用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才面試消息。。
go

優才面試消息。。 [複製鏈接]

唔知會唔會早d有消息呢?好心急吖

0    0    0    0

回覆:優才面試消息。。

根據上年經驗,冇早,仲好似遲咗一日先收到信

YY Mom :-D

引用:根據上年經驗,冇早,仲好似遲咗一日先收到

原帖由 yy0601 於 12-07-19 發表
根據上年經驗,冇早,仲好似遲咗一日先收到信
如果waiting要唔要上10堂?thx

HaYi  yes, 不過上上下堂有人有更佳 offer 退出, 好有機好快變正選, 有D冇上堂的first wait 後來有D後悔冇去聽 talk..  發表於 12-7-19 23:50

回復 giben1231 的帖子

上年係要keep住出席先可以保留你嘅waitibg

舊年面試後,申請者會分別收到
1.conditional offer---要出席家長講座滿7成先有正式offer,要放棄大抽獎
2.first waiting list--都要出席家長講座滿7成,有位的話會優先考慮,有機會抽獎,睇乜野時間有offer
3.waiting list---不用上堂,但會出信問你有冇興趣waiting及要列出理由,有機會抽獎
4 rejected
我家有三寶

想起都有D緊張....
http://blog.qooza.hk/tsobb

回復 fostermak 的帖子

想問如果有conditional offer,但又不能上足七成堂,咁會唔會offer又冇,大抽獎又冇?

係囉,仲有成個月。。上20堂我都願。。

k5itkyp 發表於 12-7-20 00:37
回復 fostermak 的帖子

想問如果有conditional offer,但又不能上足七成堂,咁會唔會offer又冇,大抽獎又 ...
我冇記錯應該係9月頭要去搞登記,當時已經係要簽字放棄大抽獎,咁如果冇上足堂,學校唔比offer,咁就真係兩頭唔到岸的。但其實人地d堂一個月先一次,如果有心入讀,應該唔係好難安排。p.s. 我去年沒去上堂

上年到今年我上足10堂, 不過放工快都要7:00, 趕過去都遲左好多堂, 不過都OK都聽到大部份同簽到個名, 其實在第10堂時, 好多人的offer 因己大抽獎出埋台己定左, 要放GT的都放左,  但係去的家長一定唔止 120 個 (收96) , 即係有一部份 first waiting 都是一直有去, 亦有家長表示已有一個小朋友就讀, 但細的是 first wait, 所以在等中.

不過除左現實因素要計出席率, 我同其它家長傾談下, 都發覺起初有D被逼出席的感覺, 但上左幾堂, 發覺都有益, 尤其有些家長發言都有高水準, 言之有物, 我地台下聽的有時比聽校長的部份更覺有趣味.    我識的幾位家長都幾樂意每月一聚,  我覺得哩10堂的用處都幾大, 可以預先聯絡到家長同真係了解多左學校,  

其實有好多人同時有好多offer, 但好似冇咩第2間有此安排.  我估冇咩學枚想煩自己個個月搞, 又要安排內容, 教職員, 同食物... 學校都幾有心去減少錯配.

yhn  和你一樣,我每次也約朋友一同去聚一聚!感覺很好!  發表於 12-7-20 11:38
yhn  我估第九、第十堂少啲人是因為很多人已之前已上了七至八堂,所以偷下懶囉
照我睇之前七堂都坐滿Hall,都有二至三百人,競爭好激烈!  發表於 12-7-20 11:36

希望有得參與啦.....

引用:希望有得參與啦.....

原帖由 飛機師 於 12-07-20 發表
希望有得參與啦.....
無錯。。。我地加油吖,希望有得報喜啦

飛機師nGiber1231,你地咁有heart,係學校最喜歡的家長,絕對有機會喎。我當年係開學前個幾月才有offer。

引用:飛機師nGiber1231,你地咁有heart,係學校

原帖由 rogerlam123 於 12-07-21 發表
飛機師nGiber1231,你地咁有heart,係學校最喜歡的家長,絕對有機會喎。我當年係開學前個幾月才有offer。

...
咁你有讀嗎?我好鐘意優才小班同活動。我唔鐘意剩係讀書。。小朋友應該有自己鐘意既活動。。

rogerlam123  亞囝今年畢業啦, 原本想試外邊, 但亞囝鍾意間學校想留低, 最後選擇留優中.  發表於 12-7-21 15:22

我都好緊張,希望有機會!音小已reject了我小朋友。其實我真的希望我小朋友是愉快學習,並不是讀死書。

上次睇完英華, 又覺得校長好有心機應對男孩, 間間都好似好好, 點算??? 講到自己好似有哂offer咁, 都唔知醜.

rogerlam123  今年你囝囝報咗幾多間, 聽聞個個小朋友都起碼報十間八間喎!  發表於 12-7-23 23:38

引用:上次睇完英華,+又覺得校長好有心機應對男孩

原帖由 飛機師 於 12-07-21 發表
上次睇完英華, 又覺得校長好有心機應對男孩, 間間都好似好好, 點算??? 講到自己好似有哂offer咁, 都 ...
我對我仔無信心考呢d咁勁既學校。。自己都好想個仔讀,但又怕佢跟唔上,真係又怕痕,又怕痛

王國長老

giben1231 發表於 12-7-23 21:04
我對我仔無信心考呢d咁勁既學校。。自己都好想個仔讀,但又怕佢跟唔上,真係又怕痕,又怕痛

...
優才程度都唔淺, 千祈唔好掉以輕心.

今時今日做家長真係.........

回復 飛機師 的帖子

暫時3間.... 應該會多報幾間....
‹ 上一主題|下一主題