用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 返學一年感受
go

返學一年感受 [複製鏈接]

當年報創價主要是被完美的視學報告同卓越教學獎吸引。如今作為一年用家,又有更多感受。

1)教學團隊超專業:我仔會話我知學校發生的事,我覺得老師糾正小朋友錯誤的方式,對小朋友的引導好專業
2)課程重全面發展:學校重視群性發展,我仔以前不知點同小朋友玩,如今同不識的小朋友好快就玩的好好。每月生日會都安排全部小朋友上台表演,培養小朋友自信,而表演內容完全校方編排
3)小組教學,對於我仔這種不專心同活躍的小朋友真是好好

4)學校活動時間安排十分適合上班父母。我知有幼稚園,家長經常要請假

5)學期尾的綜合評估報告非常細緻、全面同專業。本來上學期尾收到就想上來寫幾句,但因為懶。。。現在一年結束,非常感謝學校,都想寫出來同大家分享。

13    0    0    0

醒目開學勳章

你簡直寫晒我心個句,我真的好開心個女係呢度讀書,好感謝學校的所有設計安排都係以學生為中心,小朋友先可以學到咁多. 十分期待9月的新學期.

嘩~~~好開心創價收了仔仔, 好期待8尾啊!

回復 0718 的帖子

小兒讀完3年,我地好唔捨得,畢業禮表演好精彩.
哲哲寫真 哲哲私相集

完全同意上述家長所講, 在讀了一年創價後發覺學校真的是表裡合一, 所有老師及各部門的職員都十分好, 老師在教導小朋友方面盡心盡力, 我的小孩在過去的一年獲益良多, 進步很大, 創價真的是一所好學校.
再次感謝學校對學生的耐心教導!

貢獻勳章

作為家長,家校合作最為重要,而創幼的老師們真的十分細心,小至兒子在校,同學不小心攞錯食物盒,老師都會打電話俾我,同我講"唔好意思"...當然我覺得係好小問題,但係會睇到老師對小朋友十分"上心"!
大女2003入學,當時已經十分開心因為深深感受得到,創幼上下一心,唔會向錢看或是為難家長/小朋友.
所以小兒選校,根本無理由唔再次選擇創價!
9月小兒升K2了 ^^

我都冇揀錯學校,囡囡係創幼呢三年真係好開心,佢好唔捨得離開,仲話想繼續讀,如果有創價小學就仲好。其實作為家長我都好唔捨得創幼!

我都十分同意你們的講法我兩個囝囝能有幸入讀創價真係一種福氣

可否分享創價的課程深淺? 因想報到.

學習係一條漫長的路,起步時應培養孩子的學習興趣,啓發思考和引起動機,小朋友打好基礎,培養出自信心,自然會自動追尋知識求上進,快樂又持續地學習......在起步時就算識很多艱難的字,或認識很多天文地理,但連自己上厠、吃飯和整理自身都不會,在我而言就接受不到了,而且那只是一種輸入法,不可靈活受變通和運用,長大時的學習路就越難行了!{:1_1:}

回覆:yau2012 的帖子

睇完你地嘅comment, 創價真係好好

我女兒今年K2, 完全讚同大家, 最感動係暑假前收到老師一張相片CD, 原來係全年上課及活動相片, 竟然有七百多張相, 而每張相都有女兒的, 原來是老師weekend抽時間分相給每位同學的, 忍不住要打電話多謝老師, 真係好感動可以睇到女兒的校園點滴。

回復 yau2012 的帖子

講得好好..好感動

回復 karen0128 的帖子

是 2013-2014? 為什麼那麼早知道?

回復 jessie852 的帖子

睇清楚留言時間係7 月份,人地係今年12-13讀k1架,好期待8月咪即係開咗學囉

我第一次睇到咁多人讚一間幼稚園.... 咁有無野唔好呢.... ?

回復 jessie852 的帖子

係2012-2013

醒目開學勳章

引用:我第一次睇到咁多人讚一間幼稚園....+咁有

原帖由 mmpbb 於 12-12-14 發表
我第一次睇到咁多人讚一間幼稚園.... 咁有無野唔好呢.... ?
相信無野係十全十美,視乎每個人點睇點衡量,我又唔覺有乜唔好喎

回復 mmpbb 的帖子

有, 一定有!

創價最唔好既地方係, 無小學!

每年七月, 畢業生同畢業生家長都依依不捨地離校

請問有媽媽可以分享一下interview要考d咩嘛?
‹ 上一主題|下一主題