用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 係咪好小事呢?
樓主: Chowying
go

係咪好小事呢? [複製鏈接]

Chowying 發表於 12-7-19 16:21
多謝回覆. 囡囡6歲, 但有語言 delay 9個月. 其實我係覺得個句 [媽咪, 不如玩跳樓自殺呀. ] 唔係幾好, 好似 ...
我都覺得唔係幾好
我女kg時都有跟同學學左d唔好聽既說話
我都叫左佢唔好講, 話冇禮貌咋

minamina 發表於 12-7-19 08:35
我會同阿仔分析下聽這些話的感覺,建議佢改D建設性的口號來玩,如:飛上 天堂一樓,熊貓食竹影響反D ...
多謝回覆. 咁你囝囝好醒啦! 我暫時只可管好自己個囡唔講, 佢口齒唔係咁伶俐. 你既建意要遲d再實行.  Thank you.

JustAParent 發表於 12-7-19 08:58
其實真係好小事。分清楚什麼概念會入腦、什麼不會。「粗口爛舌」會成為說話習慣,要禁。(其實中學也會講) ...
多謝回覆. 我其實唔係覺得自己個囡會去自殺或吃c, 係覺得囡囡向其他人咁講會唔好, 尤其佢一知半解, 如果叫長輩或其他朋友去玩跳樓, 就真係

醒目開學勳章 王國長老

原來你女女有speech delay, 唔怪得你怕有人搵佢笨了
我仔細個都有speech delay, 而家追返上了, 不過問題去左專注力, 真係麻鬼煩(佢係聰明仔不過做事衝動), 所以我更加著緊要強硬d阻止佢做d唔應該既事, 佢條友, 睇少一眼都唔得, 最鐘意挑戰人底線
大家都加油吧

頭先個囡同我講:媽咪,不如玩跳樓自殺呀。

原帖由 Chowying 於 12-07-18 發表
頭先個囡同我講:媽咪,不如玩跳樓自殺呀。
我問個囡係乜泥,原來只是猜包剪“ ” ,大概一面猜一面講~跳樓 ...
跳樓自殺我禁左,唔比佢地玩的。但龍蝦我就同埋佢地一齊玩添,不過唔準講出聲,齋做動作。
其實上左小學之後,我發覺個個小朋友都“王晶”上身,滿口屎尿屁的。但好彩我地聽到仲有得教,否則佢地係外面係咁講就失禮死人。那些年,其實自己都係咁

Chowying  多謝回覆. 屎尿屁還好, 自己細過都會講, 跳樓就認真麻麻啦.  發表於 12-7-27 18:31

Charlotte_mom 發表於 12-7-19 16:57
原來你女女有speech delay, 唔怪得你怕有人搵佢笨了
我仔細個都有speech delay, 而家追返上了, 不過 ...
你好利害呀! 已經追返上泥!!! 唔知點解個囡由 delay 1.5年追到 delay 6-9月就反反覆覆, 可能而家成日掛住追功課喇 , 佢間學校重要普教中, d廣東話真係有排追呀! 要加好多油先得 .
‹ 上一主題|下一主題