用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門後已獲面試,但仍然未有消息,而家可以點做呢? ...
go

叩門後已獲面試,但仍然未有消息,而家可以點做呢? [複製鏈接]

叩門後已獲面試,但面試後到而家成個月喇,仍然未有消息,而家可以點做呢?

打過電話去學校,職員話成功的已經寄信通知,未有信的就沒有了,學校而家已經冇位了~

想問各位,如果再寫信去學校,又應該點寫呢?有冇人可以俾d信版我睇, 以作參考?

…..雖然心知機會不大,但仍想盡最後的努力….

謝謝~

0    0    0    2

回覆:叩門後已獲面試,但仍然未有消息,而家可以點做呢?

呢啲情況實發生,唯有耐心地等兼寫叩門信。啲信有無用都好,寫咗先算,因為可能其他人都有寫。

其實ek個置頂咪有sample

sslok 發表於 12-7-19 09:15
叩門後已獲面試,但面試後到而家成個月喇,仍然未有消息,而家可以點做呢?打過電話去學校,職員話成功的已 ...

我都好想知,依家開始寫信有冇用啊?

回覆:sslok 的帖子

派得好差咩? 信照寄,但亦唔好無了期等待喎!要買書做校服都要預備㗎!

唔寫機會=0 寫左=50/50 最好手寫+感動到校長的內容

我無睇sample點寫,你心點諗就點寫~
我叩私小,由知waiting開始寫咗4封,剛剛收咗,雖然唔知關唔關啲信事,但始終覺得會好啲啩

floracheung68 發表於 12-7-19 18:48
我都好想知,依家開始寫信有冇用啊?

依家寫好過唔寫, 寫咗可能會増加機會..

謝謝各位,
我明白寫好過吾寫,但吾識今次呢封信既開始點寫好?
已經過面試,未有消息,而且仍然希望入讀?
EK置頂有叩門后的信版嗎?

我覺得寫信比學校其實都可以隨心寫,寫出你對學校的了解及誠意,寫出你對小朋友的關懷及愛護,可以感動學校就可以!還有要親手寫啊!

話俾校長知你有幾想入佢學校,佈署咗幾耐,最緊要寫出你心聲.

sslok 發表於 12-7-19 23:10
謝謝各位,
我明白寫好過吾寫,但吾識今次呢封信既開始點寫好?
已經過面試,未有消息,而且仍然希望入讀?

我覺得可以寫點解你咁想個小朋友入讀果間學校,之前部署過乜野,將來會如何配合。

我的經驗係每次寫信都強調今次係第幾次寫信給校長(我有朋友上年叩st mary寫了七封,八月尾再call interview得咗)。每次可attach小朋友update的成績表,自製心意咭,平面作品等等,加深校長對小朋友的認識及記憶)。希望可幫到你!加油!

八月尾重要in?
‹ 上一主題|下一主題