用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問林護自行收生準則
樓主: cychan39
go

請問林護自行收生準則 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+alanwong238+於+12-7-22+09:16

原帖由 alanwong238 於 12-07-22 發表

我有次係荃豐商場行街, 見到有三個林護既男仔拿著個籃球 ...
哈哈,講多些趣事,我們係大家族,每個weekend都會返外婆家gathering,大家都係吹下水,睇下電視,老一輩的打下麻雀,但佢兩兄弟時時在房唔出來,我每次入去搵佢地,次次都做緊同一件事,傾緊一些數學題
仲要拎埋枝筆計,我望下張紙,成張A4都寫滿唒又長又難(我唔明)的公式,嗰度係一條題目
我問佢地悶唔悶,他們不知幾開心,仲話頭先在家未計完

尼d未讀書人囉. ^ ^

alanwong238 發表於 12-7-22 14:49
勤力是會有會報的!!

唯一林護唔夠既係知名度
Why? Already very famous!

Quote : annafong  但我識得仁記同仁立d家長講都唔係好多功課........唔通係想話我知都未通霄做........哈  發表於 5 小時前

my friend had immigrated to USA but her daughter cannot get into 精英班 when she was P3 to P4. may be she was not the type.

回復 like_travel 的帖子

小朋友在仁記升P5, 一般1.5小時可完成工課, 真的不多

TULIPA 發表於 12-7-22 18:51
回復 like_travel 的帖子

小朋友在仁記升P5, 一般1.5小時可完成工課, 真的不多

那算幾好,可能我朋友女兒真係做得慢!
另外, 我女每天做功課時間約半小時至一小時(P4-6),但佢做得得好快!

miffy 發表於 12-7-23 09:04
如果我仔全級頭3名, 去st. paul co-ed、男拔、皇仁、king's、喇沙, 女仔頭3名去庇利羅氐、女拔, 點會去林 ...

呢個世界就係人"簡"你,你"簡"人, St. paul co-ed、男拔、皇仁、king's、喇沙, bps, dgs 未必會比機會全級頭3既同學, 這是今年龍年 / 減班 效應下的結果, 要全級第一名 or 頭十兼有特殊技能(而又合該校須要既人材) 先有機 !

今年競爭比往年更慘烈

alanwong238 發表於 12-7-23 13:59
其實而家好多傳統名校已經大不如前, 只係剩返個殼。好似英皇, 2008 和 2009兩年會考得5成6科14分, 2010年好 ...
所謂江山代有才人出,St Paul Boy 真是個好寫照。

我想知除左仁立同浸聯, 林頀最多學生是來自邊間小學, 有冇特別PREFERNCE?

醒目開學勳章

MSBOY 發表於 12-10-19 11:16
我想知除左仁立同浸聯, 林頀最多學生是來自邊間小學, 有冇特別PREFERNCE?
朋友既女女係林護讀高中, 佢話d同學多數來自協和 、聖芳濟、陳守仁

peggy 發表於 12-10-19 14:26
朋友既女女係林護讀高中, 佢話d同學多數來自協和 、聖芳濟、陳守仁

Thanks a lot.
‹ 上一主題|下一主題