用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 國民教育
樓主: mruniverse
go

國民教育   [複製鏈接]

引用:我記得當年考中國語文及文化科,+好彩考到A,

原帖由 Lukbuk 於 12-07-21 發表
我記得當年考中國語文及文化科, 好彩考到A, 同其他都考到A o既朋友傾開, 大家都有一個心得, 就係只要有讚無 ...
呢樣就係我最擔心,我女正是老師說的就是對,吾係親子關係問題。仲有一樣野係我擔心嘅,就係新移民嘅小朋友,佢哋父或母都係內地受教育,講真呢科對佢哋冇乜影響,只係我哋呢班土生土長的香港人吾想自己的下一代被洗腦,講真到時老師同朋輩一齊洗腦,又要互評有幾愛國,得個幾歲人仔,鬼識分?d人而家成日講文革,係米指小朋友第時長大左會批判父母不夠愛國而舉報?諗起都

manman0808 發表於 12-7-21 15:44
我想知係咪私校同直資可以括免?
我都想知

ngsmum  私校行本地課程的都無走雞, 要硬食  發表於 12-7-23 14:17
talknwrite  直資也屬於政府資助學校, 所以都冇走雞.  私校就適隨尊便嘞  發表於 12-7-22 17:23
talknwrite  直資都係政府資助, 所要都冇走雞, 私校可以點都得.  發表於 12-7-22 17:21

引用:何謂+50+年不變?可否+2047+才推?

原帖由 Spiderdodo 於 12-07-20 發表
何謂 50 年不變?可否 2047 才推?
我都想

k_lego 發表於 12-7-21 09:40
咁你女果間好恐怖喎,我果間係有其中一本主題書叫我愛中國,所以有呢d野。果次我女去我麻麻屋企做功 ...

我仔讀國際幼都有教…
我仔同我講係中國人(佢係英籍),見到火箭升空覺得好proud…
見到講中國不是的新聞佢會喊…
話人地好話佢祖國…

ngsmum  應該即時反思下,人地1969年上月球果時,祖國做緊咩野? 父母子女互相批鬥丶知識份子被打成臭老九...  發表於 12-7-23 14:15
marrowcream  學好一下西方國家民主自由先講啦. 中國govt, 未見過大蛇痾屎, uncivlised. 少少野以為好勁!  發表於 12-7-23 12:08
KK07  仲有,中國人仲未係登陸月球, 係外圍轉圈咁勁!  發表於 12-7-23 12:01
KK07  仲有,中國人仲未係登陸月球, 係外圍轉圈咁勁!  發表於 12-7-23 12:00
marrowcream  火箭升空覺得好proud??? 我就覺得shameful 喇, 人地美國人九世前已經火箭升空啦. 中國政府仲以為好巴閉,知唔知樣衰兩個未點寫呢. 仲認zi認bei.  發表於 12-7-23 11:57

如果小朋友的朋友, 認識的人, 周圍的人都是唱紅, 讀直資, 私校, 國際學校都是一樣....

溥熙来不是因唱紅而下台?

香港要反過來唱紅??? 推國民教育班人是否會擦錯鞋??? 錯估國情??

大家之前講緊,會大力支持的圓玄小學係直資學校。

引用:其實我並不抗拒國民教育,+不過一味唱好就真

原帖由 bighead9849 於 12-07-21 發表
其實我並不抗拒國民教育, 不過一味唱好就真係過份, 最最最反感係呢樣: "根據教育局頒佈的指引,學生要互相 ...
:;pppp:

