用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 PS1 成績CHECK唔CHCK到
go

PS1 成績CHECK唔CHCK到 [複製鏈接]

想問下D叩門既中學CHECK唔CHECK到D學生既PS1成績, 佢地會唔會睇埋PS1成績先開始收人呢??
   0    0    0    0

回復 renewdanny 的帖子

請看#4 ohnono 的解釋......
我先前說的有錯

我個女話考完見到有老師立即改卷計分!

crystalmami  My daughter has shared with me the identical information.  發表於 12-7-18 14:21

sell2japan 發表於 12-7-18 12:17

教局比三天時間學校去改晒咁多份卷。改完之後,答題紙要交回教局,成績學校可以保留,以便作分班和安排補底課程。叩門學校要待學生確認註冊後,原先學校才會將成績交給叩門學校,否則學校有權拒絕將同學的資料公開。
:verycold: :verycold: :verycold:

sell2japan 發表於 12-7-18 12:17

吓!唔係send返去教育署改咩, 乜係中學老師改架.

唔係同一批人改,中作分可以好大出入,咁就算同一份卷都冇用,唔公平。

應該係中學自己改, 我囡學校昨日考完PS1, 學校立即按成績編班, 今早已知結果

我以為教局改完,先俾返個分中學咋

回覆:PS1 成績CHECK唔CHCK到

我都以為喺教局改,乜原來喺中學㗎!
咁直屬中學會唔會對小學自己人手鬆㗎(陰謀論)?!

pooh仔 發表於 12-7-18 14:03
我都以為喺教局改,乜原來喺中學㗎!
咁直屬中學會唔會對小學自己人手鬆㗎(陰謀論)?!

...

夠膽未放鬆囉!反正教局會抽樣要求學校將部份試卷抽起,交回教局作評核。
:verycold: :verycold: :verycold:

PS1卷全由自己中學教師教,多用作分班、拔尖及保底的參考!成績只有中學和教局知!據了解,教師改卷會手緊些,因這次成績乃學生入學的前測,到三年後的中三TSA考試成績再作後測,看看學生讀了三年書有何増值;另外PS1成績最影響小學的banding

會唔會俾學生/家長知道返D分數?  辛苦左, 付出左, 都想知自己D成績架!

flossie 發表於 12-7-18 16:02
會唔會俾學生/家長知道返D分數?  辛苦左, 付出左, 都想知自己D成績架!

你可以從每年學校報告知道上一年學校的學生整體平均成績。個別的分數,係保密的條件下,我相信學校係唔會講。

ohnono 發表於 12-7-18 12:31
叩門學校要待學生確認註冊後,原先學校才會將成績交給叩門學校,否則學校有權拒絕將同學的資料公開。

不好意思, 我較愚昧, 想請教有些不明?
原先學校才會將成績交給叩門學校 --- 意思是否叩門的中學問回原中學取此侯補生的PRE-S1成績結果, 咁原中學咪知道此生仍在叩門, 原中學會否不予該生資料予叩門中學呢?? 叩門中學不是已按3次呈分已定了候補收生是否可入讀的嗎?? 叩門位不是已全在17/7前定了的嗎??
又問 : 叩門中學可否向教局取叩門生PRE-S1成績再決定是否收侯補F.1叩門生??
太多問題, 不要見怪.

黃巴士 發表於 12-7-18 16:37
不好意思, 我較愚昧, 想請教有些不明?
原先學校才會將成績交給叩門學校 --- 意思是否叩門的中學問 ...
因個別學生PreS1的成績是屬於機密,所以不是一般學校可以拿到,原屬學校更加唔會比。只有叩門學校在接收新同學,並且註冊後才有機會向原屬學校提出索取成績的要求。如果學生只在叩門階段,原屬學校有責任保持機密不與交出。

叩門中學可以從任何方面,包括呈分試成績、小學校內四、五、六年級、獎項、筆試以至面試來決定收生的準則,但PreS1成績相信不可能了,因20號前跟本連原屬學校都未能計得切分數。就算計到都唔會給與叩門學校作參考。

叩門位不一定在17/7前定,因還會有人離開,有人加入。

最後,叩門學校不可能向教局索取同學的成績的,就算係都只能向原屬學校申請,不過係未確定註冊前,原屬學校是不會給與的。

黃巴士  明白灑! THANK YOU!!  發表於 12-7-18 17:02

唔係同一批人改,中作分可以好大出入,咁就

angelababy2011 的帖子

exactly!

‹ 上一主題|下一主題