用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 Repeat K2, 學卷用埋今年, 出年點算?
go

Repeat K2, 學卷用埋今年, 出年點算? [複製鏈接]

Repeat K2, 學卷用埋今年, 出年點算? 可否申請要多一年?
   3    0    0    0

可以揾社工聯絡醫生簽紙,同有關部門申請延長學券

是否真可以???因我都有這問題???

pipi331  堅系可以申請延長多一年學卷GE  發表於 12-7-19 15:25

醒目開學勳章

原帖由 EKME 於 12-07-19 發表
Yes,叫社工揾醫生寫信,大至講下點解要延長。
另加家長信同幼稚園校長寫信証明讀緊同會升讀高班。
連出世紙copy,舊學券copy之類文件交去,等學券果邊啲主任call back!
我前年係第一批申請人!

THANKS  !

Anpanmama 發表於 12-7-19 17:07
連出世 ...

請問係今年要搵社工, 定出年至搵?

of course this year la, they need several months to handle

引用:Quote:原帖由+EKME+於+12-07-19+發表是否真

原帖由 Anpanmama 於 12-07-19 發表
連出世 ...
請問家長信怎寫?是不是很簡單說什麼什麼原因要延長學卷便可以?

引用:Quote:原帖由+EKME+於+12-07-19+發表是否真

原帖由 Anpanmama 於 12-07-19 發表
連出世 ...
請問家長信怎寫?是不是很簡單說什麼什麼原因要延長學卷便可以?

如果要延長學券, 打去學生資助辦事處問, 佢地會叫家長寫封信連一些文件COPY寄比佢地就會安排申請。不過最好有咁早咁早申請啦!

回覆:Repeat K2, 學卷用埋今年, 出年點算?

唔駛經社工架,學校信及家長信,證明係要多一年學卷就可以。學校會比學資嘅資料比你去同佢聯絡。

kyokozhk 發表於 13-3-6 20:47
唔駛經社工架,學校信及家長信,證明係要多一年學卷就可以。學校會比學資嘅資料比你去同佢聯絡。

...
請問怎樣證明?如果我個原因係因佢係細B想佢repeat K1 仲轉校(因為怕佢見同學升自己升唔開心)佢地會受理嗎?

其實每個人基本有3年學卷,佢係唔理你讀緊K幾,我當年repeat k2,都係等到K3時(第4年)先申請,所以你現在只係repeat k1,唔駛咁快申請住。等第4年開學時叫學校寫信證明,及你本人都要寫一封,寄去學資,到時記得問學校攞學資資料,問清楚需要D乜,因我驚年年唔同喎!

其實原因可以寫有特殊需要(發展遲緩)。我當年好似係咁寫

回覆:Anpanmama 的帖子

Yes,我仔之前都試過

發展遲緩喎~想清楚你小朋友是否真是發展遲緩先呀~

Sorry!路過~睇錯版!打錯嘢!請願諒!

‹ 上一主題|下一主題