用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 九月硬推腳痕教育!!
go

九月硬推腳痕教育!! [複製鏈接]

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/60mnrtHUxfk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

0    0    1    0

大家參加左呢個福建6天/12天團, 有d topic預左唔講架啦, 但係亞領隊, 你成日係架旅遊巴度, 大唱愛黨歌, 好討厭呀!!

kakadaddy 發表於 12-7-19 10:10

多謝kakadaddy放這條link上來,毓民雖然講得好大聲,但非常有道理,大家值得花七分鐘時間入去聽一聽。

國民教育已經殺到埋身,不能迴避,大家要想一想,究竟我地的孩子需要怎樣的國民教育?

我跟毓民在片段發表的觀點很接近,國民教育應該包括:

中國歷史
中國文學
中國文化
中國哲學
中國國情

當然亦應該包括中國共產黨的興起和發展,成就和缺失。

kakadaddy 發表於 12-7-19 11:32
大家參加左呢個福建6天/12天團, 有d topic預左唔講架啦, 但係亞領隊, 你成日係架旅遊巴度,大唱愛黨歌, 好討厭呀!!
可否分享福建團有什麼topic?中學部反而無咩特別,點解小學部搞到咁紅?

會唔會係個導遊「錯估形勢」,見到有福建兩個字就自作多情,當您地係國民小先鋒咁教,去討好佢個老細呀?

最可怕反而是行政人員胡亂揣摩上級的意思,將好事變壞事。

入讀福建, 預左最少都讀6年, 如直升中學, 則12年......

89年見證64, 香港的遊行大多有參予, [毋忘六四], [結束一黨專政]........不知嗌過多少千次........

大是大非擺在眼前, 又怎能因為時間過去, 而把它淡忘呢?

但是女兒入了有紅色背境的學校, 深知不方便談這些了, 不談不等於忘記.....

但我不談64, 不談反共不等於認同共產黨所做的一切...

在處理[國民教育]科的取向, 我實在對福附非常失望, 大圍都未行, 就自行先在生命教育科加入, 講句難聽點, 擦亞爺鞋唔使咁博嘛?

現在亞爺要幫d小朋友洗腦, 全港幾個最大的辦學團體, 天主教香港教區, 聖公會, 保良局, 中華基督教會, 東華三院,都hold住, 紅色背境的辦學圍體此終要做野, 好無奈!

來年的課程安排會是怎樣? 引脛以待!

我祇想講 : 千憶華麗的動聽謊言, 都敵不過鐵一般的事實!

我都有同呀仔討論過國民教育科, 佢話主要教國旗之類,我們一定密切留意它的內容,從旁真正解釋給呀仔,絕不會讓任何人歪曲事實,教d似事而非的事給小朋友.

或許我講述2011-2012年度小三國民教育大概內容,讓大家了解!

上學期講述:國內有多少省、自治區、特別行政區
                     國旗(每粒星、顏色)內容、意思;
                     國徵特徵、結構;
                     國歌來源(誰作的曲、詞)

下學期:神州火箭有多少種類、何時第一次發射衛星、載人、第一位太空人等等

以上是我的分享,國民教育以我目前觀察,並不是什麼洪水猛獸!我承認我愛國,但未至於愛黨!由記得小時候課室、政府機構都掛有英女皇頭像相,到現在想起,我反而感覺到個人崇拜!

希望大家保持冷靜,繁事看兩面。套kakadady之言,引脛以待!

無錯, 我們是愛國,不是愛黨!

但在一個一黨專政的國家裡, 愛國就算不等於愛黨, 也變得十分含糊........

所謂國民教育, 很容易會變成政治宣傳工具.....

familyking  我同意好易有偏頗。  發表於 12-7-28 19:05

看了 JANFEB 你的內容分享, 有些真的不了解, 都幾有趣喎, 想了解下添...

oldjac,baba987:

言重啦,我都係講事實,豈敢在公衆平台胡說八道!

我亦係透過此科知道國家一丁點事,大家現在問我,我都唔記得答案!
暫時我個人認為課文內容正面的,昨晚執拾阿仔書櫃,原來還有一張note,
是常見吉祥物,講真唔睇過都唔知!

最主要是以前我大仔在臻美時,有一學期的主題教學已概括以上課題,亦有宗教科教授一些德育課題,其實都無一定必要開国民教育科。一定要好小心觀察,尤其福建已是出名的左學校,我一定不容許及容忍任何人利用小朋友的無知。希望各家長亦應加倍監察。

kakadaddy  對! 加倍監察! 若有意見, 可透過PTA向校方反影  發表於 12-7-29 09:45

回復 janfeb 的帖子

JanFEB

多謝你小三的分享, 真的很有興趣知多d...

回覆:九月硬推腳痕教育!!

我小朋友讀左兩年腳痕教育,一星期一次,多數教d好皮毛乜野國旗之類,我覺得家長多D輔導先得

kakadaddy  Agree!  發表於 12-8-11 17:06

可能係香港本地家長會擔心多哋。我問過一些大陸家長,即係細個係大陸讀書嘅家長,他們反而唔太擔心什麼國民教育。可能又係過來人的原故。 而家大陸發展快,多了解大陸都係好事。只要教學內容多&#151851;實,就唔會出大問題。共產黨好唔好,終歸要靠佢自己去証明。

一黨專政, no democracy, no freedom of speech, U say it's good or not......

http://www.youtube.com/watch?v=OLWW8E1fkUc&feature=g-logo-xit

寄信俾校長啦~~
http://parentsconcern.hk/

回復 ilovefssas 的帖子

i have sent by email :)

familyking    發表於 12-9-9 00:26
Tommy  為您鼓掌,勁!  發表於 12-8-18 18:24

國教科委員會無權談撤科 家長關注組轟形同虛設

【明報專訊】教育局昨公布成立「開展德育及國民教育科委員會」(下稱國教科委員會),由行會成員胡紅玉擔任主席,其餘包括學界及家長代表等,負責監察科目推行及審核官方國情教材。胡紅玉指出,3年開展期內學校可選擇獨立成科或滲入式教學,開展期後委員會將總結經驗,撰寫報告建議以後的路向。對於民間訴求,即9月開學前撤科再諮詢或押後開展期,委員會證實無權討論。拒絕加入委員會的家長關注組批評,委員會職權嚴重受限、形同虛設,炮轟當局無誠意回應民間訴求。

‹ 上一主題|下一主題