用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

國民教育 [複製鏈接]

9月要上國民教育嗎?
   0    0    0    0

Never heard of it.  In fact, they only have Liberal Arts which is about humanity, and life in community... more about moral and social education.

應該唔會!佢哋要上“人文素質(Liberal Arts)”, 今年6月嘅時候,女女返嚟講,佢知道六、四,原嚟學校有提。

係唔係全港小學都要推行?如是,A-school會不會用浸大出版的那本”好書”?

A-school有機會下學期推行國民教育!!
話說學期尾有一次morning assembly,Ms Din問學生有冇人支持下一學期上國民教育堂,結果冇學生舉手支持.跟隨她問有冇學生反對,結果有三個五年級男同學舉手反對.Ms Din問其中一個學生反對的原因,該學生指擔心會有學生被洗腦! Ms Din答話國民教育未必會洗學生腦,她鼓勵同學回家多作思考.

我本人極反對即將推行的愛國教育,尤其對未有思考能力既小學生,他們很多時都會十分相信老師的教授.即將推行的愛國教育頗為偏頗,肯定會爲學生門有不同程度既洗腦作用.所以29/7我一定會同家人一同出來遊行,盡一分阻止愛國教育既推行.各位家長,你們都一齊站出來,保護你的小朋友,保護我們的下一代

回復 GGmonster 的帖子

Absolutely agree with what you said.
總之是難為老師, 苦了學生.

老師啊!我們的小孩在你們手,你們會怎樣演譯這本敎材呢?家長又要花上幾多時間去跟進?相信是要比老師多2-3倍,因為我的小孩是十分相信老師的話

danielson 發表於 12-7-22 22:48
回復 GGmonster 的帖子

Absolutely agree with what you said.
從女女口中,得知有老師提過64,仲話寧願繼續英國管治,雖然這點我不認同,但明顯這位老師一點不左,怎樣敎這本紅材料呢?實在難為!

其實校方有否就此諮詢家教會的意見,又會否透過問卷調查了解家長的意願?我支持讓學生多認識自己的國家,例如人文素質科也有認識祖國的課題,但反對將一些具爭議性的意識形態硬灌給學生。這絕不是逢中必反,只是人人都要有獨立判斷和思考,才能令社會變得更好。

咁真係要問問DR WIL CHAN。

學期中曾經去過一個國民教育營喺compulsory,都知道喺brain washed camp,毋想過咁嚴重,我仲以為該位come from PK College 的老師重返 PK College 就一天光晒,点知.........

可以從何處了解多些詳情?在此大是大非的問題上,我覺得總校長應該向家長和學生詳細說明!

thin_piglet 發表於 12-7-24 13:38
學期中曾經去過一個國民教育營喺compulsory,都知道喺brain washed camp,毋想過咁嚴重,我仲以為該位come  ...
下,你意思係學校搞左個洗腦營?家長上定學生上?幾年級?

引用:Quote:thin_piglet+發表於+12-7-24+13:38+

原帖由 idy926 於 12-07-24 發表
下,你意思係學校搞左個洗腦營?家長上定學生上?幾年級?
其實最近大家係咪敏感咗啲?
國民教育好多年前已開始有,
有邊間學校係唔番大陸遊學架?

我諗要同學校了解番會唔會用浸大果本「中國模式」。本來了解自己國家係好應份,好正常,但果本書的立場係令人擔心。

童夢2011 發表於 12-7-25 09:25
其實最近大家係咪敏感咗啲?
國民教育好多年前已開始有,
有邊間學校係唔番大陸遊學架?
我就係最擔心用這本敎材,愛國緊係無問題,問題係本書以偏概全

有冇人知道是不是用這套教材?
‹ 上一主題|下一主題