母語教學---中文科普通話授課--本地普通話老師水平不足--招聘由祖國來港就讀教育學院的中文科老師--再由這些老師教國民教育科

這純是我等師奶毫無數據支持的陰謀論,不過你看看有多少祖國學生在教育學院就讀中文,你可能會同意我的師奶觀點.  此刻,腦海中只有"温水煑青蛙"五個字

TamSeeKa  Totally agree 温水煑青蛙  發表於 12-7-24 15:50

我覺得作為父母, 有責任去捍衛我們的孩子. 我很同意潘小濤寫的一段說話 : 我已步入中年,這個世界將屬於年輕一代。我們這一代該做的,就是至少要為他們爭取這樣一個環境:讓他們自由地成長。我們今天能講的話,他們明天也能講;我們今天能做的事,他們明天也能做;我們今天能看的書,他們明天也能看。

suewong  thx for sharing  發表於 12-7-30 12:29

坊間有一種說法為「國民教育」護航,認為香港是個資訊發達的地方,受教學生並非處於封閉環境,學生自行比較各類資訊後,自然懂得分辨教材是真是假,也就不可能被洗腦。
這是「國民教育」最可怕的地方。
作為一門學科,學生上完課之後是要接受考核的,而分數對學生的影響就不用我說了。那麼,學生面對的選擇便是:利益當前,要不要扭曲自己的人格、良知、尊嚴?「共產黨是怎樣一個執政團體?」這樣一條試題攤在你面前,你會寫下怎樣的答案?標準答案在教課書上寫着,三個形容詞:「團結、進步、無私」,你是抄書上的答案,還是寫你自己心中另一個答案?
假如你是家長,孩子問你,應該寫出良知的答案,還是弄虛作假騙取考試成績,你又會如何指導你的孩子?當服從良知,說真話意味着跟自己的前途過不去的時候,家長有道德勇氣要求孩子不惜代價說真話嗎?如果一個社會從孩子到家長,為了眼前利益可以隨時扭曲自己,久而久之,這個社會會變成怎樣?強國早已給出了答案。
中國作家巴金最被人推崇的品格是「說真話」,享受資訊發達、言論自由的香港人對此無甚感覺,甚至覺得有點可笑。如果我們今天不一起出來捍衞我們說真話的自由,日後,香港人會更明白。                                                     

最痛心都係周圍認識的c9朋友好多都對呢件事無咩反應, 唔覺得要反對,甚至話遊行咁激...點解會咁??

DiamondHill  佢地太看小"共產黨".......  發表於 12-9-4 11:30

而家好似係有人要迫我地既小朋友飲毒奶粉, 做父母既點解咁都唔出來反抗?

引用:圓玄小學在簡介會時校長主動講明大力支持。

原帖由 mirage 於 12-07-20 發表
圓玄小學在簡介會時校長主動講明大力支持。
重災區,有埋少先鋒添。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Where and what time demonstration on 29 July ? What color to wear ? What to bring ?

為了小朋友, 為了香港, 為了國家未來,
我腳痛都要行, 仲要系9月踢走保皇班人...
我本來支持梁特首, 現在不會了!

reei 發表於 12-7-23 16:01
Where and what time demonstration on 29 July ? What color to wear ? What to bring ?
沒有記錯的話, 穿黑色或白色, 意思是黑白.是非分明.地點, 時間應該未confirm. 不過可以上網 / facebook search.

Will you bring your kids along ?

全民行動。反對洗腦。729萬人大遊行
日期:7月29日(星期日)
時間:下午3時起行
路線:從維園遊行至金鐘政府總部

引用:最痛心都係周圍認識的c9朋友好多都對呢件事

原帖由 ngsmum 於 12-07-23 發表
最痛心都係周圍認識的c9朋友好多都對呢件事無咩反應, 唔覺得要反對,甚至話遊行咁激...點解會咁??  ...
個d係米新移民呀?

引用:全民行動。反對洗腦。729萬人大遊行日期:7

原帖由 idy926 於 12-07-23 發表
全民行動。反對洗腦。729萬人大遊行
日期:7月29日(星期日)
時間:下午3時起行
我未遊行過,請問全程要行幾耐呢?要吾要準備紙牌舉呢?

‹ 上一主題|下一主題