用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 第一天開始GFCF,好頭痛!
樓主: bbqiu
go

第一天開始GFCF,好頭痛! [複製鏈接]

回覆:dorisfan 的帖子

請問適合由幾歲開始戒口呢?我個仔21個,想盡量係多方面著手.

呢排仔仔都有吃其他食物,無戒口
因報了協康會暑期班番全日班,有個時段係小廚師
係小朋友們一起製作小食
我都想仔仔參與和其他小朋友製作小食和分享小食
我仔仔都番得好開心,暫時又唔見仔仔有什麼退步,
有時又不用迫得太緊,間唔中放鬆0下

係呀做戒口,我覺得點都食番0的肉好似單單豬肉,魚肉巳經可以好多變化
牛,羊就算唔係戒口,平時都好小食

有以下介紹

粟米紅蘿白蝦餅
蝦膠(可轉魚肉,豬肉)加粟米粒,紅蘿白刨絲加入,煎香

雜菜薯餅
雜菜(可轉南瓜蓉),加入薯蓉,豬肉煎香

仲有呢個做包,只須加水,攪掂
http://www.littlegiant.com.hk/b5 ... id=1&sid=12&id=1828

回復 twobirds 的帖子

其實無話幾大個先啱戒口,重點是,有無需要。若驗左有食物敏感,便應戒口了。因為食左,身體會有異常反應,為健康,其實係唔食好過食。異常反應輕則是皮膚問題,重則是腸道內壁因敏感症而變得平滑,影響吸收,影響了腦部,導致專注力問題及自傾特症。亦有敏感徵狀反映在打亂了免疫系統,因系統出問題,將營養當病菌咁打,結果又係亂籠。

從呢個角度諗,首先要鎖定小朋友敏感什麼。我個女戒口,是因自傾,語言發展遲兼情緒不穩定。跟 DAN DOCTOR 戒口後,而家做左十個月,有好顯著改善了。起碼我們回復享受到家庭生活的愉快,可以同佢溝道到,凡事有數講,扭計十幾分鐘已收聲,返暑期班全新環境(校舍及老師都係新的),喊兩日已經自已肯去返學。都算係咁的了.......

我建議跟醫生戒口,因為涉及食物營養,或影響小朋友健康,有人睇住好D。若涉及食營養補充劑及藥物,則必須跟醫生做,唔建議自已試,因為始終係藥。

若果好想試下效果才考慮生物療法,建議先戒蛋、奶及小麥之類,即避免吃麵、麵包、蛋糕、朱古力及合成制品之類。

有些人說,可否低度戒口,只是減少食,而非全戒呢? 說實,各有各法,只要你肯試,怎也好過不試。不過,我個人的想法是,有益的東西可多吃,無益的東西少吃,有敏感的東西不要吃。若敏感導致影響腦部發展,以致出現自傾徵狀,那為什麼要吃。治療自傾不比吃東西重要嗎?

試想,若戒口可令自傾問題減少七成,咁你還會讓小朋友吃敏感源的食物嗎?

再者,當低度戒口,有問題出現時,你會懷疑,是食物問題? 小朋友百厭? 環境? 自已的教導法出問題? 當這些糾結在一起,我們會不知怎樣有效處理。特別當上左小學,混合埋功課及學習問題,會俾自已好大壓力。

所以我的方法是,一係唔戒,一戒就戒清。務求測試出最佳效果及小朋友表現的穩定性,以此為基礎,觀察其成長過中,有無自傾特徵少左/多左,才針對性處理。我的最大目標是佢有社交、知識、語言的自學能力,懂與人相處,愛自已愛家人,情緒穩定,.....目標好宏大....因為做到的話,其實佢都係同普通小朋友差唔多了......

