用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 國民教育
樓主: mruniverse
go

國民教育   [複製鏈接]

回復 k_lego 的帖子

邊個機構幼稚園呀?  咁恐怖!!!

PhenixMa 發表於 12-7-31 13:57
回復 k_lego 的帖子

邊個機構幼稚園呀?  咁恐怖!!!
其實好多間幼稚園都有架..
其中一期既主題書..

回復 少年宮 的帖子

個表好清楚

回復 reei 的帖子

I am not Chinese

而家D小朋友真係大壓力

呢個課題好難避免, 好多名小已經開始緊, 除非你願意放棄名小, 去揀暫未推行"國教"果d小學, 相信好多家長都掙扎緊, 難得千辛萬苦有名小收, 最後又要因為"國教"問題考慮放棄?? 呀女間分校已經行緊"國教"(上次睇報紙有登), 相信囡囡果間都無可避免!

咁請問英華係唔係真係會有國教?

現實d問會唔會因為有"國教"而放棄心儀既小學.

Glau 發表於 12-8-28 10:20
現實d問會唔會因為有"國教"而放棄心儀既小學.

我係非常現實既人, 所以我會,

因為推行香港政府訂的國民教育科等同洗腦,亦即呢間小學一定教不出我理想的孩子....所以...我會放棄這間變了不是我心儀既小學.  這就是現實.

我覺得而家有D家長表達意見愈來愈跨長, 隔離欄有個家長跨張到國民教育係教大家祟拜毛主席, 提昌同學之間要互相監督(即督背脊, 我將佢寫D野問我內同事, 請睇人地點答,

Hello Fan, 百掛吓, 而家在國內中小學, 會唔會仲教學生四人幫, 紅衛兵, 文化大革命等東西, 例如上堂前需唔需要大家升國旗, 見到毛主席相片需唔需要做些禮儀動作?
(唔需要~~你讲的情况只存在70年代四人帮时,四人帮打倒后,就唔再需要甘啦~~~国旗是每个星期一早上升的,还有学校运动会时会升,其他时间很少要升咯)
每天需唔需要唱國歌、聽到國歌, 甚至一齊唱到流淚為佳?. 又會唔會歌頌共產黨模式是最好, 例如共產黨點樣保護國民, 點樣令經濟起飛,  資本主意點樣唔好, 引例咗好多南美資本國家既唔好. 但就冇講到美國歐洲既好處.
(你讲呢D甘激的情况好似系朝鲜国才有哦,中国边有甘封闭甘假啊!!关于资本主义在历史书度就有讲啦,我地有学《世界历史》架,所以全部都很中立的,唔偏激的。对于中国的建立,即系中国近代史,我地都有学,这个讲到日本侵略啊,八国联军侵略什么的,所以比较容易激发起我地的爱国情怀咯。)
另外會唔會提昌同學之間要互相監督(即督背脊)(绝对唔会,我地的教科书系好正面架!!), 我唔相我小朋友將來同我講不要爸爸, 不要媽媽, 只要國家.

你究竟看了什么报道这么可怕,我觉得一下回到了解放前加去左朝鲜甘!!!!

GCG 發表於 12-8-29 18:27
我覺得而家有D家長表達意見愈來愈跨長, 隔離欄有個家長跨張到國民教育係教大家祟拜毛主席, 提昌同學之間要 ...

我們要反對的,正就是現在香港的國民教育比內地現今的更更偏頗,  對你的論述我亦有保留.   

- 我們要比較香港的國民教育科與香港原有的公民道德教育,甚至是一直以來的客觀分柝事物的學習態度, 而不是與國內比較

- "而家在國內中小學, 會唔會仲教學生四人幫, 紅衛兵, 文化大革命等東西, " 你這樣問,答案一定係No.  文化大革命從來都是禁忌. 我們正正希望本土國民教育可提 四人幫, 紅衛兵, 文化大革命,從多方面探討其成因,過程,影响等.  但現在香港的國民教育是說三十年改革開放有幾偉大,係絕不提任何改革開放負面影响.

- "绝对唔会,我地的教科书系好正面架!"  這正是我最最擔心的.  我們自少學習任何學科都要看正反兩面. e.g. in geography:  "urbanization" 城市化對一個地區有正反兩面影响.  in history: 二次大戰各國戰後簽訂的條約, 對世界的正反兩面影响. 任何只有正面的事實, 就一定不是事實!

