用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 边種課外活動升dgs有優勢?
樓主: winkdex
go

边種課外活動升dgs有優勢? [複製鏈接]

真心奉勸樓主及其他家長不要以入某一學校或名校為唯一目標.孩子能不能成才,不是因為入了某一學校,而是孩子本身的素質及態度,學校只是一個環境.只要環境不是太差,已經夠了.

真心奉勸樓主及其他家長不要以入某一學校或

原帖由 Ceci333 於 12-07-27 發表
真心奉勸樓主及其他家長不要以入某一學校或名校為唯一目標.孩子能不能成才,不是因為入了某一學校,而是孩 ...

absolutely agree

能力不夠,入了DGS反而仲自卑...真係要搵適合子女能力/興趣/性格的學校先係王道!

thenewipad    發表於 12-8-17 11:34

cellon 發表於 12-7-18 20:18
同意管弦樂比鋼琴重要。

但若flute 5級,不知有沒有audition 的機會呢?

呢點我都想知, 曾有人說FLUTE五級會在呈分加分, 唔知真假?
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回覆:grace_xian 的帖子

我就識得一個學flute的學生,在小五已是八級dist及校際flute高級組冠軍,結果成功入讀女拔。

今年識得int女拔個個都有八級,祇有成績全級頭二十名才能成功入讀。

grace_xian  嘩, 標准愈來愈高, 漿終都要小朋友handle到先得  發表於 12-8-18 10:06
like_travel    發表於 12-7-28 14:32
like_travel    發表於 12-7-28 14:31

回覆:CPU1995 的帖子

靠音樂入還需成績配合,靠體育入就唔需葽,今年識得2個全級尾二三十DG都收。

小兒明年升中,剩係對鋼琴有興趣,校際亞軍,大大小小鋼琴比賽5至6級冠亞軍優秀約十個,第一次呈分試級名次15/180,想考地區b1頭英中,真係小小幫助也沒有嗎?

醒目開學勳章

ha8mo 發表於 12-7-27 10:31
看看港大的Sports Scholarship Scheme網頁
http://www.ihp.hku.hk/programmes/admissions/sport-scholar.p ...

十優狀元最後探戈

她是會考10優生、是經驗豐富的D1泳將,更是女拔的泳隊隊長,若選女拔「至叻星」,捨陸恩其誰?這位中六生拿住會考10支「火箭」,明年將獲「拔尖」入讀大學,換言之今次賽事將是這名17歲的「模範生」在D1泳賽的「最後探戈」。

雖在個人項目A Grade 50自中僅得第4名,不過在這個非專長項目中游出個人最佳的28秒正,陸恩已稱好滿意。

不捨告別中學生涯 回顧6年代表女拔萃生涯,連續第2年擔任泳隊隊長的她毫不吝嗇愛校之情:「一定不捨得,但在這裏認識到很多好朋友,有不少開心回憶!」今年D1因天氣關係延期,陸恩也稱這令她最後一屆學界賽更加難忘。

立志入讀港大或中大醫學院的陸恩,雖然快將離校,但她堅決表示將來有機會,必定會回校幫師妹訓練。這位大師姐更寄語一班師妹們:「繼續加油,延續女拔精神!」

榮譽2008年我愛香港十大模範少年
亞洲分齡錦標賽
馬來西亞公開游泳錦標賽
更新日期05/11/11

陸小姐好讀得之餘仲好游得, 佢係拔尖入HKU Medi, 順手攞埋個Scholar, 唔好嘥 ! 真係好服佢!

回復 yywhk 的帖子

呢個世界真係有d好叻嘅人。話天才唔重要嘅只係d天才用嚟安慰我呢d非天才啫。

thenewipad    發表於 12-8-17 11:35
Snakemama  yes, the weathy people always say: 金钱并不是万能的!  發表於 12-7-30 12:55

回復 ha8mo 的帖子

易漢暉超勁, 真係唔知佢點分配時間讀書...

BB成長期 發表於 12-8-17 13:42
我有個朋友....七年前阿仔原讀一所不出名的小學, 但學校的table tennis training幾好, 而他亦喜愛, 最後取 ...

呢個分享好正, 有得必有失..... 但作為父母, 我唔會想個女咁辛苦...作為個學生, 佢所乘受的壓力也不少, 既要兼顧學業, 又要為學校爭光....

好似我女師姐入左一間係女仔都like 既dream school, 佢又要練水, 又要操音樂, 又要追成績, 話早知入spcc 好過 !

‹ 上一主題|下一主題