用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 您會用什麼Software 製作 Portfolio?
樓主: 3pigmama
go

您會用什麼Software 製作 Portfolio? [複製鏈接]

簽名被屏蔽

Portfolio封面用iWork Pages,內頁就用MS Word。我覺得MS Word去到現在的version,如果識用的話已經好夠用,做內頁絕對卓卓有餘,更重要的部份係概念的鋪排,內容的選擇,字體及artwork的搜集及運用。用MS Word或Adobe Illustrator的分別不大。因為就算你點印都好,只不過是局限在A4/100g的紙。不過有關MS Excel,Adobe Acrobat及Adobe Photoshop,我想用途好像不太適合吧(雖然我都有成套Design Premium)。

至於相片,除了自己業餘影的,亦請了職業攝影師來屋企及戶外影了一輯相,內容都算包羅萬有。攝影師交貨時已知我的用途而輕手tune好晒,都唔使自己執。

至於printer,都係用公司機print啦,就算一般商用機都會比家用機fine很多(如果公司有professional color而你又有權用到就更好,不過幾十萬一部,我公司都無)。話說如此,但我都有做過一些功夫,就係將屋企個monitor同公司部printer都一起用hardware做calibration,令到印出黎的顏色同我製作的顏色完全一致。
‹ 上一主題|下一主題