用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 國民教育
go

國民教育 [複製鏈接]

港同會唔會9月加國民教育科呢?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

今年由小五開始,利用其中一個term的一堂原中文單元改為國民教育,應該是用校本課程
下一年就小五小六
第3年由小四至小六

DalaDala 的帖子

本來愛國愛港係好事!但係國民教育又攪到一團糟!被視為洗腦科!唉!

http://m.yahoo.com/w/legobpengine/news/blogs/childfly/%E6%88%91%E6%83%B3%E5%AD%A9%E5%AD%90%E6%84%9B%E5%9C%8B%E5%97%8E.html?orig_host_hdr=hk.news.yahoo.com&.intl=HK&.lang=zh-Hant-HK

回復 ziyi 的帖子

Thank you!

醒目開學勳章 王國長老

引用:本來愛國愛港係好事!但係國民教育又攪到一

原帖由 super29 於 12-07-21 發表
本來愛國愛港係好事!但係國民教育又攪到一團糟!被視為洗腦科!唉!

http://m.yahoo.com/w/legobpengine/ ...
校本我會放心好多,一間會「兜口兜面」同學生講六四既學校,我對學校有信心。我同意,建立返學生對國家既歸屬感係好事,學校而家都有升旗禮,莊嚴既節目會奏國歌教小朋友起立,亦會o係常識科/週會中講中國,由古至今既成就同大事,係洽當既做法。未來會吾會洗腦...睇定d吧

其實我只係今年報小一, 但關心到國民教育對小朋友將來的影響, 所以想了解多d。個人認為, 校本並非一定好, 一定唔將「手冊」精髓納入校本課程內。如果我小女有幸被港同選中, 我都希望能了解校本課程既內容。

醒目開學勳章

回復 DalaDala 的帖子

如果一間連64都在常識科的課堂內很持平的講解
我絕對相信學校的校本

DalaDala    發表於 12-7-31 00:03
‹ 上一主題|下一主題