回復 twobirds 的帖子

唔好意思,借覆你的帖子,說了自已的想法......常常見一些媽咪煩惱小朋友的自傾問題、學習能力,其實我幫阿女戒口十個月,好深感受到,效果很好,但這個方法較複雜,難度較高,若非人地有興趣,我亦不太想費力講解,有時這裡累積了一點無奈感.....順便講開,借題發揮了添........

戒口,的確少了很多生活上的「方便」,但是,城市人/大商家,正因為「方便」的概念,搞出不少junk food, 基因改善食物,令唔少人的健康受損。「方便」雖然係其巨大的吸引力,但實在,唔一定、甚至很多時是不利於健康。

或許,阿女的自傾,也令我反思了「方便」是什麼? 究竟方便好,定係健康重要.......兩者的平衡點,因阿女的病而作出了調整.....

聖經中有個舊約人物叫但以理,他因信仰的緣故,在被擄到異地時,堅持吃素,結果不單止無瘦到,無話憔粹,反而是肥肥白白,鬼咁聰明。今天很多人因不同緣故,可以是血壓、糖尿等,都要戒口。生活的樂趣,不單因食物而來,一生幾十年,為長遠健康,若有需要,即使麻煩,戒口仍有其可取之處。

當然,為了小朋友的生活體驗及樂趣,我會為她多走幾步。在家自已搞親子食物製作班,開 PARTY 等等。阿女雖然戒口,但佢有得食我整的朱古力生日蛋糕,小杯裝原味蛋糕,脆米、曲奇餅等等......叫做有得揀下囉。

路,是人行出來的。信念才是最重要。

阿女唔食得雞,我無意中整的豬肉丸,香煎後,居然好鬼似麥當勞的麥樂雞,見佢食唔停口,說實,都幾有成功感的。

我希望每步的經驗累積,可以令佢的食物清單,越來越豐富。其實我買好多外國的GFDF 食譜,佢地的作者本身都有唔同類型的問題,需要戒口,只好自已動手做食物,結果做到出食譜。我都希望自已有機會做到呢個層次......

話實,各位GFDF 朋友,若有興趣整自家製魚蛋,可留意休魚期即將完結,八月頭,魚檔應該有適合打魚蛋的「扁鮫」。根據我上網睇,以前香港仔謝記魚蛋傳人提到,打魚蛋用料的黃金比例,同埋請教魚檔嬸嬸,綜合起來,打魚蛋唔難,自已落足料打有機會彈牙....最重要....是 GFDF.......嘻嘻.....。

我已經密切留意魚檔什麼時候有售那款細細條的扁鮫,準備向魚蛋進發。若大家有興趣,快點上網搵食譜及製法,待有魚賣可以即刻試下嘛....充滿期待!

請問如何check有冇食物敏感,在那個doctor ;在government 驗血沒有問題。

回復 free_style 的帖子

我明你意思
好似bb仔,係人都知食人奶好
但都好多人,和長輩覺得食奶粉仲好,食到bb肥肥白白,又飽肚,又方便
唔使媽媽0甘辛苦,無得睡平均2至3小時餵一次
事實係人奶營養係好過奶粉,比奶粉容易吸收
人飲人奶,牛飲牛奶
健康院姑娘話食人奶bb,對智力發展都有幫助
但好多人都會選擇奶粉,點解??

回復 Surveyor 的帖子

呢間有得做食物敏感測試驗96種亞洲食物
做呢隻延遲性過敏(由G抗體(IgG)引起),

約$2800,如果你唔清楚打去問想同自閉症小朋友做食物敏感測試
人0地就知道你小朋友做邊隻測試
http://www.hkbiotek.com/chi_t/C_AFC.html
出結果後有營養師同你講解報告,不用另外收費,測試費用巳包
報告結果容易睇得明,我同你一睇就明,

不過我之前見過好耐post,見0的家長做完食物敏感測試
真係有十幾樣食物敏感,最得意係肉類,魚類都敏感,水果蘋果,香蕉都有
係鴨,鵝大家覺得應該小食反而話唔敏感
有媽媽陪小朋友一齊做食物敏感測試,諗住比對0下
個結果係個媽媽都好多樣食物都話敏感,媽媽都話估唔到結果係0甘

我個人覺得你可先試
戒蛋、奶及小麥之類睇睇小朋友情緒各方面反應,接受程度
大前提係留意小朋友戒口前後係腸胃,睡眠,情緒,眼神接觸各方面有什麼改善定差不多
再諗跟唔跟醫生做
始終都係用錢...

