用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 係咪好小事呢?
go

係咪好小事呢? [複製鏈接]

頭先個囡同我講:媽咪,不如玩跳樓自殺呀。
我問個囡係乜泥,原來只是猜包剪“ ” ,大概一面猜一面講~跳樓自殺一樓,跳樓自殺二樓咁……,雖然唔係d乜野,但都覺怪怪地。阿囡有講係邊個同學教佢,我唔係想投訴,只覺個同學揾佢笨,唔知第日會唔會出埋咸野,好唔好同老師講吓呢?大家有乜意見?其實係咪我太out,e+興呢?Thank you.

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

咁又唔好講到人地搵佢笨! 大家一齊都係講果d野姐
呢個game, 好多年了, 起碼4,5年前已經見到人玩(去朗誦比賽時見到第2間學校), 我即時禁左我個女學/玩 (先小人後君子呀下)
我的確有同學校反映的, 仲有"龍蝦, 食c" (我都唔知點玩, 總之有食c呢個term), 我真係接受唔到細路仔講埋d咁既野

回覆:係咪好小事呢?

阿女幾大?

我會擔心呢d表面no harm但粗魯核凸既遊戲, 成日碎碎念d禁負面野, 會不知不覺入左腦, 對他日有乜影響, 就真係無人知....

Chowying  多謝回覆. 我最怕係有咸濕嘢同埋同sex有關果d  發表於 12-7-19 16:33

我會同阿仔分析下聽這些話的感覺,建議佢改D建設性的口號來玩,如:飛上 天堂一樓,熊貓食竹影響反D同學

咁可能我都out,我都唔希望我仔講/玩呢d遊戲。
我覺得呢d字眼會潛移默化咁印係佢既小腦袋度。
依家佢未明白係咩一回事,大個識左之後,會以為尋常。
將來因此有乜影響點算…
而且我唔認為呢d字眼係小朋友可以/應該講既。

Chowying  多謝回覆. 我都覺自己好out! 同埋囡囡原來唔知點解嫁.  發表於 12-7-19 16:47

回覆:係咪好小事呢?

其實真係好小事。分清楚什麼概念會入腦、什麼不會。「粗口爛舌」會成為說話習慣,要禁。(其實中學也會講)但小朋友就不會玩幾次跳樓自殺和龍蝦屎屎而去自盡和吃糞的,小朋友遊戲的持續性很低,你反而「越按越出屎」。

醒目開學勳章 王國長老

JustAParent 發表於 12-7-19 08:58
其實真係好小事。分清楚什麼概念會入腦、什麼不會。「粗口爛舌」會成為說話習慣,要禁。(其實中學也會講) ...

當然我唔認為講多2次食c就會去食c
但我真係無法接受一個細路講出"食c"呢d說話lor, 即使係玩遊戲
(我唸起前排自由廣場有個post, 話個女鬧個阿媽食c, 大家點睇, 我即時唸, 父母應該檢討點解day one會容許小孩講d咁既說話)

我記得n年前(真係n年前, 我女仲係kinder kid), 有次我女跌左樣野, 好順口一個"頂"字出左黎, 我即刻望實佢"你講咩呀!" 我女知衰, 勁擰頭都唔敢講第2次, 之後咁多年亦無講過, 我成日都認為, 其實就算好細個細路, 都知咩係粗口, 一定識講既, 差在敢講與唔敢講姐, day one唔去制止佢, 將來一定後悔

mansum92   係 一定要一開始就STOP佢  發表於 12-7-23 20:12

國民教育都係禁陰d陰d洗腦咋.....630新聞前播果斷影片咪禁陰d陰d囉.....

Chowying  多謝回覆. 你陰d陰d咁笑c我  發表於 12-7-19 16:56

跳樓枚我女都有玩,我都禁,後來佢地改做火山爆發,一年兩年三年....
食屎佢地改為cc,而家又改左炸彈,都未禁得黎就改左了....

Chowying  多謝回覆. 睇嚟我要好勤力先得! 不過, 火山爆發同炸彈好過原來好多!  發表於 12-7-19 17:02

我會禁,不過唔會同老師講啦。

Chowying  多謝回覆. 我會先管好囡囡.  發表於 12-7-19 17:04

I've ever heard the following wording game 似猜枚 (some are coming from Utube) from a gourp of primary boys in fast food restaurant, e.g. 跳樓 跳樓 ... 自殺 自殺 ... Six C Six C ... All Lui All Lui ... etc ...

Chowying  Thank you. That's too bad to hear this.  發表於 12-7-19 17:05

我唔會禁, 其實禁都無用.
不過我問佢 " 你地唔覺得核突架咩?"

Chowying  多謝回覆. 我都覺核突, 重要阿囡唔知點解  發表於 12-7-19 17:06

idy926 發表於 12-7-19 09:40
跳樓枚我女都有玩,我都禁,後來佢地改做火山爆發,一年兩年三年....
食屎佢地改為cc,而家又改左炸彈,都 ...

我個女都係, 好多古怪用語, 但又成日改...
細路仔只當係順口UP幾句, 太緊張反而令佢印象深刻, 可能你唔提, 佢好快玩另一句唔記得以前嗰D.

總之唔係粗口駡人我由得佢.... 如果我同我個女玩, 我會同佢玩番我細個嗰D.

Chowying  多謝回覆. 我都覺自己緊張左d.  發表於 12-7-19 17:17

我會同佢解釋個意思, 亦會同佢講講左有咩唔好, 會禁平時唔俾佢講, 但唔會禁佢玩, 因為係佢既社交活動, 就算禁, 佢最多會唔係你面前玩,同覺得你out

Chowying  多謝回覆. 琴晚解釋左, 希望個囡真係明, 不過, 有時我都諗, 囡囡唔玩呢d會唔會比人排擠呢  發表於 12-7-19 17:24

我會同囡囡解釋, 比佢知道講呢類說話的壞處, 之後佢會話埋比佢朋友仔知!

Chowying  多謝回覆. 我都想囡囡會識得同朋友仔講  發表於 12-7-19 17:29

把粗言,負面思想當為平常遊戲,言談才最危險。久而久之,會令小朋友把錯的想成(無所謂,人人都是這樣…,等…)<(-︿-)>

Chowying  多謝回覆. 十分十分同意你!!!   發表於 12-7-19 17:33
abc

Charlotte_mom 發表於 12-7-18 22:45
咁又唔好講到人地搵佢笨! 大家一齊都係講果d野姐
呢個game, 好多年了, 起碼4,5年前已經見到人玩(去朗誦比賽 ...
多謝回覆. 不好意思, 我諗緊第樣嘢. 我怕有些同學好鐘意教其他小朋友, 講d佢地唔明既說話, 例如咸濕嘢或與性有關,所以覺得有小小揾囡囡笨. 我已經問左個囡, 佢原來唔知跳樓自殺點解, 佢e+知道左唔會再講喇, 如果係食c可能好d, 起碼個囡知道自己講咩.

k_lego 發表於 12-7-19 01:38
阿女幾大?

多謝回覆. 囡囡6歲, 但有語言 delay 9個月. 其實我係覺得個句 [[size=15.199999809265137px]媽咪, 不如玩跳樓自殺呀. ] 唔係幾好, 好似叫人去死咁, 好彩係同我講, 如果同爺爺嫲嫲講就大吉利是喇
‹ 上一主題|下一主題