用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 2012/2013 聖保祿天主教小學小六
樓主: YongXin
go

2012/2013 聖保祿天主教小學小六 [複製鏈接]

回覆:2012/2013 聖保祿天主教小學小六

其實差到什麼成績先去不到隔離中學?

醒目開學勳章

引用:其實差到什麼成績先去不到隔離中學? +

原帖由 TTMA 於 12-11-26 發表
該帖被管理員或版主屏蔽,或作者被禁止/刪除
幾年前響呢度同各位靚媽計過數, 全班尾10至尾5就危了.

是否一月的自行派位不可以遞表去隔離中學?

全班尾10都很容易,如一班三十人

引用:是否一月的自行派位不可以遞表去隔離中學?

原帖由 TTMA 於 12-12-06 發表
是否一月的自行派位不可以遞表去隔離中學?
點解吾可以,如果你係一心一意升去隔離,就一定要自行時揀佢,小學會幫你哋收表,行都吾洗行!除非你心目中有另外兩間中學又吾同。

引用:全班尾10都很容易,如一班三十人

原帖由 sauwaileung 於 12-12-06 發表
全班尾10都很容易,如一班三十人
我覺得考班尾嗰 5, 6個危啫,尾 10 應該 ok 既

請問點知班中/級中排名? 不是小一至小六都不排名次嗎?

班主任的確係唔會講個名次你知,但大約晌咩位置都會透露一二 ~ 前面、中上、中間。。。
舊年我朋友細女升中,成績有啲係合格邊緣,老師叫佢唔好揀隔離,話入到都會讀得好辛苦。阿媽 15 16,但都係鍾意校風,怕唔知派到去邊間驚學壞,一樣照填過到去,真係讀唔掂至算。

我自行交隔離,甲一乙一隔離,無驚無險就讀隔離。放榜那天她們很開心,一大班同學一齊嘛。

S1課程當然比小學緊張,但她們都應付自如,開心吱吱喳喳又一天。測驗成績驚喜,沒有傳聞中的『常fail』。寫short essay 流暢有重點,S1有此能耐我已滿意,感謝老師教導。老師及師姐『十分鼓勵』多參加ECA,so far中學生活是精彩又開心。

引用:我自行交隔離,甲一乙一隔離,無驚無險就讀

原帖由 piggy-ma 於 12-12-10 發表
我自行交隔離,甲一乙一隔離,無驚無險就讀隔離。放榜那天她們很開心,一大班同學一齊嘛。

S1學程當然比小 ...
excellent! well done!
真的是選對了學校!

回復 Rattie 的帖子

Morning Rattie

多謝妳一直的幫忙,升中時真的很煩惱,幸得過來人指點迷津。

如果一心一意過隔離中學,咁自行那階段要不要選擇隔離呀?

TTMA 發表於 12-12-10 20:42
如果一心一意過隔離中學,咁自行那階段要不要選擇隔離呀?

要!自行、大抽獎一定、絕對要揀隔離做第一志願!!

真係冇更加好嘅 2nd choice 的話,自行第二志願就唔好填。

曾經有家長諗住 play safe,band 1 生自行第二志願揀咗 Canossa,咁就俾 Canossa 收咗。
真係咪亂填呀,自行係要揀一間你願意入嘅學校.

請問兩三年後spss直資, 變左自行唔洗揀, 咁阿女假如是band 1中上, 咁自行對策如何?
請指點迷津.

laumanwinnie 發表於 12-12-11 11:53
Hi Piggy-ma,

那妳囡囡真是叻女, 因為呀女話中文及數學, 就算是A班, 都有很多人不合格.

恭喜!係囉,之前鬼 c 咁擔心,依家可以放心少少喇。。
你女都一樣 ~ 選對了學校,真的是件慶幸事!

愛愛地球 發表於 12-12-11 10:43
請問兩三年後spss直資, 變左自行唔洗揀, 咁阿女假如是band 1中上, 咁自行對策如何?
請指點迷津. ...

根據我女嗰屆,band 1 同學嘅其他自行選擇:
bps(大熱)
ying wah girls
marymount
st stephen's girls

全部都係女校,都有機架,呵

但係遊戲規則依然大同小異,斷估你都會 apply spss,band 1 生都會入到去,咁你就要放棄自行同抽獎。
如果你想放榜校後去叩門,咁應該自行照去 in,因為有啲學校係晌自行嗰 list 度 call waiting e.g. bps, ying wah。
我有朋友雖然冇去叩門,放榜校後第二日 ying wah 打俾佢話有位問佢女想唔想讀。

我想問全班尾五,總平均分太約幾多分呢? thanks.

sauwaileung 發表於 12-12-11 18:42

我想問全班尾五,總平均分太約幾多分呢? thanks.

e d 問題真係答你唔到,況且成績、水平屆屆唔一樣,我諗問班主任比較穩陣。
(三年前)應該有主科係唔合格的了。
我覺得如果女女係冇乜機會升過隔離,班主任應該有責任話比家長知。
個人意見,如果隔離都唔收,女女好大機會係 band 3,我諗我會揀何東(band 2 女校)做首選,希望唔駛入間 band 3 學校,老實,佢哋嘅水平係比好多其他小學嘅 band 3 高,不過要放棄 spss,談何容易,除非女女自己唔想讀得咁辛苦,而又捨得班同學仔。

‹ 上一主題|下一主題