GFDF 燒肉
1 只需五花腩肉飛水後印乾,用salt醃 (皮唔使醃,保持乾淨)
2 皮向上放雪櫃,最少一晚,放兩晚,包個皮乾
3 用錫紙將肉包住,露出皮
4 用粗salt 封皮
5 入已預熱180度的焗爐,用上下火焗35mins(五花腩肉大小不同,時間自己就)
6 掃走粗salt
7 再焗20 mins 左右, 見d 皮爆得7788就完成喇~~
好味道又健康,個皮好脆個個搶住食

GFDF 薯片,南瓜片
1, 將薯仔去皮,用刨,刨成簿片(切都得,會厚d,要焗耐d,但較有口感)。

2, 薯片泡水5-10min (其實泡水係想洗去部入澱粉質,令薯片脆口d,好似卡樂B咁,如果鍾意有口感好,實D,就唔好泡水,有人會泡2-3min後再到水喉沖水1-2min,係想沖走更多澱粉質,令佢更脆),將薯片抹去水,抹上油 (有人會一片一片掃油,我會用一個大兜,放入欖油 (如果喜歡可加入唔同味道ge香草 or均少少醋),再倒d薯片入去均和(會快好多)。

3, 焗爐 or多士焗爐都得,預熱 (約150度),在焗盆上鋪上鍚紙掃油,將薯片放入去焗,幾分鐘就得 (如果焗條 or粒就要耐d),焗後可按喜好加入鹽、蒜鹽、

火力及時間可以自己調校,因為人人口味唔同,有d人要乾身d,有d人唔鍾意太乾。不過如果唔係立即食完,想入保鮮袋保存食一、二天,就要焗乾身d。如果想焗得乾身又怕太濃,火力調細一d 、將焗盆調低一格。如果要焗色均勻,焗到差唔多,就要將d薯片反下再焗)

free_style    發表於 12-7-21 22:06

回復 apple~y 的帖子

是的。餵人奶,我亦因為「有益」重要過「方便」,我個大仔,餵到一歲十個月。有朋友聽到我話餵左咁耐,以為我唔駛返工。其實,我當然是返工媽咪,朝九晚八,去廁所係要計住時間,以免去太耐影響工作果種。
但是,我居然堅持到,我都覺得有點不可思議。背後推動力,是因為我有個好老公,佢全方位支持配合,夜晚換片佢做哂,我淨係負責餵奶。而且,餵人奶時與孩子建立的那種窩心的感情連結,是不能取代。還有,萬事起頭難之後,一切都上了軌道,其實係越做越輕鬆。這點,就一如戒口,開始時,較難,越做越唔難囉。

我個女,雖然唔肯埋身食人奶,但我都全程 PUMP 出來,餵左十個月,那次,我盡力了。

所以,做人做事,唔係求完美,但要求盡力。我整 GFDF 食物都係呢個心態。

你好勁呀
番工都餵到0甘耐,一歲十個月真係無幾個得
當年我都有餵,不過時時長輩比說話我聽,比壓力我要戒
話我係咪無錢買奶粉,話比錢我買奶粉比仔仔食
多多說話一次比一次難聽係0甘講,總之就慘啦
我都好敬佩你做事態度,工作之餘又要做GFDF食物

