用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我真的戇居嗎?
樓主: htts
go

我真的戇居嗎?   [複製鏈接]

mary2000 發表於 12-7-18 17:26
回復 mamafufu 的帖子

我猜直資係SPCS, 叩門又係MCS.

SPCS 同 MCS 都係好好的Band 1A 學校。
是但入一間都應該好開心。

回復 htts 的帖子

Don't worry, I do think you have made the right choice. Your chosen DSS is simply focused on academic results. I recalled the headmistress had said in the briefing session that her students should not be limited to "A" in their academic results but they should get "A+" and there was only a little mentioned on extra curricular activiteis or personal development. Is it really the kind of school life that you or your child looking for?
:-D

嘩,+成篇雞腸,+睇唔明.+再勸妳一次啦,+妳再

原帖由 龍舌蘭 於 12-07-18 發表
嘩, 成篇雞腸, 睇唔明.
再勸妳一次啦,
妳再係o甘做落去, 就真係on 居啦.因為人地一句野就改變立場?  笑話 ...
係!我絕對不想影響我女!

謝謝!

龍舌蘭  可以影響個女的只有妳自已, 改變自已可以改變一切.  發表於 12-7-18 22:41

htts 發表於 12-7-18 17:38
學費都係concern.

平心而論,學費只是每月兩千幾,就有百多年歷史的Band 1A 名直資中學來說,不算貴。

htts 發表於 12-7-18 21:52
Dear all,

My girl and I really need to adjust our thought and mindset.  In fact, I lack confidence ...

如果我係你呢~~`就唔會放棄支好籤la.  
如果我係你o丫嘛~~`但事實我唔係你o羅~~~
各人有各人o既顧慮/ 唔同既實際情況嘛, 你先知自己既需要.

不要理會別人的話,每間學校都有其優點,缺點,小朋友才是主角,好學生在任何學校都可以鋒芒畢露,不要顧慮太多,既然已决定了,叫呀女要更努力,証明給親戚知,他們錯了!

回覆:htts 的帖子

哈哈,而家我可以話俾我老公聽世界上吾止我一個系咁喇!左諗右諗,成日playback番以前:系吾系做錯東做錯西。其實都做左決定,點解要轉入去錯定啱呢條問題度呢?今日聽呀Do姐嘅電台節目,一啲吾重要嘅comment,點解要care呢?吾好諗咁多啦!我信上天有好安排俾小朋友,只要有我地在旁,一齊stay positive就會好。希望你地早日align/reset你哋嘅expectation,開始愉快初中生活。

Thanks
Mo-ma

htts: One of school boy also got a place in a band 1A boys secondary school with failing marks too. 發表於 昨天 21:53

htts: Yes, she could get terrible marks in Maths and Chinese. 發表於 昨天 21:34

我反而好奇阿女來自邊間小學??

回覆:我真的戇居嗎?

兩間都B1a, 你女能夠考到已非普通成績可做到,你親戚話你女低質,你又何必同呢啲人一般見識

BAND 1 既學校都有人因跟唔上, 而比家長話唔好啦, 唔使太擔心, 開心放完暑假, 準備9月開學啦!

小兒就讀津中六年,因音樂、體育交流和小學同學關係,他認識不少其他津中和直資名校的學生。兩類學校的學業和行為應無大分別。直資的家境較為寬裕,較多在高中時到外國升學,為升學讀書的壓力較少而已。

每月省囘幾千元,六年下來,不是小數。

HY412    發表於 12-7-19 09:32

我都有朋友做教育界, 佢地只識話呢間好, 果間差, 但妳們作為家長的, 只要搵一間"適合"小朋友的學校, 要知道沒有"最好"的學校. 吾駛理人地啦. 兩間都係勁野! 吾係浪得虛名架, 兩間都收妳阿女, 証明阿女有料到, 佢地識貨!

我相信好多野係整定, 既然安排選左讀津校, 解決左$既問題, 至多可用d $去幫阿女甫習, 而家只要向前看, 迎接黎緊既中學生活啦! 路遙知馬力, 比d信心阿女, 一定得既!

htts  thanks  發表於 12-7-19 10:19

引用:+本帖最後由+cellon+於+12-7-18+22:30+編輯

原帖由 cellon 於 12-07-18 發表
人地都無講係MCS.   BPS or SMCC 都可以。係唔係呀樓主?

a_mum2009  mcs , smcc 即係邊間  發表於 12-7-19 11:47

醒目開學勳章

洛婷 發表於 12-7-18 18:19
我睇過之前既 post  , 好似數學得 8 分 ???

好奇...點扣名校 ???
好似數學得 8 分

如果當真, 根本直資學校都吾會有份in, 相信樓主太謙虛嘞

醒目開學勳章

Pizza_Hut 發表於 12-7-19 10:50
好似數學得 8 分

如果當真, 根本直資學校都吾會有份in, 相信樓主太謙虛嘞
可能係小測/QUIZ , 滿分係10分, 甘拿8分都好叻啦
係樓主太謙虛啦

入到SPCS, 還要叩到門, 一定吾會吾合格啦

多利是  言若有憾, 心實喜之, 嘿嘿, 這才叫真人不露相呢!   發表於 12-7-19 15:37
headwind  言若有憾, 心實喜之, 嘿嘿, 這才叫真人不露相呢!  發表於 12-7-19 13:25
Sumyeema1  agree x 2, 以前睇企 post, 哎晒救命, 以為企個女考得好差.....  發表於 12-7-19 11:29
Pizza_Hut  agree   發表於 12-7-19 10:56

醒目開學勳章

esmond88 發表於 12-7-19 10:50
人地都無講係MCS.   BPS or SMCC 都可以。係唔係呀樓主?
HM.........如果我估呢, 我會估BPS LAW因為SPCS 係香港區, 其餘兩間係九龍, 得BPS 係香港區
雖然,  SPCC 都係香港區, 但, 我又吾見得SPCC 成績下滑緊 (雖然我都吾知BPS成績係吾係下滑緊)

而, 又可以放棄得SPCS 既, 我估都係得BPS 一間啦(香港區), 吾知我有無估錯呢?

兩間都一定是好學校,又只能讀一間,無論如何都沒有比較最後結果的可能,又不能從頭再來,所以決定因數是在你女兒的自身努力和目標而不在學校。你的親戚倒值得批評,身為老師競然這麼狹獈和膚淺,有辱教育界,倒不在他是名校老師,名校老師在意名次的高低倒不出奇。

esmond88 發表於 12-7-19 10:50

1,話MCS的是Mary2000, 不是我。
2, 無論是MCS, SMCC, 或BPS, 都是Band 1A頂級英中,是但入間都咁開心啦。

‹ 上一主題|下一主題