在家已在做3位數加減了, 現學返轉頭很哂時間, 通常 enopi 學到幾時先同學校 level 返呢?

0    0    0    0

回覆:bowra 的帖子

咁會唔會老師比咗佢一個低level 佢test, 你可以試下叫老師比佢test 高d level.

阿仔K3下學期中已basic level 12, critical level 11. 由於去得太快所stop 咗

bb@wonderland 的帖子

吓, 仲有d高d level既test既咩? 比女兒做test果位lady似係果度亞頭, 咁咪好唔專業?  hmmm, 唔怪得上次女兒上完堂出嚟d同學似幼稚園生啦... 問個鬼佬老師, 佢話唔関事, 大家唔同level都可放喺同一班的, 自己做自己的功課便是了.  大家知道係咪唔同level可放在一班? 咁老師点教大家?

bb@wonderland  其實, 每個level 都應該有test, 咁先可以知道小朋友能力應該由乜野level 開始  發表於 12-7-20 11:06
bb@wonderland  其實, 每個level 都應該有test, 咁先可以知道小朋友能力應該由乜野level 開始  發表於 12-7-20 11:06

其實我都覺得唔關年齡, 根基未穏, 學校教到幾多幾深, 但自己個小朋友根本未掌握得好, 如果教得深, 家長覺得抵, 因為野多麻, 但搞到小朋友驚左, 值咩?

我仔升小一,做緊basic 11, critical thinking 12.
依乎係俾低左level喎。(I mean樓主)

梗有小朋友吸收力強架啦, 又有D心散唔專心, 有D無咁精靈又唔專心, 咁比自己個小朋友去到咁高LEVEL, 佢又跟唔到.

同班都有考第一, 有個第尾啦, 咁LEVEL想同嗎?
想子女進步, 唔可以靠晒人地

我諗level 幾係因人而異?每間centre的standard 又不盡相同,我見有d可以skip level,我仔之前學o個度一本都唔skip得,老師又有可能想打好個基礎先上

我個9月小一, 上個月未cut enopi 前,  basic 同 critical 都係11, 不過佢幼稚園是英數, 所以我估文字題(critical ) 會習慣D, 如果妳個幼稚園是中數, 可能因形式暫不習慣剛開始會低些, 但應好快去番高 level (通常3個月到..)

我cut 是之前想去的小學會是中數, Enopi 好似唔係好對頭, 不過而家決定去英數個間小學, 可能要考慮重新開始番.  

albb 的帖子

唔係要求同大家level, 喺唔清楚enopi編的課程同女兒學緊既係唔係level啫.

我個9月小一,+上個月未cut+enopi+前,++basi

原帖由 HaYi 於 12-07-20 發表
我個9月小一, 上個月未cut enopi 前,  basic 同 critical 都係11, 不過佢幼稚園是英數, 所以我估文字題(cri ...
我女兒已在學校P1讀了成年英數, 成績不是太差, 所以來enopi學習怎樣做得更好.

回覆:bowra 的帖子

你好呀!小女都是升小二,kg至小都是讀中文數,kg數亦是最盡1+/-至20內,她由k2開始學,由btm由level2booklet5開始讀,ctm由level1booklet11開始,現在已去到btm level15,ctm level14, 中間有level重讀,讀左3年多,是workshop度讀,其實讀幾level要睇個人實力,不同level係可以一齊讀的, 當然進度快可以跳黎讀,那你就要問下你學緊既center了,但數始終是一環扣一環,個底打得好,出錯機會自然少好多,如果只上左一堂你可以比個時間去探討,如3個月,睇下是center有心拖定只是想打好基礎,我相信每center有理據去count既,比d時間去睇籮!當然如果你想她讀高一點也可要求,一本淺一本深,錦咪可以同時有進升又可打好基礎!其實讀enopi讀英文數校是中數,都沒太大問題,得著既識埋英文生字添!

不過你要睇你小公主中文應用題須要額外自己加與否,因始終中文應用題較多轉彎多思考,要留意呀!

Bernice

回覆:enopi maths 小一升小二通常 Level 幾?

我仔剛完成小一,上個月cut左Enopi maths, 咩level唔記得,應該係去到乘數!

醒目開學勳章

我仔升小一basic level 12, critical level 11. 學太快 所以july cut左

回覆:enopi maths 小一升小二通常 Level 幾?

我仔升小二,basic level 16,critical level 15。其實咩level係睇個人,阿仔以前有個一齊學嘅小朋友K3就已經level 23。超勁!

HaYi  係呵, 我見公文個D都有貼出來, 有D幼稚園已是高小 level, 係本身勁人, 估一般人都不是做得到...  發表於 12-7-20 20:00

lojo11  and bb86, why you cut Enopi maths? not good?

snail 的帖子

頭先忍唔住去左enopi問, 原來佢地將其他小朋友的assessment當左係亞女的, 所以有今次誤會. 答應明曰再做多一次assessment及補返一堂比佢. 多謝大家的info.

HaYi  係啦, 如果妳個女己識加減百位, 學校數學又是英數, 應該起碼有 level 11-12...  發表於 12-7-20 20:01

回復 bowra 的帖子

我兒子今年9月升K3現在數學是L11做到(16),我覺得也是因人而異,還有就是老師跟主任,不同地方學的進度我感覺會差很遠,有些地方也是會拖要看家長跟得緊不緊,如果很了解自己的小朋友,可以多跟老師溝通。

其實同年齡和升級無關,最緊要小朋友讀得開心!小兒升小一basic level 15, critical thinking Level 13!

回復 bowra 的帖子

我都返埋呢個星期停, 我女九月升小一, 現在level 9, 我個女成日返黎話悶, 升得慢, 而家轉左數研, 個女有興趣左!!
BoBoWing
‹ 上一主題|下一主題