回復 NET16 的帖子

同意, 要講洗腦宗教係咪都係洗緊腦呢?

careysum  係架,但宗教有自由可以選擇,但'國教'只要在港讀就無得選擇,根本不可以混為一談  發表於 12-9-4 10:43

Blue^^oon 發表於 12-8-31 13:49
回復 NET16 的帖子

同意, 要講洗腦宗教係咪都係洗緊腦呢?

當某宗教說天上的神已到了凡間,建立了一個偉大的國度去讓子民幸福地生活, 裏面有着神一樣的領導人或集團為人民謀幸福,你真係要小心此邪教, 史上最出名的是"納粹"

我本身無宗教信仰, 但對任何導人向善的宗教存敬畏之心

其實係班可憐學生巳慘被傳媒洗腦 及 利用, 更被所謂民主政黨抽水,

雖然我覺得他們好冇禮貌, 但很可憐.

runme 發表於 12-9-3 10:15
其實係班可憐學生巳慘被傳媒洗腦 及 利用, 更被所謂民主政黨抽水,

雖然我覺得他們好冇禮貌, 但很可憐. ...

你唔好這樣感情用事啦! 話"學生慘被傳媒洗腦 及 利用, 更被所謂民主政黨抽水" 請看看國民教育指引.再點出其值得我們家長欣賞之處啦

"好冇禮貌"?人家向特首躹躬呀!

為何那麼多高官,立法局議員,都送他們子女出國讀書?如果要接受國民教育, 高官,議員是否應該以身作則, 送他們的子女返內地讀書.  等我地大家知道讀完國民教育同愛國有沒有直接關係。

我諗無論如何..呢一科始終都會全港推行...間間小學都會教..都會考掛..
除非...移民..又或者..小朋友去到國外讀書..先避免得到..唉...
原本民主自由的香港..變成了..黑暗政治..表面自由...背地失自由啊~
我個仔係五年級..佢而家都同我講..要返台灣讀書..唔想留係香港讀"國民教育"..
不過....我都諗..過多個幾十年..台灣會同香港..同一命運..唉...
愛國是自發性的.....現在是被政府逼著"愛黨"..這樣對嗎?

回覆:Blue^^oon 的帖子

宗教就一定系幫你洗腦啦,上堂之前又唸經,食飯又祈禱,放學又要唸經,特別日子又要唸經,仲要考埋聖經。我讀左甘多年又主教學校都無俾人洗腦。可憐我對仔女就系因我無俾人洗腦而令佢地升小學既時候無左好多分,好吾公平我都想去遊行,無宗教分既小朋友真系好慘呀

回覆:國民教育

我們在學校學習環保,老師會從認知層面考核我們環保的知識,但從不會從情感層面評核我們有沒有改變我們的生活態度,甚或從行為層面記錄我們有沒有少用膠袋。

我們在學校學習聖經,老師會從認知層面考核我們聖經的知識,但從不會從情感層面評核我們有沒有信主,甚或從行為層面記錄我們有沒有謝飯祈禱。

然而,按照《德育及國民教育科課程指引(小一至中六)》 p.86
“本科的評估策略,應緊扣本科學習目標,從「認知」、「情感」和「行為」三個層面,進行持續及多元化的評估,為學生提供具描述性及方向性的指導,並作出正面回饋,促進學生的學習。……
5.2.2. 情感層面---就了解學生於品德及國民素質的轉變和發展,教師可觀察學生的學習過程,從中了解學生由情感觸動以至態度上的轉變。
5.2.3. 行為層面---教師可在學生參與學習活動的過程,記錄他們出席的頻率及行為表現,並觀察他們的學習態度…..除了記錄學生於學習過程的表現,教師也可觀察學生日常表現,沿用一貫學校記錄學生行為的方法,並適當邀請不同持分者擔當觀察工作,有系統地了解及彰顯學生於「行為層面」的成就和轉變。”
他們要改變我們的孩子,還要記錄他們的改變,記錄來作什麼?

KK07  咪紀錄有幾愛國, 同大陸一樣,建立一個伴隨終生的個人檔案,影响升學就業囉!  發表於 12-9-4 08:48
‹ 上一主題|下一主題