有空多些分享GFDF飲食心得和食譜

歡迎分享! 整野食最好玩,有得整,有得食,大人細路都開心,朋友又可以聚埋一齊。

餵人奶,都有人俾說話我聽架,但我睬佢地都傻,反正我地兩公婆諗法一致,仲要我老公都好支持,其他人無 SAY 的。其實當時係掉返轉,我老公想BB 仔食人奶多過我自已想,後來經研究後,我才發覺餵人奶真係好,咁就全力向前。
其實你整野食幾叻喎,勁過我。起碼我未試過整燒肉及薯片,睇過你的菜譜,我會搵日試下,幾好玩咁。希望效果亦好食。明天有朋友來,我會同佢地整靚靚壽司,加豬扒及青瓜餡。又是 GFDF 的。壽司面會用紫菜 CUTTER,打出不同的表情造型,放上壽司面。好食又好睇。最衰唔識放相係度,否則可以整張俾你睇下。

有個諗法,其實大家都要 GFDF ,各自有不同的食譜、心得、推介,有無方法可以將佢地集埋一齊,咁我地大家可以有效交流、互相參照,新來者又可以更快上手,幫到其他要開始戒口的小朋友及媽咪。

點樣整個 LIST 呢? 點樣可以將個 LIST 置頂? 點樣先方便查閱呢?

放係呢度唔係唔好,但有點散,用起上來要慢慢搵,唔夠效率.....

回復 apple~y 的帖子

Dear apple!y,

Thanks a lot for your kind assistance on this matter, and I will think about this as the cost is not very expensive

apple~y  只做食物測試,一次性質價錢都ok
跟醫生做生物療法,要測試多種項目,又要食營養補充劑
加埋診金條數就唔同  發表於 12-7-22 14:00

我整0野食唔係叻,只係鍾意用簡單材料,簡簡單單整完,唔好太複雜太花時間
自己整合乎經濟完則,
個燒肉之前睇"may姐有請"都有教整
就算唔係戒口大人,小朋友都鍾意食,好健康
點都健康過燒味鋪0的燒肉

好感動!真的!感動大家為我一家及仔仔打氣,簡直是全面的心理輔導及實戰教材,也感動大家對自己子女的付出,若他們大个,明白父母曾付出的心力而感激,你說多好.
剛到little x,裝修,明天轉戰中環!另無麥抽油,有無邊只較易買?

myson727  明天會更好! 加油  發表於 12-7-25 12:33

回復 bbqiu 的帖子

什麼油?你是指豉油嗎?LITTLE X 銅鑼灣裝修,但上水有間新店。我本周六準備去行一行。好耐無行過,好想去睇下有乜新貨,兼投訴下佢地好多我想買的野都缺貨。

今次打風,阿女瞓覺時喊左一陣,話好驚風球。或許對她來說是很新的事情。其實我做媽咪,今次打風亦有一番體會。
第一次覺得屋企細唔係壞事,起碼仔女驚大風,一嗌我即聽到。
第一次覺得窗細,唔係壞事,因為十號風球,風打埋來,好驚個窗爛,所以個窗唔大,反而無咁恐怖。
突然想,阿女雖然發展遲過同年紀小朋友,但佢而家又可愛,又肯同我溝通,又肯同小朋友玩,應該心存感恩,努力的生活。

係呀!个小朋友同人地的唔同,連自己諗野的角度都完全唔同了,我們感受到幸福感的敏感度也較人强.體會的人生都唔一樣,但這是好的.
     我也不打算戒得好清,敏感度高的便不吃,豬.牛我也會比佢食,keep 住GFCF.
      上水有LITTLE X,那真好.!我住屯門,会方便得多!可否告知电話及地址?我看到的貨品寫含殼膠,就是Gluten free 嗎?
       是鼓油,因好似是你提及的台灣鼓油是豆做的,不知有否記錯?
       另我想一些看生物治療的爸媽,医生給這 麽多藥(9成是營養補充劑),怕不怕小朋友消化了?   thx.
‹ 上一主題|下一主題